beskidbike Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 jazda przekosów jest o wiele mniej szkodliwa niż na 2xx ;-))) Hahaha ... No teraz to pojechałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 z tymże 1xx nie ma problemów z linią łańcucha....a jazda przekosów jest o wiele mniej szkodliwa niż na 2xx ;-))) Najlepsze kłamstwo to takie, w którym jest trochę prawdy... Na dwublacie da się zrobić większe przekosy niż na jednoblacie, ale też są większe możliwości unikania przekoszenia łańcucha. Najstromsze podjazdy robi się z młynka, a najszybsze fragmenty z blatu. W jednoblacie nie zrzucisz na młynek, aby oszczędzić napęd. Mało tego, w tym skrajnym układzie będziesz cisnął co sił na małej kadencji, aby skompensować brak dodatkowego jednego lub dwóch miękkich biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Może regulowana manetką szerokość suportu i odsunięcie korby od ramy, w celu zmniejszenia przekosów i zmiany linii łańcucha, przy zachowaniu jednoblatu? Coś ala trymowanie przedniej przerzutki. Hmmm, albo druga linka czyli manetka, albo elektronika. Inaczej tego nie widzę. Szerokości suportu byś nie zmieniał, zmianie ulegało by położenie zębatki korby bez zmiany rozstawu pedałów. Ciężka sprawa, mechanizmy w korbie, no nie wiem, cena by zabijała. Chyba szybciej było by skonstruować nowe profile zębów i łańcucha, by to ogarniało bez strat na wytrzymałości i zużyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Od ostatniego postu korciło mnie, żeby włączyć się do dyskusji, ale po co ... Na zdane pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - każdy bierze co mu pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Arni220 To za skomplikowane aby bylo uzyteczne. Jedyne rozwiazanie bolaczki jednego blatu z przodu co do rozpietosci i stopniowania to jest skrzynia biegow. 13 stron jalowej dyskusji... nikt nie wspomnial o zwiekszajacej sie masie nierotowalnej w tylnim kole dzieki coraz to wiekszym kasetom i zmieniarkom . Ciekawe kiedy masa kasety i zmieniarki przekroczy mase 14 biegowego Rohloffa . Nikt nie pattzy na mase w tylnym kole ? A jak ktos kiedys zazucil pomysl Rohloffa do fulla to raban byl co nie miarę. I mowa byla o masie nie rotowalnej coby ja umieszczac nad zawieszeniem. Zatem tylko jeden na te pore jest krol. I ma na imie PINION Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Niestety koszt skrzyni proporcjonalnie do ceny roweru jest wciąż zbyt duży, a koszty utrzymania/naprawy być może podobne jak automat w samochodzie(proporcjonalnie) Awaryjność pewnie podobna, albo jeszcze większa, więc cóż... Zatem tylko jeden na te pore jest krol. I ma na imie PINION Rozwiązanie dla króla z królewskim budżetem Kiedyś może stanieje...do tego silnik elektryczny i heja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jedyne rozwiazanie bolaczki jednego blatu z przodu co do rozpietosci i stopniowania to jest skrzynia biegow. Ale zaraz ktos wyskoczy z tekstem--- k...a ale drogo. Zostaje przy starym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ja osobiscie wolal bym miec napend 2xX z kaseta 11-28 i korba 36-22 lub 38-24 niz naped 1xX z kaseta 11-42 i korba 36 lub 38. Przy kasecie 11-28 mam lepsze stopniowanie i jednoczesnie wiekszy zakres przelozen. Twarde 36/11=3,27 oraz miekke 22/28=0,78. Zas przy 1xX to twarde takie same zas miekke 36/42=0,82. Oczywiscie to przyklady bo kabinacji kaset i korb jest duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Problem w tym, że kombinacji kaset do 1xX nie ma za wiele, w praktyce za ludzkie pieniądze mamy 11-40 do 11-46, a wszystkie one mają stopniowanie identyczne czyli dobre na góry, a nie na niziny. W dodatku na te góry brakuje nam zakresu więc obraz robi się taki sobie. Napęd 2xX to całkowicie inna bajka, tu nie dość że możemy żonglować korbami, to także kasetami. Niestety producenci w 11s i chyba także 10s (założę szosową