Skocz do zawartości

[do 4500] MTB HT 29'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałbym zakupić rower górski 29' ht. Mój wzrost to 176 cm i 73 kg wagi. Teren do jazdy to głównie polne i leśne szlaki, ale nie jakieś ekstremalne. Zdarzy się odcinek asfaltowy. Nie będzie służył do maratonów i wyścigów. Po prostu jazda dla siebie. Mam szosę, ale chcę trochę poszaleć w terenie. Mam sentyment do marki Scott i stąd pytanie czy ten http://www.scott.pl/produkt/438/2512/Rower-Scale-960/ ze swoją geometrią będzie dobrym wyborem?  Mieszkam w małym miasteczku i żeby zobaczyć jakieś konkretne modele muszę jechać ok. 100 km. Proszę o pomoc i propozycje. 

Rama (jedyny mocny element całego roweru) tego Scott'a ma geometrię bardziej sportową. W tych pieniądzach (jako całość) to słaba opcja (wiotki amor , kiepskie hamulce i koła).

Tu masz (jeśli wierzyć cenie) zdecydowanie lepiej wyposażony rower w podobnych pieniądzach http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_3,10,707,710,14523,2017.html  (Reba, sztywne osie , świetne hamulce M675 , przerzutka Shadow+).

Ogólnie na co zwracać największą uwagę przy zakupie roweru? Czy stawiać na sztywną oś? Jaki amortyzator? Geometria ramy mniej sportowej jakie będzie miała parametry? Jadę jutro do salonu i chcę obejrzeć kilka modeli. 

Mniej sportowa będzie miała krótsza górna rurę i wyższą główkę ramy. Pozostałe parametry najczęściej będą takie same.

Wybierając ramę powinieneś zwrócić uwagę na to aby miała w miarę nowe rozwiązania (główka tapered, sztywne osie). No i oczywiście na geometrię.

Czemu się uparłeś na Scotta ?

W linku podanym przeze mnie masz o wiele taniej i lepszy rower i do tego rama o wiele bardziej rozwojowa.

Jeśli nie pasuje lokalizacja to poszukaj na stronie Treka okolicznych dystrybutorów i takiego modelu.

Ja wyrwałem Superfly 6 za 5000 zł.

Oczywiście nie jestem nastawiony tylko na Scotta.Akurat tego mi zaproponowali. Będę oglądał przy okazji tego. W innym sklepie zaproponowali mi właśnie Superfly 5 za jakieś 4 z groszem. Chcę go chociaż przymierzyć i jak będzie ok to zamówię z neta. 

Do tego zaproponowali mi za 5200  https://www.cube.eu/en/products/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-race-2x-blackline-2016/

Pytanie zasadnicze  lepiej Kross B8 Rio czy Superfly 5... ewentualnie w dobrych pieniądzach 6 ?

Bardzo ciężko już dostać Superfly'a z tego rocznika. W Warszawie znalazłem 6 za 5260. Cena dosyć przystępna. Pytanie co do rozmiarówki treka, bo każdy mi mówi inaczej. 176 cm wzrostu będzie dobre na 18,5'? Taki mają dostępny. Żebym mieszkał bliżej to bym sobie podjechał i przymierzył, a tak jeśli pojadę muszę być praktycznie zdecydowany na 100%. 

Virtual 18,5. Actual 17,5 rozmiar . Co mam przez to rozumieć? Taki rozmiar będzie dobry na 176 cm ? Obsługa sklepu zapewnia że tak, ale ja nie jestem pewny na nich. Przymierzalem się i przez to ze nie miałem nigdy 29er nie jestem pewny, a nie mam możliwości obejrzenia innego rozmiaru.

Odnośnie virtual/actual zacytuję mój post z innego tematu:

Chcą podkreślić, że mają niskie i długie ramy. Rzeczywisty rozmiar ramy to długość rury podsiodłowej wyrażona w calach i ta definicja nie zależy od producenta, natomiast "numer rozmiaru ramy", to rozmiar ramy, który według Treka odpowiada danej długości górnej rury u innych producentów. Np. Merida BIG.NINE XT w rozmiarze 19" ma rurę podsiodłową = 483mm = 19" oraz górną rurę = 625mm i to jest taki powiedzmy standard, natomiast Trek robi ramę Superfly z nieco krótszą rurą podsiodłową = 470mm = 18.5", ale jednocześnie z dłuższą górną rurą = 639mm, a taką górną rurę u innego producenta miałaby rama w większym rozmiarze, według Treka 19.5". Dlatego podają dwa rozmiary - na długość rama jest jak 19.5", a na wysokość jest jak 18.5".

A co do rozmiaru dla Ciebie, to dostałeś wcześniej w tym temacie odpowiedź od 3 osób, w tym 2 użytkowników tego roweru, więc nie wiem, czego jeszcze się spodziewasz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...