alpacino13 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Cześć, Planuję zakup trenażera. Jestem niemal zdecydowany na Elite Novo Force. Mam jedną wątpliwość. Do tego trenażera można dokupić czujnik Misuro B+. wysyła on do aplikacji dane odnośnie aktualnej prędkości, kadencji i mocy. Na stronie producenta jest wykaz (http://cdn.elite-it.com/sites/default/files/SCHEDA%20TECNICA%20MISURO%20B%2B_EN.pdf), zgodnie z którym w przypadku Elite Novo Force Misuro będzie podawał dane tylko dotyczące prędkości i kadencji. Na górze tego wykazu jest jednak zapis (także na stronie producenta), mówiący, że jeśli używamy aplikacji My E-training to dane o mocy są wyświetlane dla wszystkich trenażerów. Może ktoś rozwiać moje wątpliwości co do tego czy dokupując Misuro B do Elite Novo Force będą miał dostęp do danych odnośnie mojej mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nie lepiej kupić jakiś czujnik SC? Osobiście mam GSC10. Działa z garminem i telefonami różnymi. Z aplikacją od elite też działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alpacino13 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jeśli Misuro B nie podaje mocy to niewykluczone, że lepiej . Na razie chcę się dowiedzieć czy Misuro B będzie podawał moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 To soft od elite liczy moc. GSC10 nie podaje mocy bo niby jak, a sofcie jest ona podawana. Na ile wiarygodnie, tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alpacino13 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Napisałem też maila do Elite. Dostałem odpowiedź, że Misuro sam nie określi mocy, ponieważ nie jest w stanie ustalić jaki mamy ustawiony opór. Natomiast apka my e-training oszacuje i poda moc na podstawie prędkości jeśli podamy jaki mamy opór ustawiony albo ustawimy opór wg zaleceń apki (w odpowiedzi napisali, że apka wskazuje na to jaki mamy ustawić opór, ale wydaje mi się, że sami możemy podać apce jaki mamy aktualnie ustawiony opór). To chyba w zasadzie liczy ona moc w taki sam sposób jak w przypadku droższych trenażerów smart? Drugą sprawą zapewne jest potencjalny błąd takich wyliczeń ;p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jgrabowski Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Błąd jest na pewno spory. Ja mam Elite Qubo Digital Smart B+ ze sterowanym z aplikacji oporem i protokołem FEC. "Z pudełka" wyliczana moc była bardzo zaniżona (przykładowo podawał 100W, gdy jechałem 180 wg korby Stagesa). Udało mi się skalibrować trenażer i teraz jest już akceptowalnie. Nie wierzę, że wyliczana moc bez kalibracji będzie do czegokolwiek przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alpacino13 Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Zakupiłem już Novo Force, ale nie zdecydowałem się jeszcze czy dokupić Misuro B. Zastanawia mnie jedno. Jak trenażer zbiera dane o kadencji? Normalnie montuje się czujnik przy korbie, a jak to jest w trenażerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Błąd jest na pewno spory. Ja mam Elite Qubo Digital Smart B+ ze sterowanym z aplikacji oporem i protokołem FEC. "Z pudełka" wyliczana moc była bardzo zaniżona (przykładowo podawał 100W, gdy jechałem 180 wg korby Stagesa). Udało mi się skalibrować trenażer i teraz jest już akceptowalnie. Nie wierzę, że wyliczana moc bez kalibracji będzie do czegokolwiek przydatna. Czy mógłbyś podzielić się wrażeniami odnośnie użytkowania tego trenażera? Też się nad nim zastanawiam. Czy możliwe jest podpięcie koła ze sztywną osią? Korzystasz ze Zwift'a? Jeśli tak, to czy są jakieś problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.