NML_MTB Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam, Chciałbym zakupić rower górski 29' ht. Mój wzrost to 176 cm i 73 kg wagi. Teren do jazdy to głównie polne i leśne szlaki, ale nie jakieś ekstremalne. Zdarzy się odcinek asfaltowy. Nie będzie służył do maratonów i wyścigów. Po prostu jazda dla siebie. Mam szosę, ale chcę trochę poszaleć w terenie. Mam sentyment do marki Scott i stąd pytanie czy ten http://www.scott.pl/produkt/438/2512/Rower-Scale-960/ ze swoją geometrią będzie dobrym wyborem? Mieszkam w małym miasteczku i żeby zobaczyć jakieś konkretne modele muszę jechać ok. 100 km. Proszę o pomoc i propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mereus Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam taki. Za wiele nie pomogę bo amator jestem. Nie ma sztywnych osi jeśli to ma jakieś znaczenie dla Ciebie, przy wzroście 171 cm pasował mi rozmiar M. Wysłane z Sony Xperia Z1 Compact Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Rama (jedyny mocny element całego roweru) tego Scott'a ma geometrię bardziej sportową. W tych pieniądzach (jako całość) to słaba opcja (wiotki amor , kiepskie hamulce i koła). Tu masz (jeśli wierzyć cenie) zdecydowanie lepiej wyposażony rower w podobnych pieniądzach http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_3,10,707,710,14523,2017.html (Reba, sztywne osie , świetne hamulce M675 , przerzutka Shadow+). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Chłopie, ta cena to katalogowa jest, teraz to tysiąc i więcej rabatu dostaniesz. Za cztery kafelki masz Krossa B8 RIO, aktualnie na allegro np B8 nie RIO tylko dwublatowy 3700 a reszta na graty zostaje. Dwie sztywne ośki, powietrzny Recon. Pod Twój wzrost rama S w 29er Krossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ten B8 całkiem fajny, poważnie myślę nad nim. A co powiecie o tym: http://www.cannondalebikes.pl/rowery/2017-gorskie/sport/trail-29/trail-29-2 http://cube.pl/rowery_2016/mtb-hardtail/cmpt/cube-acid-grey-n-flashorange-2016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 oba te rowery nie mają z Krossem żadnych szans w tej cenie w której szukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Trek Superfly 5. Poniżej link do modelu z ramą pod Twój wzrost. http://www.bikeplanet.pl/29er/484-trek-superfly-5-2016.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Jedyne 330km w obie strony, bo sklep zastrzega, że wyłącznie odbiór osobisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 oba te rowery nie mają z Krossem żadnych szans w tej cenie w której szukasz Dokładnie. Level B8 (zwłaszcza w limitowanej edycji RIO) miażdży system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Jedyne 330km w obie strony, bo sklep zastrzega, że wyłącznie odbiór osobisty. Chciałem kupić u nich Superfly 6 i zgodzili się na ewentualną wysyłkę w przypadku gdy przyjadę i zapłacę na miejscu. Poza tym cena bardzo atrakcyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ogólnie na co zwracać największą uwagę przy zakupie roweru? Czy stawiać na sztywną oś? Jaki amortyzator? Geometria ramy mniej sportowej jakie będzie miała parametry? Jadę jutro do salonu i chcę obejrzeć kilka modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Mniej sportowa będzie miała krótsza górna rurę i wyższą główkę ramy. Pozostałe parametry najczęściej będą takie same. Wybierając ramę powinieneś zwrócić uwagę na to aby miała w miarę nowe rozwiązania (główka tapered, sztywne osie). No i oczywiście na geometrię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Gdyby udało się dobrze cenowo kupić wspomnianego wyżej mustanga to byłbym za tą opcją. W stosunku do krossa b8 rio lepszy amor, hamulce, koła i opony. Moim zdaniem przyjemniejsza też rama i wagoewo chyba ciut lepiej wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Taki Scott za 5300. Warto ? http://www.scott.pl/archive-product/214/1273/Rower-Scale-950/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czemu się uparłeś na Scotta ? W linku podanym przeze mnie masz o wiele taniej i lepszy rower i do tego rama o wiele bardziej rozwojowa. Jeśli nie pasuje lokalizacja to poszukaj na stronie Treka okolicznych dystrybutorów i takiego modelu. Ja wyrwałem Superfly 6 za 5000 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Oczywiście nie jestem nastawiony tylko na Scotta.Akurat tego mi zaproponowali. Będę oglądał przy okazji tego. W innym sklepie zaproponowali mi właśnie Superfly 5 za jakieś 4 z groszem. Chcę go chociaż przymierzyć i jak będzie ok to zamówię z neta. Do tego zaproponowali mi za 5200 https://www.cube.eu/en/products/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-race-2x-blackline-2016/ Pytanie zasadnicze lepiej Kross B8 Rio czy Superfly 5... ewentualnie w dobrych pieniądzach 6 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 treka 6 ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Trek 6 > Trek 5 > B8 Rio Cube mają dramatycznie krótkie ramy więc w mojej ocenie odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Bardzo ciężko już dostać Superfly'a z tego rocznika. W Warszawie znalazłem 6 za 5260. Cena dosyć przystępna. Pytanie co do rozmiarówki treka, bo każdy mi mówi inaczej. 176 cm wzrostu będzie dobre na 18,5'? Taki mają dostępny. Żebym mieszkał bliżej to bym sobie podjechał i przymierzył, a tak jeśli pojadę muszę być praktycznie zdecydowany na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 176 cm wzrostu będzie dobre na 18,5'? Tak, powinien być idealny: http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/sizing/#sizing_table_bikes_performance_mountain. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Ja mam 181 cm i wziąłem 19,5 cm więc na Ciebie 18,5 powinien być dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Mam 177 cm i 18.5 jest idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orson1 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat roweru Fuji Outland ? Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NML_MTB Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Virtual 18,5. Actual 17,5 rozmiar . Co mam przez to rozumieć? Taki rozmiar będzie dobry na 176 cm ? Obsługa sklepu zapewnia że tak, ale ja nie jestem pewny na nich. Przymierzalem się i przez to ze nie miałem nigdy 29er nie jestem pewny, a nie mam możliwości obejrzenia innego rozmiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Odnośnie virtual/actual zacytuję mój post z innego tematu: Chcą podkreślić, że mają niskie i długie ramy. Rzeczywisty rozmiar ramy to długość rury podsiodłowej wyrażona w calach i ta definicja nie zależy od producenta, natomiast "numer rozmiaru ramy", to rozmiar ramy, który według Treka odpowiada danej długości górnej rury u innych producentów. Np. Merida BIG.NINE XT w rozmiarze 19" ma rurę podsiodłową = 483mm = 19" oraz górną rurę = 625mm i to jest taki powiedzmy standard, natomiast Trek robi ramę Superfly z nieco krótszą rurą podsiodłową = 470mm = 18.5", ale jednocześnie z dłuższą górną rurą = 639mm, a taką górną rurę u innego producenta miałaby rama w większym rozmiarze, według Treka 19.5". Dlatego podają dwa rozmiary - na długość rama jest jak 19.5", a na wysokość jest jak 18.5". A co do rozmiaru dla Ciebie, to dostałeś wcześniej w tym temacie odpowiedź od 3 osób, w tym 2 użytkowników tego roweru, więc nie wiem, czego jeszcze się spodziewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.