kakara Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Łańcuch ma ok 1000 przebiegu wymieniony wraz z wolno biegiem. Wszystko chodzi OK do momentu gdy jadę w czasie deszczu. Wtedy jego dźwięk jak i wyczuwalność pod nogami jest taka jakby były w nim kamienie. Co gorsza po wyschnięciu jest tak samo. Naoliwiłem i nic, dopiero po kilkudziesięciu km uspokoiło się aż do momentu kolejnego deszczu i znów to samo. Co jest grane ?
Ychu Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Zrób shake łańcucha , wytrzyj i nasmaruj porządnie , potem zetrzyj nadmiar i już. Co to za łańcuch?
AkadaemiaStolarstwa Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Jak używa się wolnobiegu to pewnie łancuch mało rewelacyjny. U mnie na zużytym mocno łańcuchu gdy woda wymyje paste smarno/cierną ze środka rolki hałasują skacząc wręcz po blatach korby. Zaś po deszczu blokowała rdza w srodku która potrafiła się pojawić naprawdę szybko , zwłaszcza po jeździe na solonych drogach.
kakara Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Napisano 15 Grudnia 2016 shimano, lada moment będę rotował ale tak czy owak ten dźwięk mnie mocno zastanawia, przerzutki też jakby gorzej wchodzą.
Gość Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Jeśli ktos jezdzi w taka pogode jak teraz to szkoda się nawet brudzić przy szejkowaniu, szczegolnie gdy jeździ po solonych DDRach/ulicach. Łancuch i tak rdzewieje w oczach. Raz na tydzień (no chyba ze mi sie nie chce lub zapomne) biorę scire napsikana wd40, wycieram łańcuch i później smaruje jakimś olejem na WET. Jak Łancuch zmoknie to czuć "granulat" w napędzie, to samo jest po nasmarowaniu na świeżo, zanim się przybrudzi i zgestnieje. To normalne , chyba tylko w nowych lancuchach/napedach tego nie czuc.
kakara Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Napisano 15 Grudnia 2016 dokładnie takie mam wrażenie, że jakby poprzez wodę lub oliwienie dostawał luz a potem jakby to się "uszczelniało", gęstniało i problem zanikał. Zatem to normalne zjawisko? A może to nie kwestia łańcucha? Jakieś wskazówki na to zjawisko, nie wiem np. nie forsować napędu, gęstszy olej itp.?
MikeSkywalker Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 W zimie? Olać i dać więcej oleju a na wiosnę wymienić napęd.
Root Admin Mieciu Napisano 18 Grudnia 2016 Root Admin Napisano 18 Grudnia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.