marcinusz Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Najlepsze jest to czego jeszcze nie ma. ...bezstopniowej skrzyni biegów z zakresem przełożeń 500%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Też na pewno będzie miała "dziury" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Zapas popcornu w lokalnym sklepie się już skończył. Mam nadzieję że dyskusja się szybko nie skończy bo jeszcze nie przywieźli. Wysłane z mojego 5045X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Del Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Hej, Panowie ! To co jest lepsze, 1xX czy 2-3xX? Wracamy do tematu, bo dalej nikt nic nie wie Oczywiście 1xX, bo manetkę ogarniesz tylko prawą ręką a w lewej możesz trzymać wspomniane wcześniej 18 centymetrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Ja to skwituję tak: gdyby 1xXX był tak bardzo dobry, jak niektórzy twierdzą (choćby człowiek z filmiku), to nie tłuklibyśmy setek postów o sensie posiadania przedniej przerzutki, tylko rozmawialibyśmy o tym, w jaki sposób tanio i dobrze przejść na 1xXX i tylko nieliczni zagorzali konserwatyści jojczyliby, że to nie ma sensu. Otóż to. Napędy 2x mają się dobrze i długo jeszcze tak zostanie. Jedni wolą prostotę 1x kosztem pewnych niedoskonałości, a inni szerszy / ciaśniejszy zakres 2x kosztem prostoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Może niech każdy napiszę jaki napęd ma. Zobaczymy jak wygląda statystyka. u mnie wygląda to tak: szosa 2x9 mtb 1x10 trekking 3x7 i z tego całego wachlarza najgorszy jest ten 3x7 gdzie chętnie bym zrobił 1x7 bo i tak 90% jeżdżę na środkowym blacie. (ale to specyficzny rower bo wykorzystywany głównie na dojazdy na piwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 1x9 mtb 2x7 szosa (retro) 1x1 do-roboty długości nie podam ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 HT XC - 2x9, 36/22, kaseta 11-34 Full trail/AM - 2x10, 35/21, kaseta 11-36 szosa - 2x11, 50/34, kaseta 11-32 HT pełnosztywny do pracy - 1x7,5, blat 44, kaseta: nawet nie wiem, ma 8 koronek, które obsługuję gripshiftem 7 sp.; cały ten napęd to zajechane graty, które powinny już leżeć w koszu, ale dorabiają na emeryturze. W tym rowerze rozważyłbym 1x1, gdyby rama obsługiwała. Na pewno wrzucę mniejszy blat. Natomiast długość to sprawa intymna. Arni chyba tak się wściekł, bo myślał, że bez żenady podaję swój rozmiar a to figura retoryczna była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 2x10 przełaj 2x10 mtb full 1x10(7) zjazdówka 1x1 miasto aktualnie składam 29er/650plus z napędem 2x10 i tu dylemat,będzie z przodu albo 36/24 albo 36/22 albo 34/24 albo 34/22. no.....kilka....kilkanaście?....cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wściekł, na co? Lubię gowno ale w kubkach. Co ma pisać, ile zębów w korbie mam, po co? Co to ma wspólnego z tematem i co ma wnieść do dyskusji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Najlepsze jest to czego jeszcze nie ma. Dowolny kształt, waga i możliwości konfiguracji. Ja już widzę takie coś. Otóż to. Napędy 2x mają się dobrze i długo jeszcze tak zostanie. Jedni wolą prostotę 1x kosztem pewnych niedoskonałości, a inni szerszy / ciaśniejszy zakres 2x kosztem prostoty.Dobrze to się mają nawet 3x i to nawet w wersji 3x7. Można by rzec że rzeczywistość zaskoczyła producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ...bezstopniowej skrzyni biegów z zakresem przełożeń 500%. Na razie jest 360% 380% (coś nowego wypuścili ). Nawet dla miłośników stałej kadencji jest szpej: http://www.nuvincicycling.com/en/products/harmony.html @up Też niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 HT 29" 3x9 