Skocz do zawartości

[kierownica]

J67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jakiś czas temu znalazłem na złomie kierę - baranka, ale w dość nietypowym kształcie i wymiarach. Nie mam czym zrobić jej zdjęcia, więc ściągnąłem z sieci i zwymiarowałem. Wymiary są mierzone po zewnętrznych krawędziach, a nie od osi rurek. Promień wskazany strzałką jest mniejszy.post-193410-0-07921300-1481814761_thumb.jpg

Niektórzy mówią, że to torowa, ale ja bym obstawiał, że pochodzi z roweru młodzieżowego z lat 60- lub 70-tych, tzw. półkolarki.

Zamontowałem ją do swojego miejskiego (o.k.). Jak dla mnie - jest rewelacyjna.

Później kupiłem szosę z kierą 42 cm i nie pasuje mi. W typowych warunkach (bez większych górek i silnego wiatru) ten rower jest wolniejszy. Aerodynamika pod psem. Widać to nawet po śladach wody i błota na bluzie.

Chciałbym założyć do niej baranka podobnego do tego ze złomu, ale nie mogę spotkać - ani nowych, ani używanych - węższych niż 40 cm i to chyba mierzonych c-c, a więc realnie - 42 cm.

Może ktoś ma, lub wie gdzie szukać i zechciał by pomóc?

Napisano

Dzięki za dobre chęci, ale obawiam się, że ten strzał - to pudło :icon_confused: . Konkretnie z tym gościem, którego mi wskazałeś - na razie nie ma kontaktu, ale wszystkie inne kiery mają od 40 cm wzwyż. Wcześniej przeglądałem portale ogłoszeniowe. Nie pisałem na forum - tak na pałę.

Nie wiem jak jeździ się na górnym chwycie na kierze typowo torowej (z dużymi promieniami)?

W sumie - gdybym trafił taką - o odpowiadającej mi szerokości - mógłbym zamienić. W o.k. - nie ma klamek, więc jest więcej możliwości chwytu, ale może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i zechciał by się podzielić wiedzą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...