Skocz do zawartości

[technika kręcenia] Kręcenie na SPD

Poozon1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Używam SPD od 2 tygodni i mam wątpliwości jak należy kręcić mając pedały zatrzaskowe.

Widzę 2 możliwości:

• stopę trzymamy pod stałym kątem względem piszczeli. Podciągamy pedał z użyciem mięśni ud a łydka przy tym nie pracuje
  • stopa i łydka dodatkowo pracują przy podciąganiu pedałów

Który sposób jest prawidłowy ? Sam zauważyłem że jadąc drugim sposobem osiągam większe prędkości ale szybko mięśnie łydki mi się męczą. Przejdzie to z czasem ?

Pozdrawiam

Cześć wszystkim.

Używam SPD od 2 tygodni i mam wątpliwości jak należy kręcić mając pedały zatrzaskowe.

Widzę 2 możliwości:

•  

• stopę trzymamy pod stałym kątem względem piszczeli. Podciągamy pedał z użyciem mięśni ud a łydka przy tym nie pracuje

• stopa i łydka dodatkowo pracują przy podciąganiu pedałów

Który sposób jest prawidłowy ? Sam zauważyłem że jadąc drugim sposobem osiągam większe prędkości ale szybko mięśnie łydki mi się męczą. Przejdzie to z czasem ?

Pozdrawiam

Myśląc, że przy pierwszym sposobie łydki nie pracują to bardzo sie mylisz. Jednak utrzymanie stopy pod kątem prostym do podudzia też wymaga od nich wysilku. Jest to co prawda skurcz izometryczny, ale jednak zawsze to praca. Jeśli miałaby nie pracować to stopa latałaby Ci luźno zmieniająć kąt względem podudzia a pedalowanie takie byłoby bardzo nie efektywne.

Jeśli chodzi o samą technikę pedałowania to myślę, że to Ci się przyda:

pedalowanie_diagram.gif

Myśląc, że przy pierwszym sposobie łydki nie pracują to bardzo sie mylisz. Jednak utrzymanie stopy pod kątem prostym do podudzia też wymaga od nich wysilku. Jest to co prawda skurcz izometryczny, ale jednak zawsze to praca. Jeśli miałaby nie pracować to stopa latałaby Ci luźno zmieniająć kąt względem podudzia a pedalowanie takie byłoby bardzo nie efektywne.

Jeśli chodzi o samą technikę pedałowania to myślę, że to Ci się przyda:

pedalowanie_diagram.gif

Hmm, z diagramu wynika że łydka nie pozostaje stale pod tym samym kątem do podudzia więc pracuje.

Czy do jazdy na SPD trzeba podnieść siodełko trochę wyżej w stosunku do wysokości optymalnej dla platformówek ? Wydaje mi sie że by to pomogło, jak sądzicie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...