Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Dla osoby 55 kg, hexagon v6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Ważę niecałe 60 kg, chwilami 55.

Rowerek to Hexagon v6 z 2010r. Obecnie siedzi w nim Suntour XCT V2 - wszystko fabryczne. Zmienione jedynie opony na komplet Panaracer Dart i Smoke.

Amortyzator pod moją wagą praktycznie nie pracuje, dbam o niego, konserwuje go też brunoxem. Zapuszczam się czasem w teren gdzie jest dużo nierówności i strasznie odczuwam to po rękach i po plecach. Raz zdarzyło mi się, że amorek nawet nie połknął wyboju, co poskutkowało odbiciem się przedniego koła :D. Generalnie z moich obserwacji wynika, że amor ugnie się do połowy przy jakichś ekstremalnych dołkach, ale wtedy ręce jak i plecy mają dość.

Teren jest wymagający - generalnie wszystko poza asfaltem. Jeżdżę w śniegu, błocie, po polach, po lasach. Dużo korzeni, dużo nierówności. Najbardziej bolą jakieś wyboje, bo terepie całym rowerem. Najczęstsze ustawienie przerzutek to 1-3, często 1-1 lub 1-2. Raz na jakiś czas wrzucę 2-5, gdy jest kawałek prostej i jest płasko, bez wybojów.

Mile widziane byłoby zjechanie z góreczki pełnej dziur/wybojów - nie ryzykując przy tym życiem :woot:.

Budżet to 500 zł, używki wchodzą w grę.

Znajdą się jakieś sprężynowce do tej ceny? Z powietrznych to myślałem nad Epiconem - da radę?

Pozdrawiam.

Ewentualnie dorzuć trochę i kup nowego Raidona. Teoria głosi że nowy Raidon to stary Epicon, więc będziesz miał nowy amor podobnej klasy. Ja używanego amora bym nie kupił.

Dorzucić mogę, ale będzie to pracowało przy mojej wadze? To jest myślę kluczowe. Naczytałem się trochę tematów co ludzie o podobnej wadze pokupowali recony itp i był kłopot.

Jak z serwisem takiego Raidona?

Daje radę w terenie?

Pozdrawiam :).

Epixon TR RL-RC. Masz regulacje wolnej i niskiej kompresji, jak Ci Activia zrobi moda w postaci wymienionej sprężyny negatywnej na miękką będzie wybierał przysłowiowe liście.

Od biedy zwykły Epixon - będzie regulacja tylko wysokiej kompresji, ale to i tak nie jest źle, bo taka Reba SoloAir nawet tego nie ma, do tego pracuje jak kołek.

Epixon za drogi, na tę chwilę nie jestem w stanie wydać więcej niż te 700 zł - jeśli będzie warto. Chyba że pakować się w używki, ale ich też jest mało.

W raidonie nie idzie zrobić jakiegoś moda?

Z tego co widzę to masz tam koło 26" przez co pod ten rodzaj koła jest spory wybór amortyzatorów Suntoura. Co do innych Marek (RS, FOX, itp.) amortyzatorów to się nie wypowiem bo ich nie znam. Co do czułości pracy Suntoura to zawsze sobie można dobrać za pomocą wymiany sprężyn negatywnych.

• 2 tygodnie później...

Siema. Temat rozwiązany, kupiłem Raidona u Activii i mi go pomodował tak jak wcześniej było napisane. Jest miękko, działa pode mną perfekcyjnie. Ciężko było się na początku przestawić że to coś pod kierownicą się ugina i pracuje. :woot:

Przy okazji Activie polecam, kontakt wzorowy, parę razy dzwoniłem się podopytywać co i jak to zawsze wyczerpał temat :).

Pozdrowienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...