Skocz do zawartości

[opona] przedłużenie życia opony do trenażera ?

Skuti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W zeszłym sezonie zakupiłem trenażer Tacx wraz z dedykowana oponą 700x23.

https://www.centrumrowerowe.pl/img/min/755/528/75528290_2_trenazer-magnetic-t1820-niebieski-tacx_945x768_TRS_pad.png

Opona była w użyciu październik-marzec zeszłego roku, gdy teraz ją używam to niestety obserwuje drastyczny spadek przyczepności/tarcia na styku opona/rolka.

Guma wygląda jak by wyschła, oraz powierzchnia opony mająca styk z rolka wygląda jak by była "metalizowana". Przy robieniu bazy nie przeszkadza mi to, ale podczas HIIT gdy staje na pedały opona często mi się uślizguje.

Rzeczy które robiłem i nie pomogły :

- zabawa z biegami oporu i przerzutkami, testowanie 3 ustawień, mini opór max przełożenie/średni opór średnie przełożenie/ max opór mini przełożenie. Opona się zawsze uślizguje.

- zabawa z dociskiem rolki do opony oraz ciśnieniem w oponie.

- odtłuszczanie stalowej rolki

- odtłuszczanie opony

- czyścikiem kuchennym lekko starłem tą warstwę gumy która się "zmetalizowała"

- użyłem środka do konserwacji opon samochodowych, który ma za zadanie nawilżyć oponę i odwlec proces parcenia.

Dlatego seria szybkich pytań, bo może ktoś już z tym walczył :

- czy opony Tacx są po prostu słabe i tak mają ?

- czy opony do trenażerów generalnie tak mają że po sezonie lecą do kosza ?

- czy popełniłem jakiś podstawowy błąd po zeszło rocznym sezonie który sprawił że opona się zestarzała ?

- czy są jakieś myki na odnowienie mojej opony, i/lub na przedłużenie życia nowej oponie którą kupie ?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Napisano

Miałem oponę Tacx do trenażera i używałem ją przez kilka zim (kilkadziesiąt, jeśli nie więcej, godzin). Nie zauważyłem jakiegoś znacznego zużycia. Korzystałbym z niej dalej, gdyby nie fakt, że przesiadłem się na większe koło.

W moim przypadku opona ślizgała się gdy w oponie miałem wysokie ciśnienie. Przy niskim ciśnieniu i mocnym dociśnięciu rolki do opony problem nie występował. Natomiast opony Schwalbe pracują znacznie ciszej niż Tacx.

Może trafiłeś na jakiegoś magazynowego leżaka.

Napisano

Mały update. Stosowanie środka do konserwacji opon samochodowych działa. Guma się nawilżyła i odzyskała trochę na "świeżości".

Ale środek ten też pozostawił tłusty nalot, nie pomógł płyń do naczyń, trzeba było użyć bardziej agresywnego środka do odtłuszczania.

Problem uślizgiwania już prawie nie występuje.

Temat do zamknięcia.

Napisano

Do zamknięcia jak do zamknięcia. Żeby nie była tłusta a guma była jak nowa to polecam Tire&Rubber Cleaner z firmy ADBL.

Nawet po porządnym APC jak opona np samochodowa wydaje się już czysta to po tym leci momentalnie pieni się jeszcze na brązowo :) czyli czyści mocniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...