22/32/40 kaseta 11/36 Full enduro 26" 2x9 22/36 kaseta 11/34 Szosa 2x11 34/50 kaseta 11/28 Sztywniak "zimówka-złomek" (korba LX '95 manetki Sachs Quartz ) 3x8 22/32/42 kaseta 11/32 Długość? hmm...No dobra...16 cm albo 10 cm albo 0 cm...ale sztywno .... ...mówię o skoku widelca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wściekł, na co? Lubię gowno ale w kubkach. Co ma pisać, ile zębów w korbie mam, po co? Co to ma wspólnego z tematem i co ma wnieść do dyskusji? To samo co płodzenie tego samego w nastym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Najlepszy naped jest taki jaki komu pasuje. Ja wole 2xX do tego kaseta 11-28 (choc aktualnie mam 11-32) i dla mnie to ideal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Długość? hmm...No dobra...16 cm albo 10 cm albo 0 cm...ale sztywno .... Tak bardzo Ci się chowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Ja mam 2 uniwersalne mtb do wszystkiego (czyt. głównie do jazdy po asfalcie ), klasa osprzętu różna od Altusa do SLX: 26er 3x9 22/32/44 11-34 29er 3x9 22/30/40 12-36 Jak będę wymieniał napęd w tym drugim to pewnie będzie 3x10 (kusi mnie kaseta 11-36). 3 tarcze z przodu mi nie przeszkadzają przecież nie przerzuca się ciągle między nimi wszystkimi. Na asfalcie używam najczęściej średniej i blatu, a w terenie średniej i młynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 kusi mnie kaseta 11-36 Dla samej kasety nie potrzeba wymieniać napędu, wystarczy podmienić koronkę w kasecie 11-34 z 34 na posiadaną już 36. Zapytaj na PW to powiem ci jak to dokładnie zrobić. Potem sobie najwyżej przebudujesz korbę na 2rz i masz napęd idealo i tanio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Tak bardzo Ci się chowa? No, bardzo. 16 cm to głęboko wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis93 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Jak liczyc w tym kalkulatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 W tym? http://ritzelrechner.de Prosto przecież, z lewej wybierasz sobie posiadane obecnie przełożenia (korbę i kasetę). Na środku wybierasz rozmiar koła z oponą oraz przestawiasz wyniki na wartość przełożenia %development. By porównywać to co masz z tym co byś chciał, klikasz %compare otwierając w ten sposób drugie okno. Właśnie w tym drugim oknie ustawiasz sobie drugi zestaw i gotowe, wyniki widać czarno na białym. Oczywiście po prawej możesz sobie przestawiać wartość kadencji by zobaczyć jaką prędkość będziesz w stanie uzyskać na danym przełożeniu. Proste i bardzo pomocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Track Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Nie wiem o co chodzi w tej dyskusji - jeżeli ktoś ma rower przystosowany pod 1xX i warunki terenowe to niech sobie kupi ten napęd i montuje , zobaczy z czym to się je. Mój rower to retro atb i mam napęd 3x8 (korba trekingowa 9sp) to olewam ostatnią koronkę 11zebów- chociaż mógłbym zmienić na manetkę 8sp, tak samo olewam kasetę 9 rz do niczego to mi nie jest potrzebne, tym bardziej iż gotowy napęd klasy alvilo- deore mam za około 170zł, bez przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 O to chodzi w dyskusji, że mnie to osobiście .... kto na jakim napędzie jeżdzi. Mam też w 4 literach firmę Sram. Problemem jest to, że by zaistnieć szerzej coś rozpromowali a coraz więcej producentów ram nie daje opcji montażu przedniej zmieniarki. Więc słowo "przystosowany" zaczyna być kluczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 No nie daje , bo kult nomen omen krótkiego chainstaya i grubych opon nie pasuje do zmieniarki. Po prostu nie ma miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.