Poozon1 Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Cześć wszystkim. Używam SPD od 2 tygodni i mam wątpliwości jak należy kręcić mając pedały zatrzaskowe. Widzę 2 możliwości: stopę trzymamy pod stałym kątem względem piszczeli. Podciągamy pedał z użyciem mięśni ud a łydka przy tym nie pracuje stopa i łydka dodatkowo pracują przy podciąganiu pedałów Który sposób jest prawidłowy ? Sam zauważyłem że jadąc drugim sposobem osiągam większe prędkości ale szybko mięśnie łydki mi się męczą. Przejdzie to z czasem ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quibo Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Cześć wszystkim. Używam SPD od 2 tygodni i mam wątpliwości jak należy kręcić mając pedały zatrzaskowe. Widzę 2 możliwości: stopę trzymamy pod stałym kątem względem piszczeli. Podciągamy pedał z użyciem mięśni ud a łydka przy tym nie pracuje stopa i łydka dodatkowo pracują przy podciąganiu pedałów Który sposób jest prawidłowy ? Sam zauważyłem że jadąc drugim sposobem osiągam większe prędkości ale szybko mięśnie łydki mi się męczą. Przejdzie to z czasem ? Pozdrawiam Myśląc, że przy pierwszym sposobie łydki nie pracują to bardzo sie mylisz. Jednak utrzymanie stopy pod kątem prostym do podudzia też wymaga od nich wysilku. Jest to co prawda skurcz izometryczny, ale jednak zawsze to praca. Jeśli miałaby nie pracować to stopa latałaby Ci luźno zmieniająć kąt względem podudzia a pedalowanie takie byłoby bardzo nie efektywne. Jeśli chodzi o samą technikę pedałowania to myślę, że to Ci się przyda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 jak wytrenujesz przejdzie powinno pracowac jak najwiecej miesni ci wszyscy zawodowcy nie od parady maja takie lydy aby odciazyc lydki z poczatku przesun bloki w butach maksymalnie w tyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poozon1 Napisano 22 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Myśląc, że przy pierwszym sposobie łydki nie pracują to bardzo sie mylisz. Jednak utrzymanie stopy pod kątem prostym do podudzia też wymaga od nich wysilku. Jest to co prawda skurcz izometryczny, ale jednak zawsze to praca. Jeśli miałaby nie pracować to stopa latałaby Ci luźno zmieniająć kąt względem podudzia a pedalowanie takie byłoby bardzo nie efektywne. Jeśli chodzi o samą technikę pedałowania to myślę, że to Ci się przyda: Hmm, z diagramu wynika że łydka nie pozostaje stale pod tym samym kątem do podudzia więc pracuje. Czy do jazdy na SPD trzeba podnieść siodełko trochę wyżej w stosunku do wysokości optymalnej dla platformówek ? Wydaje mi sie że by to pomogło, jak sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 prpoponuje kupic ostatni bikeboard tam jest artykul o kreceniu w spd im nizej siodelko(oczywiscie w granicach rozsadkutym wieksza sila im wyzej tym wieksza kadencja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quibo Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Postaraj sie jednak ustawic siodelko wzgledem zgiecia w stawie kolanowym (jesli jezdzisz dluzsze dystanse i chcesz uniknac przeciazen tego stawu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.