AdaskoKross Napisano 10 Grudnia 2016 Napisano 10 Grudnia 2016 Cześć . Mam już długowieczną piastę D042SB z systemem 3 zapadkowym i tym nowym alu 4 (cichy i zwykłe kasety zjadają go powodując trzaski) Oś piasty to 9mm. Pomyślałem , że może warto zmienić piastę na korzyść dźwięku i sztywności . Do ramy ragley bluepig . Poszukuję czegoś z ośką 10mm i 6-cio zapadkowym systemem do 500 zł za piastę . Obecne koło jest właściwie sprawne więc mogę na nim latać albo sprzedać , co myślicie . Czy faktycznie jest sens zmiany na sztywność i lans dźwięku ?
Michal_L Napisano 10 Grudnia 2016 Napisano 10 Grudnia 2016 Moim zdaniem jesli te 500zl to nie jest dla ciebie jakis problem to ja tam bym sobie nie zalowal. Skoro podoba ci sie dzwiek zapadek piasty to bym kupil. A co do sztywnosci. Ja osobiscie bym nie wyczoul roznicy bo nie jestem jakims zawodowym kolarzem.
Arni220 Napisano 10 Grudnia 2016 Napisano 10 Grudnia 2016 Na każdym alu bębenku będą ci się wcinać koronki kasety, szczególnie te luźne. Chcesz trwałego to kup piastę z bębenkiem stalowym lub z tzw. ABG, ale stalowe wkładki muszą być na przynajmniej trzech wypustach. 6 zapadek nie oznacza, iż jednocześnie zazębiają się wszystkie. Odbywa się to naprzemiennie, po 3. Co można polecić? Novatec 882 w wersji ze stalowym bębenkiem. W tej piaście jest możliwość założenia ośki 10mm. Inna znana mi opcja warta rozpatrzenia, to Bitex z trzema stalkami na alu bębenku lub poprostu stalowy bębenek.. Nie wiem jednak czy jest możliwość konwersji na 10mm, trzeba poczytać. No i jest: http://www.bitexhubs.com/htm/products_detail.php?p=5693186e9ce66
MokryxD Napisano 10 Grudnia 2016 Napisano 10 Grudnia 2016 Jak chcesz korzyść ze sztywności to albo skręcane 10x135 coś pokroju NS Rotary itp, albo na zamykacz typu właśnie Novatec 882 albo DT350s można czasem dopaść na allegro na promocji i zamykać Thru bolt 10x135. Może też udać się znaleźć jakieś używane Hope Pro 2. Jak dla samego dźwięku to głównie bym proponował może zaczekać na nowego Dartmoora, ma mieć 72 lub 108 punktów zazębienia w zależności od wersji i pewnie brzmienie będzie porządne.
AdaskoKross Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Napisano 11 Grudnia 2016 używane Hope Pro 2. To też jest wyjście. może zaczekać na nowego Dartmoora, ma mieć 72 lub 108 punktów zazębienia Jeśli hope nie wpadnie używka to poczekam , przecież na cito nie potrzebuję. 10mm to już w moim wypadku absolutne minimum...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.