Skocz do zawartości

[Opony] Bicie opon, problem z ułożeniem w obręczy

Umpero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Temat co prawda częściowo się toczy w moim wątku zakupowym, ale żeby problem miał większy zasięg to postanowiłem go przenieść/wydzielić do tego działu.

Mianowicie zakupiłem ostatnio rower Trek Superfly 6. Przednia opona ma bicie. Obręcz jest równa i dobrze scentrowana.

Z moich obserwacji opona tak jak by w jednym miejscu wpadała głębiej  w obręcz, a w innym nie.

Ta kreska wzdłuż opony na większości długości obręczy zapada się niżej. W okolicy wentyla i kilkanaście centymetrów w lewo i w prawo od niego jest nad obręczą około 1 mm.

To co też zauważyłem to ta taśma która jest w środku obręczy jest wycięta jak by ktoś ją na kolanach ciął tj. przez pewien odcinek węższa, później grubsza, z jednej strony bardziej nachodzi na lewą  stronę obręczy z drugiej na drugą.

Oponę próbowałem ułożyć zgodnie z zaleceniami z tego filmiku LINK.

Niestety nie dało to efektu. W moim poprzednim wątku jeden z użytkowników wspomniał aby użyć mydlin.

Użyłem płynu do naczyń rozrobionego z wodą.

Jednak nie jestem pewien czy to powinien być płyń do mycia naczyń rozrobiony z wodą ? Czy mydło z wodą? Jeśli tak to w jakich to powinno być proporcjach?

No i przede wszystkim gdzie nakładać te mydliny? Wewnętrzny rant obręczy? Na obrzeżach opon ? W jakiej ilości?

Przy poprzednim nakładaniu opony posmarowałem trochę wewnętrzny rant obręczy rozpuszczonym płynem do naczyń w wodzie i zanim posmarowałem z drugiej strony to z pierwszej zdążyło już wyschnąć.

Poniżej zdjęcia taśmy na obręczy. Taśma nie przywiera do obręczy. Można ją swobodnie przesuwać.

Czy to może być ona przyczyną złego układania się opony ?

Jak problem rozwiązać?

2ahy841.jpg

23hu2p4.jpg

157oze1.jpg

Napisano

1. taśma - dotnij tam gdzie wychodzi na bok obręczy, ma ona zasłaniać tylko otwory na nyple

2. smaruj opone a nie obręcz i rób to na tyle szybko żeby ci nie wyschło, to nie piekarnia, że musisz odmierzyć i zrobić dokładnie

3. innego sposobu na ułożenie opony niż na tym filmie nie ma więc trzeba to zrobić tak jak pokazane a że to nie łatwe to sam sie przekonałeś

Napisano

Używaj mydło w płynie nie rozrobione. Bezpośrednio z dozownika i palcem na rant opony. Spróbuj napompowac oponę do 5 Bar-ów. Ewnetualnie spuscić powietrze i oponę przesunąć  wzdłuż felgi. Jak to nie pomoże to wadliwa opona

Napisano

Plyn mieszasz np. 1:1 z wodą. Od biedy mozna bez rozcieńczania. Nakladasz na brzeg opony. Potem pompujesz do max dopuszczalnego ciśnienia (czasami trzeba nieco więcej) i wskakuje. Jak od razu nie wskoczy to zostaw na ciśnieniu na jakiś czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...