Arni220 Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Pod rozmiarem koła masz jeszcze wybór kilku opcji do porównania, wybierz "development", a pojawią się wartości przełożeń dla każdej koronki i zębatki korby. Z tych ustawień co zrobiłeś widać dość sporą różnicę możliwości przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Ja preferuję ustawienie "%speed", bo wtedy pokazuje prędkości na danych biegach. Suwaczkiem można zmieniać kadencję i od razu zostaje wszystko przeliczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Można i tak, bo generalnie to to samo. Ratio jedynie może mylić, bo podaje przełożenie nie wliczając obwodu koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 No nie daje , bo kult nomen omen krótkiego chainstaya i grubych opon nie pasuje do zmieniarki. Po prostu nie ma miejsca.Tyle że nie każdego jara wożenie roweru X kilometrów żeby sobie pojeździć. O ile ideę napędu 1xX rozumiem to grubych opon nie bardzo. Co do krótkiego ogona to hm... Czy czasem relatywnie długie widełki (dla 29er ~440mm) nie są kompromisem do zachowania małych przekosów? No chyba że łańcuch 11s zachowuje się jak sznurek i nie ma znaczenia pod jakim kątem ma przekos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Czy czasem relatywnie długie widełki (dla 29er ~440mm) nie są kompromisem do zachowania małych przekosów? Tak, ma. Był to problem w rowerach przełajowych w których korby miały rozmiary 46/36 i chciano pakować do nich kasety 11-40. Oczywiście 5mm nie zrobi wielkiej różnicy, ale z sumą wielkości zębatek i niezgodności linii łańcucha już tak. To jest właśnie powodem, że przy kręceniu do tyłu z jedenastki spada łańcuch na mniejsze zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos79 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Panowie mam pytanie, teraz ujeżdżam 22/32/42 - 11/28, generalnie na 32 jeździ mi się najwygodniej na całym zakresie 8rzędowej kasety. Z rzadka korzystam z 22 (strome podjazdy) częściej 42 tylko asfalt), w głównej mierze jednak 32, jakbym miał 10 na kasecie, być może 42 mógłbym nie używać....Ale do rzeczy, w/w warunki są na kołach 26", a w tym sezonie chcę poskładać nowy rower MTB i zastanawiam się czy 1x11 jest dla mnie...przeglądałem kalkulator i mam zagwózdkę z interpretacją wyników, bo jeśli prędkość nie stanowi kłopoty to już przełożenie mnie zastanawia, przy rożnych wielkościach kół ratio (przełożenie) jest mniejsze dla 29", ale prędkość wyższa...Jak to interpretować ? Mniejsze ratio=mniejszy wysiłek, ale dla 29 w stosunku do 26 jest prędkość wyższa, wiem że 29 jeździ szybciej, ale czy to oznacza, że łatwiej będę pokonywał podjazdy czy jednak przesiadka z 26 na 29 niesie ze sobą trudniejsze podjazdy przy podobnym ratio... Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Teoretycznie koło 29" jest o jakieś 14% twardsze od koła 26" ale ponieważ podjazd pokonujesz szybciej to nie ma to jakiegoś większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 29" jest trwrdsze o okolo 11%. Tyle wychodzi z obliczeń. Ja adamos bardziej proponowal bym system 2x10 lub 2x11. Ze wzgledu na wiekszy zakres przelozeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Adamos, wszystko jest w porządku. Jak chcesz porównać przełożenia lub prędkość 26 vs 29", to musisz brać obwód koła do obliczeń. Jak to zrobisz, to identyczny wynik przełożenia da identyczną prędkość i nic nie będzie jeździło szybciej. Zrób to na tym kalkulatorze: http://ritzelrechner.de Przewaga prędkości większego koła nie wynika z innych przełożeń, bo przełożenie to przełożenie, a więc czysta matematyka. Ta przewaga/=/strata, wynika z różnicy obwodów czyli z czystej fizyki i to dla tego mamy inne odczucia na dużym, a inne na małym kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos79 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Właśnie korzystam z tego kalkulatora i dla różnych kół mam przy identycznym przełożeniu wyższe prędkości na większym kole, powinienem się sugerować prędkością z tego wynika...z 3x8 na 1x11 jedna zębatka mi ucieka...zjazdy generalnie bezpiecznie jedna wywrotka w poprzednim sezonie była i 12tyg L4...na razie 30x10/42 mi wychodzi, chociaż wolałbym mieć ostatnie dwie zębatki blisko siebie, a widzę że są w większości 10-12 lub 11/13, kolega ma 1x11, muszę się po prostu przejechać i wyrobić zdanie, bo w teorii powinno być ok, na płaskie maratony można wrzucić 32 na przód i już. W szosie też kasety zmieniam w zależności od terenu, więc to nie problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Niemożliwe, coś źle robisz. 26", opona 57mm 36:11 = 6,94 przełożenia = 37,5km/h 36:19 = 4,02 = 21,7km/h 29", opona 57mm 36:12 = 6,98 przełożenia = 37,7km/h 36:21 = 3,99 = 21,6km/h Rozbieżność wynika z braku możliwości idealnego doboru przełożenia co wynika z niedoskonałości przekładni rowerowego napędu. Musiały by być przecinki, by dokładnie wyszło na to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos79 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 22x28 = 0,786 / 8,91km/h - 26" 30x42 = 0,789 / 9,84km /h - 29" Oto mi chodzi, ale już wiem, że lepiej zerknąć na prędkość aktualnie na 26" i porównać do 29", a nie na ratio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Przełożenie 0,786 i 0,789 nie obejmują wartości koła, źle to robisz. Musisz w obliczeniach uwzględnić wartość obwodu koła i wtedy wyjdzie ci tak: 22:28 = 1,67 = 8,99km/h 30:42 = 1,66 = 8,98km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos79 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W kalkulatorze zmieniam rozmiar koła, obwody mam 2100 i 2309mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Równie dobrze złe może być podejście że na kole które jest o (jak to ktoś poprawił) 11% "twardsze", podjedziesz na takim samym przełożeniu co na "miekkszym" kole. Co nie znaczy że to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos79 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W kliku maratonach (Wisła, Zdzieszowice...) musiałem używać 22x28, uważam że podczas takiego podjazdu kadencja powyżej 60 jest do zaakceptowania, więc chyba lżejsze przełożenia nie są mi potrzebne, a prędkość i tak jest wtedy tak niska, że wolniej już ciężko na rowerze utrzymać równowagę...idąc tym tokiem, chcę dopasować kasetę i zębatkę 1x11 i wychodzi mi w góry 30-10/42, a przy szybszych zawodach zębatka 32...tak to widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 W kalkulatorze zmieniam rozmiar koła, obwody mam 2100 i 2309mm To nie patrz na ratio, bo ono nie uwzględnia obwodu koła (jest to tylko przełożenie przekładni), tylko na development. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.