kasetę np. 11-28 do 10 DynaSys?) skutecznie nam to utrudniają czyniąc napędy mocno specjalistycznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Przez tyle stron jak na razie proces wyśmiewania jak kto jeżdzi, jaką ma formę, "dokręcanie" trwa w najlepsze. Stanęło więc na tym, że napędy 1x.. są najlepsze, dla wszystkich pod każdy styl jazdy. Kurde lepszego marketingowego przekrętu to chyba nawet Sram by nie wymyślił. Taka ciekawostka: wczoraj byłem z kumplem w górach. Mówił, że dzień wcześniej był na rowerze na Skrzycznym. Wracał z Lipowej-Ostrego do Bielska, czyli ok.20 km asfaltem. Wrzucił z przodu z ciekawości tarczę 24 i przejechał tak cały odcinek. Po tym stwierdził, że wcale mu nie brakowało przełożeń czy dużych prędkości i rozważa zmianę napędu na 1x Rower full enduro. Nie dyskutowałem, bo skoro sprawdził w PRAKTYCE i faktycznie nie ma potrzeby szybszej jazdy to OK. Już o tym pisałem w innym temacie, że idzie to spokojnie przełknąć w enduro. Jak dla mnie napędy 1x11 są właśnie do tej dyscypliny. Zakładając owala lub klasyczną korbę na 28T naprawdę jest miękko. To co zaczyna być nie poważne w 1x12 to jak wspomniał @BulletTime to masa i rozmiary tego całego usrojstwa. Mam też pytanko bo tak wielu oczekuje "orła" dla bidoków. Na jakiej zasadzie to ma zadziałać z kasetą. Z tego co kojarzę wszystkie koronki oprócz 50T są stalowe. I teraz co jest droższe lub tańsze. Zamiana reszty na alu czy największej na stal?? A może pozbycie się tylko azotku tytanu?? Gdzie jest pole na "manewry" by za kasetę nie dać tyle co za przyzwoity rower?? Gdzie są granice śmieszności ceny tej kasety by stała się ona akceptowalna?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 "Gdzie jest pole na "manewry" by za kasetę nie dać tyle co za przyzwoity rower?? Gdzie są granice śmieszności ceny tej kasety by stała się ona akceptowalna?? " A przecież wystarczyłoby zostawić w korbie drugą (i trzecią) koronkę, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Mam też pytanko bo tak wielu oczekuje "orła" dla bidoków. Na jakiej zasadzie to ma zadziałać z kasetą. Z tego co kojarzę wszystkie koronki oprócz 50T są stalowe. I teraz co jest droższe lub tańsze. Zamiana reszty na alu czy największej na stal?? A może pozbycie się tylko azotku tytanu?? Gdzie jest pole na "manewry" by za kasetę nie dać tyle co za przyzwoity rower?? Gdzie są granice śmieszności ceny tej kasety by stała się ona akceptowalna?? Odpowiem Ci jako jeden z tych, co twierdzi, że trzeba czekać na Eagle dla mas. Otóż mam gdzieś, jak oni to zrobią, żeby nie było koszmarnie ciężkie i okropnie drogie. Niech myślą. Jak nie wymyślą, to zostaję przy dwublacie. Będę uważał, że jest jakiś problem, jeśli w nowych rocznikach dobre ramy będą tylko bez opcji montażu przedniej przerzutki a sensowny Eagle dla mas nie powstanie. W międzyczasie będę spał spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Mam też pytanko bo tak wielu oczekuje "orła" dla bidoków. Na jakiej zasadzie to ma zadziałać z kasetą. Z tego co kojarzę wszystkie koronki oprócz 50T są stalowe. I teraz co jest droższe lub tańsze. Zamiana reszty na alu czy największej na stal?? A może pozbycie się tylko azotku tytanu?? Gdzie jest pole na "manewry" by za kasetę nie dać tyle co za przyzwoity rower?? Gdzie są granice śmieszności ceny tej kasety by stała się ona akceptowalna?? Mam nadzieję -jak dzieje się dotąd- pojawią się odpowiedniki zazdrośnika shimano jak i od sunrace ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 , Już o tym pisałem w innym temacie, że idzie to spokojnie przełknąć w enduro. Jak dla mnie napędy 1x11 są właśnie do tej dyscypliny. Zakładając owala lub klasyczną korbę na 28T naprawdę jest miękko. To co zaczyna być nie poważne w 1x12 to jak wspomniał @BulletTime to masa i rozmiary tego całego usrojstwa. Mam też pytanko bo tak wielu oczekuje "orła" dla bidoków. Na jakiej zasadzie to