yfee. Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Witam. 2 dni temu kupiłem sobie rower w sklepie giant l 3. Dzis pojechałem nim do szkoły i normalnie przyjąłem przed wejściem. Po 4 lekcyjnej ktoś go zakosił. Z monitoringu nic nie widać poza kapturem tyłka. Jestem teraz na policji 2 godzinę i ciągle każą czekać żebym mógł zgłosić... Czy policja zacznie coś robić i będą szukać, sprawdza monitoring itp czy nie bardzo ? Z tego co się orientuję gdy wiem mniej więcej w która stronę pojechał to mogliby wziąć nagrania i ew. zobaczyc gościa. Zaczną coś robić czy może rzucą sprawę i na tym się zakończy? Gdyby ktoś coś to załączam zdjęcie roweru. (Z internetu bo sam jeszcze nie zrobiłem ale był taki sam) Nie mogę załaczyc pliku :/ jak wrócę z policji to postaram się wrzucić
rafal310 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Żal mam nadzieję że znajdzie sie jak najszybciej.. Policja będzie cie zwodzić i rower zapewne znajdą gdzieś w lombardzie ewentualnie wychaczą podczas kontroli jeśli numer ramy zgłosisz.Na policję w tym kraju nie można liczyć i trzeba uważać żeby z pokrzywdzonego nie stać się oskarżonym. Proponuję ci sie zastanowić kto ze szkoły nadto mu sie przyglądał ewentualnie może złodzieje masz w klasie tylko ktoś inny rąbnął - generalnie nie można dziś ufać nikomu takie czasy. Sam sie zastanawiam czy nie kupić tego "śmiesznego alarmu" do roweru zawsze odstraszy a reaguje na każdy wstrząs czy ruch roweru Dopóki nie można złodziejowi odrąbać ręki za kradzież będzie to pospolite wręcz nie zauważalne a do tego ludzka obojętność i strach przed ujawnieniem danych złodziejowi/bandycie/dilerowi/itd.....Dziś lewusy czują sie doskonale pod obecnym kształtem prawa karnego Edytowane 9 Grudnia 2016 przez rafal310
MD11 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Naprawdę jest taki rower "Giant L 3"? Brzmi jak rozmiar ramy i wersja, a nie nazwa modelu.
bbc Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 (...) Czy policja zacznie coś robić i będą szukać, sprawdza monitoring itp czy nie bardzo ? Z tego co się orientuję gdy wiem mniej więcej w która stronę pojechał to mogliby wziąć nagrania i ew. zobaczyc gościa. Zaczną coś robić czy może rzucą sprawę i na tym się zakończy? (...) Policja przyjmie zgloszenie, zalozy sprawe i wsadzi ja do szuflady. Po pewnym czasie dostaniesz pismo o umozeniu. I tyle.Chyba, ze przypadkiem znajda dziuple, ale to watpliwe. Nawet gdyby zlodziej pomachal do kamery to i tak by go nie znalezli bo nie szukaja. Jezeli ich nie zmusisz to nawet nie zabezpiecza nagrania (a jak zmusisz to zabezpiecza, ale to i tak nic nie da). Szukal go nikt nie bedzie. Jak masz dostep do nagrania to sprobuj sam ustalic kto to ukradl (plakaty w szkole, info na facebooku, itp.) a potem popros kilku kolegow o pomoc i wytlumaczcie recznie zlodziejowi, ze przez "pomylke" wzial Twoj rower. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
yfee. Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Ciężko jest ustalić kto to. Rower stał w tak niefartownym miejscu że go prawie w ogóle nie widać i sprawcy tym bardziej. Gość ma 3 miejsca którymi mógł odjechać i w każdym jest kamera więc policja powinna to zabezpieczyć, jeśli to zrobią gość będzie jak na widelcu, w co wątpię że rusza te dupy i coś zrobią.
MD11 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Ja bym nowego roweru tak nie zostawił, ale po fakcie nie ma sensu o tym dyskutować. Napisz chociaż czym był przypięty, to zawsze jakaś informacja na przyszłość. A jakby tak się przejść do tych miejsc, gdzie są kamery i przedstawić sytuację? Jeśli to jakiś sklep itp., to może właściciel zgodzi się przejrzeć nagrania i jak coś znajdzie, to Ci pokaże.
yfee. Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Mam zamiar to zrobic. Wtorek/środa wybiorę się na komisariat i zapytam co z nagraniami etc. jeśli powiedzą że mają to będę chciał zobaczyć a jeśli nie to pójdę w 4 miejsca w których w jednym na bank musi być go widać i porozmawiam z dyrektorem czy kto tam będzie i zobacze jak to wyjdzie. Jeśli będzie widać twarz to rozdrukuje, porozwieszam na mieście i napisze ze daje 150-200 zł za kontakt do tego gościa. Jak roweru już nie będzie to sprawę załatwi sie w inny sposób i tyle. A hajs gosc odda tak czy tak za rower bo nie ma chuja żebym podarował. Zbyt długo czekałem i zbieralem hajs żeby teraz jakiś zaany złodziej sobie go tak po prostu wziąl ...
SovaLTD Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Zbyt długo czekałem i zbieralem hajs żeby teraz jakiś ######ny złodziej sobie go tak po prostu wziąl ... Wiadomo, to jest przykre i nic nie tłumaczy zachowania bandziora, ale napisz jakie miałeś zabezpieczenie, bo coś mocno mi się wydaje, że była to zwykła "linka" za 15 zł.
Davken Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Nie strasz bo też mam linkę za 15zł.. Znaczy się grubszą ofkors ;P Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Davken
Piter233 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Olej policję i samemu szukaj u nagrywających. Po przedstawieniu sytuacji na 90% przejrzą nagrania, zwłaszcza ze masz dokładną godzinę.
MD11 Napisano 9 Grudnia 2016 Napisano 9 Grudnia 2016 Wtorek/środa wybiorę się na komisariat i zapytam co z nagraniami etc. Prawo wymaga chyba, żeby nagrania były przechowywane od 30 do 90 dni, ale ja bym poszedł od razu, chyba, że w sobotę te miejsca są zamknięte. Jeśli będzie widać twarz to rozdrukuje, porozwieszam na mieście i napisze ze daje 150-200 zł za kontakt do tego gościa. Z tym bym był ostrożny, lepiej poczytaj, czy tak można bez konsultacji z Policją, żebyś nie miał nieprzyjemności za naruszenie ochrony danych osobowych, a właściciel monitoringu za udostępnienie nagrań. Z drugiej strony jeśli złodziej Cię pozwie to przynajmniej poznasz jego dane.
yfee. Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Napisano 9 Grudnia 2016 Wiadomo, to jest przykre i nic nie tłumaczy zachowania bandziora, ale napisz jakie miałeś zabezpieczenie, bo coś mocno mi się wydaje, że była to zwykła "linka" za 15 zł. Za 49 zł kupiona razem z rowerem w miare gruba i porządna była. Tak mi się wydawało ...
Umpero Napisano 13 Grudnia 2016 Napisano 13 Grudnia 2016 Takie linki to byle przecinakiem z marketu z 1 sekundę się tnie.
Rekomendowane odpowiedzi