Skocz do zawartości

[wyprawówka] Pomoc w wyborze TREK 520

pixar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie dobre ludzie :) 

Wrzucam nowy wątek na forum z powodów oczywistych. Mam problem z wyborem, więc liczę na Waszą pomoc :) 

Jedyne co wiem to to, że chcę touringa, jak to się u nas w kraju mówi rower wyprawowy. 

Dlaczego ? Z prostych powodów, po pierwsze i najważniejsze, jestem zakochany w takich konstrukcjach, po drugie chcę mieć rower bardzo wygodny, prosty i tani w obsłudze oraz serwisowaniu i bardzo uniwersalny, którym będę mógł jeździć nie tylko dookoła świata z sakwami, ale też po zakupy do marketu (oczywiście nie na przełaj, a raczej utwardzoną drogą ;).

Wydaje mi się, że przejrzałem cały polski i zagraniczny internet pod względem dostępności gotowych rowerów tego typu i jedyne co jest dostępne, podoba mi się wizualnie i pod względem tego co mam przykręcone to właśnie Trek 520. Budżet całości to jakieś 5-7 tysięcy Zaznaczę jeszcze jakie mam wymagania odnośnie samego roweru/ramy. Pierwsze to rama stalowa. Drugie kierownica baranek. Trzecie klasyczny wygląd (oczywiście nie musi być to rama w stylu vintage, ale bardziej podobają mi się łączenie rur pod „klasycznymi kątami”, niż fikuśne rozwiązania geometryczne :) Kolejne i oczywista sprawa to otwory na bagażnik. Chętnie przyjmę rozwiązanie z manetkami zmiany biegów montowanymi na końcu kierownicy. Ostatnia rzecz to chciałbym, żeby rama zmieściła oponkę 35C, więcej mi w sumie nie potrzeba ale jeśli dostanę to w gratisie to się nie obrażę ;)

Tak jak wcześniej wspomniałem wstępny wybór padł na Treka 520, bądź sam frameset do samodzielnego przykręcenia podobnych jak w seryjnej wersji klamotów. Jeśli będę się na niego decydował to mam straszną zagwozdkę odnośnie rozmiaru ramy jaki jest dla mnie najodpowiedniejszy. Mam 176 cm wzrostu jak się grabię. Jak stanę prosto to 177 cm, a jak się wyciągnę to i 178 uda mi się osiągnąć ;) Wzrost mierzony bez obuwia. Moi faworyci to oczywiście rozmiar 54 i 57 (tak dziwnie Trek opisuje rozmiary ram tego modelu). Po bardzo szczegółowym przeanalizowaniu tabeli geometrii jestem maco zagubiony jaki rozmiar powinienem wybrać dla swojego wzrostu i proszę Was bardzo o pomoc.

Kolejna sprawa to podsunięcie mi jakiegoś innego modelu gotowca, bądź framesetu do samodzielnego montażu. Zastanawiałem się również nad budową ramy na zamówienie, ale z polskich guru znam tylko Orła i Rychtara, jeśli macie jeszcze kogoś do polecenia, kto ma ogromna wiedzę na temat budowania tego typu ram najchętniej z Warszawy, ale nie jest warunek konieczny, to również będę bardzo wdzięczny. Tą ostatnią część kieruję głównie do stalowych wyjadaczy tego forum ;)

Z góry dzięki za Waszą pomoc J

Napisano

1. Z budzetem 7k to na styk z customowa rama stalowa. "Jedyne co wiem to to, że chcę touringa, jak to się u nas w kraju mówi rower wyprawowy. "

Czyli na dodatek sam nie do konca wiesz czego Ci potrzeba, wiec i tak ta rama bylaby "kopia" czegosc dostepnego na rynku. Moim zdaniem odpusc ramy na zamowienie.

2. Trek 520 to niezly wybor.

3. Jest sporo ram/rowerow tego typu. Salsa Vaya, Salsa Marrakesh, Kona Sutra, Surly Long haul Trucker, Genesis Tour De Fer, Author Ronin

Co Cie powinno interesowac:

- otwory na ramie: ile i gdzie

- jaka szerokosc opony (42c to tak optymalnie)

- zeby latwo zamontowac blotniki

- v-brake czy tarcze

Pozdro

G.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. 

Mój post może wydawać się postem kopletnego świeżaka, ale uwierz mi, że trochę wiedzy w tej materii z różnych źródeł w tym z doświadczenia już mam, ale cały czas ją poszerzamm, stąd dopytywania. Fakt, że na takiego 100 procentowego customa mam zbyt mało wiedzy, choćby odnośnie długości rurek, kątów ich łaczenia, nie wspominajać już o materiale, dlatego bardziej skupiałem sie na rozwiązaniach gotowych, bądź półproduktach, czyli gotowych framesetów.

O wszystkich wymienionych przez Ciebie modelach wiem i  z różnych względów nie biorę ich już pod uwagę. Prosukty od Salsy, szczególnie interesujący mnie model Marrakesh przekracza budżet, zarówno famaestet jak i kompletny rower, albo jest problem z dostępnością, Vaya jest dla mnie zbyt "fikuśna", stawiałbym na Marrakesha. Ze stajni Kony miałem ostatnio Rova, więc Kona już się nie kwalifikuje. Surly wszystko pięknie, ale problem z dobraniem rozmiaru ramy, koniecznie chcę koła 28, a nie robią ram na mój wzrost pod 28. Gienki Tour de fer nie do końca mi podchodzi, natomiast Ronin, nie ma tak dlugich widełek tylnych, tak wysokiej główki rmay i tak nisko zawiszonego suportu, co pozwala sądzić, że nie będzie zbyt komfortowy ;)

Niestety taki to paradoks, że jak wgryzasz się w temat, wiesz coraz więcej, masz coraz lepsze wyobrażenie na temat tego co potrzebujesz to zaczynają się mnożyć wariantyi zaczynasz mieć większy problem z dokonaniem wyboru, najlepszego wyboru.

Pozdrawima :)   

Napisano

Ronin, nie ma tak dlugich widełek tylnych, tak wysokiej główki rmay i tak nisko zawiszonego suportu, co pozwala sądzić, że nie będzie zbyt komfortowy ;)

Wszystko to ma Salsa Vaya. Z ciekawosci, co takiego fikusnego w tej ramie? Jaki rozmiar ramy szukasz?

Napisano

Sorki pomyliłem z Trollem od Surlego. Vaya jeszcze daje radę, ale cena prawie 4 koła za farameset na bike24, bo w sumie to tylko tam ja widziałem do ściągnięcia do Polski to trochę za dużo, 3 jeszcze bym przełkną. Poza tym chyab gięty widelec bardziej mnie urzeka :) Rova miałem w rozmiarze 53 i wydawał sie być ok, jak patrzę na tabele rozmiarów i tabele z geometrią to Marrakesh i Vaya to ichńszy rozmiar 55 dla mnie, natomiast rozmiaru Treka 520 za cholerę nie mogę rozgryźć ;/

Prwdopodobnie będę sie decydował na Treka 520 Disc, ale mam straszny problem z dobraniem rozmiaru pod siebie. Oznaczenie rozmiarów i to co jest powypisywane w tabeli z geometrią tego modelu przyprawia mnie o niemałe zakłopotanie http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-wyprawowe/520/520-disc/p/1432009-2017/ Jeśli miałby ktokowiek pomysł, jak to rozwikłać i podpowiedzieć, który rozmiar roweru tego typu będzie dla mnie najlepszy to będę ogromnie wdzięczny :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...