ma zadziałać z kasetą. Z tego co kojarzę wszystkie koronki oprócz 50T są stalowe. I teraz co jest droższe lub tańsze. Zamiana reszty na alu czy największej na stal?? A może pozbycie się tylko azotku tytanu?? Gdzie jest pole na "manewry" by za kasetę nie dać tyle co za przyzwoity rower?? Gdzie są granice śmieszności ceny tej kasety by stała się ona akceptowalna?? Moim zdaniem nie ma oczekiwania na 1x12 dla mas, bo 1x11 jest już ciekawym napędem. Ten filmik ładnie i rzeczowo tłumaczy dlaczego napęd 1x11 przyjął się w XC. Mamy obecnie masowo produkowane 10rz, wystarczy dodać jeszcze 2rz np z aluminium. Jeszcze jak podzielimy kasetę i wprowadzimy możliwość wymiany niższych zębatek. Użytkowanie stanie się akceptowalne finasowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Żywa reklama i bełkot marketingowy, nie lubię go słuchać, sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jedyne rozwiazanie bolaczki jednego blatu z przodu co do rozpietosci i stopniowania to jest skrzynia biegow. 13 stron jalowej dyskusji... nikt nie wspomnial o zwiekszajacej sie masie nierotowalnej w tylnim kole dzieki coraz to wiekszym kasetom i zmieniarkom . Ciekawe kiedy masa kasety i zmieniarki przekroczy mase 14 biegowego Rohloffa . Nikt nie pattzy na mase w tylnym kole ? A jak ktos kiedys zazucil pomysl Rohloffa do fulla to raban byl co nie miarę. I mowa byla o masie nie rotowalnej coby ja umieszczac nad zawieszeniem. Zatem tylko jeden na te pore jest krol. I ma na imie PINION Niestety ale jak na razie wybór jeszcze słabszy niż w 1x. Technologia oczywiście dużo ciekawsza od zwykłych przerzutek i jej szczerze kibicuję. Nikt nie wspomniał o masie, bo wyznawcy by zjedli żywcem, w końcu wywalasz przednią przerzutkę i blaty, więc waga się równoważy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Większość zalet z punktu widzenia ściganta z podkreślaniem, że napęd nie jest uniwersalny. Właściwie się zgadzam. Jestem ciekaw ile takich 70km treningów szosowych będzie w stanie wykonać, zanim zarżnie napęd. I ciekaw jestem, jak mu się jechało za szosowcem na zjazdach. Nic nie wspomniał o tym. W naszym wątku nawet zwolennicy 1x11 podkreślają, że to nie jest napęd do dokręcania w dół po asfalcie, a on twierdzi, że utrzymywał tempo na zjazdach za szosowcem. Albo miał małe zmarszczki, albo kręcił jak szatan do 60 km/h. No i chłop uwielbia pojęcie "momentu bezwładności". Wszędzie ten moment widzi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 z napędem 1xx jest tak że można budżetowo zbudować taki napęd 8/9/10 biegowy w oparciu o zębatkę NW za 100 zł i kasetę za 150 (sunraca)..... potestować. Oczywiście zaraz odezwą się sceptycy- ale zestopniowanie nie takie a 2 zęby za mało... Z pinionem- tu dopiero się zacznie- drogo/ciężko/specjalna rama ..... a jak się coś przytnie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 a on twierdzi, że utrzymywał tempo na zjazdach za szosowcem. Szybki w ogóleąd w kalkulator, korba 32z i kaseta 10-42. Przy kadencji 120 dla koła 29" odzianego w oponę 2.25 mamy prędkość 53,6km/h. Na rower szosowy to zjazd mamy ok. -3/-5% i jazda totalnie bez spinki. 31km/h dla szosowej jazdy d... nie urywa, no ale wolne to też nie jest więc z pewnością leszczem być nie może. Pytanie tak jak piszesz, ile czasu wytrzymają te trzy koronki 10, 12 i 14z no i co to za frajda tak ciągle jeździć z wiatrakiem 120? Z pewnością do takiej jazdy typowa kaseta MTB się nie nadaje (cały czas o tym wspominam), nie wspomniał słowem o problemach w doborze kadencji, co na ciasno stopniowanej kasecie by nie miało miejsca na płaskich odcinkach. Owszem, trasę pokonał, ale na pewno dobrze mu się nie jechało. z napędem 1xx jest tak że można budżetowo zbudować taki napęd 8/9/10 biegowy w oparciu o zębatkę NW za 100 zł i kasetę za 150 (sunraca)..... potestować. Oczywiście zaraz odezwą się sceptycy- ale zestopniowanie nie takie a 2 zęby za mało... Przecież już dawno to padło, ci co mają korby 3rz z kasetami 11-36 jeżdżąc w terenie na zębatce 30 lub 32 praktycznie poruszają się jak na napędzie 1xX. Nie widzę różnicy. Ta jedna koronka więcej różnicy nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Możesz być brutalny. Po mnie to spływa, ale argumentuj rzetelnie, bo kiepskie argumenty znoszę bardzo źle (a pełno ich w tym wątku). 