Fbs Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 Witam. Mam problem, a mianowice ucze sie bunnyhopa i nie wiem jak podniesc tylnie koło. Z tego co patrzylem na poradniki, zeby zrobic bunnyhopa trzeba umiec podniesc tylnie koło, ale nikt nie tłumaczył jak, wiec zwracam sie tutaj z tym pytaniem.
Jondrek Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 Zapewne nie masz SPD? No ja generalnie za wysoko nie potrafię, ale zawsze coś (mam na myśli bez SPD) Więc tak: podnosisz przednie koło wychylając się do tyłu, w pewnym momencie przenosisz ciężar delikatnie w przód, jednocześnie ciągnąc w górę całe ciało, wydaje mi się, że ja pcham kierownice delikatnie do przodu, ale też delikatnie do dołu. W tym samym momencie, gdy to robię, stopy na pedałach, które są skierowane palcami jak najbardziej do dołu ciągnął tą przyczepnością, którą mają w gore. Najważniejsze moim zdaniem jest tu mocny strzał energii nóg, które mają w jakiś sposób trzymać te pedały. Taki strzał z ugięciem nóg aż pod dupe. To są moje odczucia, ale tak jak mówię: ja a wysoko nie robię, więc może robię jakiś błąd
modrzew Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 „Tylnie” koło to chyba nikt nie wie, co innego jakbys pytał o tylne...
Jondrek Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 ja tam robię zawsze na tylne, ale może na tylnie też działa
firefoks Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 W spd to oszukaństwo A bez istnieje ryzyko,że stopy spadną z pedałów...
MD11 Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Poszukaj na youtubie "how to bunny hop" i "bunny hop slow motion" - to powinno rozjaśnić temat.
Jondrek Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 W spd to oszukaństwo A bez istnieje ryzyko,że stopy spadną z pedałów...Istnieje istnieje, bo się zdążyło Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka
wojtas7 Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Obejrzyj filmy na YT GMTBN : How to bunny hop a jeszcze lepiej najpierw How to manual. Bunny hop to drugi krok po manualu - podniesienie przedniego kola bez pedalowania i jesli to umiesz, to dalsza czesc jest duzo prostsza. Oczywiscie SPD wrecz tutaj przeszkadzaja, na platformach jest to duzo latwiejsze do nauki. Trzeba miec dobre platformy (z pinami) i buty np Five Ten Freerider. To naprawde zmienia postac rzeczy. W skrocie: Manual - jedziesz na wyprostowanych nogach, siodelko nisko - dlatego bez obnizanego siodla nauka jest mega utrudniona do tej techniki. Ruch musi byc po kącie prostym, wiec cialo idzie w dol w strone pedalow i robi 90st do tylu - wazne jest zeby zachowac ten ruch w dol i dopiero potem do tylu. Na wyprostowanych rekach przenoszac ciezar ciala nad tylne kolo naturalnie ciagniesz ze soba i przednie kolo sie unosi. Dalsze cwiczenia polegaja zeby utrzymac manuala i jezdzic na tylnym kole bez pedalowania balansujac cialem. Bunny Hop to kontynuacja manuala, z tym ze jak podniosles przednie kolo i jest ono np nad przeszkoda ktora chcesz przeskoczyc, przenosisz ciezar ciala do przodu i trzymajac pedaly w platfomach pod katem wybijasz sie po prostu naciskajac cialem na tylne kolo i korzystajac z odbicia opon podnosisz tylne kolo. W bunny hopie wazny jest ten ruch roweru ze najpierw do gory idzie przednie kolo, potem tylne, przelatujesz nad przeszkoda, ladujesz na przednim kole i zaraz na tylnym. Jest to o tyle istotne ze jak skaczesz dropa ktory ma ladowanie w dol to wlasnie zeby dostosowac ladowanie naraz na dwoch kolach. Na YT GMTBN wszystko elegancko wytlumaczone.
zekker Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 korzystajac z odbicia opon podnosisz tylne kolo To imo jest bzdura. Opona nie ma takiej siły i sprężystości, żeby mocno wybić.
firefoks Napisano 15 Grudnia 2016 Napisano 15 Grudnia 2016 Opona tylko pomaga - wybijamy się na nogach i ciągniemy rower za sobą go góry. Tak wygląda teoria - w praktyce to dla mnie czarna magia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.