Skocz do zawartości

[kondycja] Starość nie radość

mile2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj wybrałem się na wycieczkę rowerową z moją 4 letnią córką (jeździ w foteliku).

Przejechaliśmy w sumie niewiele bo ok 20 - 30 km.

Już w wieczór po wycieczce czułem się delikatnie mówiąc "rozwalony" , ale to co poczułem dzisiaj rano

to ^^&($^%#$#@$#!@!# myślałem że się rozpadam. Lędzwie mnie bolą tak że nie jestem w stanie wstać z

fotela no i to lewe kolano boli jak diabli chociaż nigdzie się nie uderzyłem. O co w tym chodzi ?

Dodam że mam 40 kę (wiek) i to mój drugi wyjazd w teren od niepamiętnych czasów.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam. Wczoraj wybrałem się na wycieczkę rowerową z moją 4 letnią córką (jeździ w foteliku).

Przejechaliśmy w sumie niewiele bo ok 20 - 30 km.

Już w wieczór po wycieczce czułem się delikatnie mówiąc "rozwalony" , ale to co poczułem dzisiaj rano

to ^^&($^%#$#@$#!@!# myślałem że się rozpadam. Lędzwie mnie bolą tak że nie jestem w stanie wstać z

fotela no i to lewe kolano boli jak diabli chociaż nigdzie się nie udeżyłem. O co w tym chodzi ?

Dodam że mam 40 kę (wiek) i to mój drugi wyjazd w teren od niepamiętnych czasów.

Pozdrawiam wszystkich.

Pewnie nie było rozgrzewki, i od razu się rzuciłeś na duży wysiłek, trzeba stopniowo zwiększać dystans zaczynając od takich na jakie pozwala twoja kondycja.

Macie rację nie rozgrzewałem się przed tym wyjazdem , ale z tym brakiem ruchu nie do końca się zgadzam.

Regularnie chodzę na siłownie, i właśnie dlatego jestem trochę zaskoczony tą sytuacją :).

Do tego stopnia że postanowiłem napisać tego posta i zapytać Was o co chodzi.

Macie rację nie rozgrzewałem się przed tym wyjazdem , ale z tym brakiem ruchu nie do końca się zgadzam.

Regularnie chodzę na siłownie, i właśnie dlatego jestem trochę zaskoczony tą sytuacją :).

Na siłowni pewnie trenujesz inne partie mięśni, dlatego boli cię kolano nie przyzwyczajone do dużych obciążeń, być może też masz źle ustawione siodełko stąd może być ból tylko jadnego kolana i pleców.

mile2: ZASADY PISANIA NOWYCH TEMATÓW. Na przyszłość zakładaj je zgodnie z tymi wytycznymi.

Pozdrówko porządkowe ;) .

PS. Kolano jest przeciążone. Uważaj teraz na nie - nie aplikuj mu zbyt dużego wysiłku. A na siłowni trenuj nogi - najlepszy do tego celu, z punktu widzenia jazdy na rowerze, byłby oczywiście rower stacjonarny.

Siłownia to jednak wysiłek typowo siłowy o przemianach beztlenowych. Rowerek to już wysiłek wytrzymalościowy, głównie bazujący na przemianach tlenowych. Stąd u Ciebie taka reakcja organizmu, mimo, iż wydaje CI sie, że duzo cwiczysz.

Analogicznie byloby w druga strone - kolarz, ktory nigdy nie chodzil na silownie, po kilku porzadnych seriach z ciężarami bedzie wypompowany a mięśnie odmówią mu posłuszeństwa.

Tak więc jedyne co mozesz zrobic to - wiecej jezdzic, ale póki co o umiarkowanej intensywnosci/dystansie, nie chcesz w koncu doprowadzic do przeciążenia swojego aparatu ruchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...