1. Na tych maratonach rzadko butuję. Głównie gdy zatrzyma mnie korek. Jstem typem który podjeżdża lepiej niż zjeżdża, więc wynik psuję relatywnie małymi prędkościami na zjazdach, na których nie sprowadzam, ale prędkości mam mniejsze niż rywale. 2. Dojechałem w trzeciej setce (2xx) na 480 zawodników. Możesz próbować wywołać we mnie wstyd, że wynik słaby, ale ja jestem amatorem średniakiem i uważam ten wynik za całkiem niezły. Ponadto bardziej czuję się turystą z zacięciem sportowym niż ścigantem. Startuję okazjonalnie i jest to dla mnie zabawa. Nie dojeżdżam do mety jako trup i to wystarcza, żeby mieć frajdę. 3. Tak, naprawdę potrzebuję dokręcać aż do mety. Tak mam na wyścigu. Zadziwiające, że trzeba komukolwiek tłumaczyć, że na wyścigu się ścigam. 4. Mógłbyś sobie odpuścić sugerowanie, że nieodpowiedzialnie szaleję wśród turystów po parku, jakbym był jakimś parkowym lanserem. Przypominam, że trasa do mety jest zamknięta i zabezpieczona. Nie śmiga się tam wśród turystów. To jest miejsce na finisz na oczach gawiedzi, żon/matek/kochanek. 5. Dobieram napęd pod swoje potrzeby. Lans i poklask internetowych specjalistów nie jest mi potrzebny. 6. To jak w jaki sposób mnie atakujesz świadczy o Tobie, nie o mnie. Last but not least, próbujesz ośmieszyć moje stanowisko wskazując na kiepską formę. Rzecz w tym, że rację ma ten, kto ma rację, a nie ten kto szybciej jeździ. Jak tak czytam jak kolega po Tobie "pojechał" co to on, co to inni a nie Ty (plus te wszystkie praktyczne i bardzo przekonujące wskazówki jak rowerować) i za każdym razem przypominam sobie forumowe spotkania, w których uczestniczyłem. Przed były przepychanki na słowa, puszenie się, wypisywanie najprzedziwniejszych historii a realnie... Duża bida z dodatkiem niezłej nędzy... Szczególnie wśród "wytykaczy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 ,. Przy kadencji 120 dla koła 29" odzianego w oponę 2.25 mamy prędkość 53,6km/h. (...) no i co to za frajda tak ciągle jeździć z wiatrakiem 120? , . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jak tak czytam jak kolega po Tobie "pojechał" co to on, co to inni a nie Ty (plus te wszystkie praktyczne i bardzo przekonujące wskazówki jak rowerować) i za każdym razem przypominam sobie forumowe spotkania, w których uczestniczyłem. Przed były przepychanki na słowa, puszenie się, wypisywanie najprzedziwniejszych historii a realnie... Duża bida z dodatkiem niezłej nędzy... Szczególnie wśród "wytykaczy"... Co ciekawe, ów kolega nie wrócił odnieść się do mojej wypowiedzi. Nie wiem, może ma nogę na sektor 2, a może wyżył się na mnie, bo sam jest w 6 Nie ma znaczenia. Wypowiedź była totalnie nietrafiona i mocno lekceważąca tak dla mnie, jak i zawodów Grabka, wręcz buraczana nieco. Obstawiam sieroctwo po maratonach Golonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 To może ktoś w końcu napisać, jaka jest PRAWDZIWA przewaga napędu 1xX nad 2/3xX? Bo poza tym, że jest mniej gram na rowerze, to ja więcej plusów nie widzę, no ale może się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Przewagę ma w terenie i aktywności do której został wymyślony (czytaj sport typu XC). No ale ja pewnie się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ja się powtarzać nie zamierzam... Moje spostrzeżenia opisałem. Założenie jest idealne...prosto i skutecznie przy minimum tajli podatnych na awarię. ....przy zachowaniu idealnej płynności jazdy. Wszystko napisane jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.