bommmbel Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Hej Od niedawna w swoim crossie unibike viperze mam aluminiowy widelec force zamiast amora i tak już pozostanie. Mój viper to model na v-brejkach – był to świadomy zakup i przesiadki na tarcze w tym konkretnym rowerze nie będzie. W widelcu force, który mam jest także mocowanie na hamulec tarczowy i właśnie to mocowanie uniemożliwia mi zamocowanie prętów stabilizujących do błotników velo cross. Przy próbie montażu od razu do głowy przyszło mi pozbycie tego mocowania na tarcze (szlifierka? brzeszczot? w tych tematach jestem zielony), tylko czy w ogóle jest to możliwe, żeby sama konstrukcja widelca nie ucierpiała? Jak to by wyszło estetycznie nie ma dla mnie znaczenia, byleby możliwe było zamontowanie prętów. Proszę o opinie w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie lepiej powyginać nieco pręty błotnika???? Jeśli mocowanie ci nie pasuje - obetnij brzeszczotem i pomaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal310 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja bym nie ryzykował nacinania na własną rękę części tym bardziej widelca.Aczkolwiek może to być całkiem bezpieczne Jak kolega wyżej wspomniał postaraj się może jakoś po doginać pręty ewentualnie wtedy szlif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie nacinasz widelca tylko odcinasz mocowanie hamulca. To nie narusza struktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jeśli widelec ma mocowanie hamulca w standardzie IS to te otwory można wykorzystać do zamocowania prętów błotnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Szczerze to jak dla mnie szkoda widelca Nie lepiej kupić jakiś inny a ten odsprzedać? Sztywniaki z mocowaniem tarczy swoje kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Mam taki widelec i też używam tylko V-brake ale uchwyt zostawiłem bo może kiedyś przekdę ma tarcze... Tobie radzę to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bommmbel Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Na tarcze przejdę w innym rowerze, jeśli do kupna takowego poczuję potrzebę W tym mam już nowe kółka pod v-ki, więc nawet nie myślę o przejściu na tarcze. Ma być prosto co dla mnie, niedzielnego rowerzysty i niekoniecznie 'dłubacza' ma znaczenie. Chciałem kupić stalowy widelec surly, ale na ten czas trudno z dostępnością. Może kiedyś.. Kilka dni będę się nosił z zamiarem, ale chyba jednak sięgnę po brzeszczot. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi