Skocz do zawartości

[stery] wbijanie sterów i planowanie główki ramy

kidot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też przyszła mi kiedyś tak uszkodzona rama i nawet przez głowę mi nie przeszło żeby składać na tym rower. Przecież główka ma chyba najgrubsze ścianki w całej ramie (ze 3mm) i ktoś musiał tym zdrowo przywalić.

W oczekiwaniu na nową ramę skocz do Obi czy Innej Castoramy i złóż taki przyrząd jak w załączniku. Największe podkładki jakie da się kupić w takich marketach mają średnicę 50mm czyli idealnie tyle ile potrzeba do sterów 1 1/8" (główka na fotce wygląda na nietaperowaną). Do tego dwie płaskie 17-ki, dowolny smar stały na ścianki główki oraz gwint praski i idzie jak w masło. Ja zawsze wprasowuję najpierw jedną miskę a potem drugą. Nie wiem czy tak się powinno robić ale tak jest łatwiej.

post-160762-0-83464600-1481920107_thumb.jpg

Napisano

Pytanie czy sklep rzeczywiście przyjmie taką ramę bo to ewidentnie wina kuriera. Choć z drugiej strony jakby porządnie zabezpieczyli ramę w kartonie to nie byłoby teraz tego tematu. Ja też ostatnio zakupiłem ramę, która przyszła w pudełku po rowerze, w którym latała jak Żyd po pustym sklepie ale poza obtarciami na główce ramy nic się nie stało. Choć niesmak pozostał bo mogli chociaż napchać starych gazet do środka. Niektórzy są po prostu idiotami i nic tego nie zmieni...

Napisano

Cześć

Niestety na nową ramę nie mogłem liczyć. Nabili mi stery .Wydaje się być wszystko w porządku , łożysko ciężko wyjąć ale trochę siły i da się to zrobić.Kręci się dobrze. 

Ale oczywiście wszystko pod górę. Spotkaliście się z czymś takim jak sterówka za gruba ???. Za cholerę nie chce mi wejść ten pierścień między łożysko a sterówkę.

Górna nakładka odstaje. Jakiś pomysł ???.

Napisano

Kolejność znam tylko pierścień górny za cholerę nie może wejść między sterówkę a łożysko górne.

Napisano

No właśnie stery mam dobre neco łożyska maszynowe. Pierścienie nacięte więc z założeniem na sterówkę nie ma problemu. Problem występuje wtedy jak chce to wcisnąć.

Napisano

Sprawdziłem pierścień swobodnie układa się na łożysku. Jak go nabijam na sterówkę to mam wrażenie jakby z dwa milimetry sterówka była za gruba.

Na razie jeszcze sterówka nie ucięta zrobiłem tylko przymiarkę. Może rzeczywiście kapslem to jakoś docisnę bo tak lipa.

Napisano

Pierścień luźno po sterówce nie zawsze "chodzi" , nacięcie jest  aby sterówka była ustawiona centrycznie , przy skręcaniu powinno się wcisnąć.

Napisano

To mnie pocieszyłeś bo zawsze jak skręcałem to nie miałem z tym problemu więc odpuszczam . Utnę sterówkę to będę działał .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...