polersky Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 potrzebuje pomocy w wyborze amortyzatora do kross hexagon x2 disc 2016 http://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x2-disc rama L koła 26 cali. Budzet 600/650zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 W tym budżecie najlepsza opcja to SR Raidon http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-lo-r-26-air-czarny-2016/775 lub z manetką http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-26-czarny-mat-2016/771 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 SR Raidon- nic lepszego nie znajdziesz z nowych amorów. @Activia w przybliżonej cenie oferuje Raidona z sterówką ALU. Troszkę tańszy jest XCR Air, ale on ma już zarówno sterówkę jak i lagi ze stali. No i pamiętaj że musisz sobie doliczyć koszt pompki do amora, bo zakładam że chcesz powietrzny a nie sprężynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polersky Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Czy jesli zamontuje amortyzator o wiekszym skoku np z 80 na 100 to bedzie zle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Nie powinno być problemów. Zobacz sobie że przy tej samej ramie w wyższych modelach Hexagona masz amor 100mm ( a przynajmniej tak mi się wydaje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 nie, będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Podniesie się przód i zmieni kąt główki co wpłynie na prowadzenie , najlepiej pozostać przy fabrycznych wartościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polersky Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 ok a jeszcze chcialbym sie upewnic czy ten amorek na 100% wejdzie do mojej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Te co linkowałem na 100% - sterówka prosta 1 1/8 , pod tarcze , oś QR9 . przy tej samej ramie w wyższych modelach Hexagona masz amor 100mm ( a przynajmniej tak mi się wydaje) Hexagony X pod koło 26" wszystkie maja amor 75mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Wejdzie. Ja bym dołożył parę groszy i wziął wersję Remote Lockout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Starsze Hexagony miały amortyzatory o skoku 100mm.Przy wymianie amortyzatora wazny jest nie tylko skok,ale wymiar od osi otworow mocowania koła do bieżni sterów.(wymiar axle to crown)To że nowy ma mieć 2,5 cm więcej skoku,nie znaczy że jest o tyle dłuższy.Poza tym można obniżyć główkę większym wstępnym ugięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Starsze Hexagony miały amortyzatory o skoku 100mm. Rzeczywiście , w starszych rocznikach jest to samo geo i amory 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farfluhten Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 1. Jak potrzebujesz go na już i koniecznie chcesz się zmieścić w tej kwocie, to propozycje wyżej są jak najbardziej dobre. 2. Jak potrzebujesz go na już, ale możesz dołożyć do 850-900 zł. Zastanowił bym się nad: Suntour Epicon lub Spinner Aeris 320. 3. Jak możesz poczekać i lubisz łowić okazje, jest szansa kupić Suntour Epicon lub Spinner Aeris 320 za 500-600 zł. Ja swojego Spinner Aeris 320 kupiłem na początku roku za 500 zł (nowy), ale kila miesięcy dzień w dzień wertowałem net w poszukiwaniach. Tak na szybko poszukałem i od razu całkiem niezła oferta, ale na oś 15 mm http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-26-100mm-1-1-8-i6632832864.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Co do skoku to brat ma x2 chyba 2013 i skoku ma 50 mm , z tym że golenie wystają tyle co u mnie przy 100 mm , także może pomyśleli przyszłościowo czy coś Zwiększyłem skok o 20 mm i efekt jest taki Można się przyzwyczaić , z resztą ja nie zauważyłem specjalnej zmiany prowadzenia. Możliwe że to przez krótszą sterówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Kąt siodelka został bez zmian po wymianie amorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Kąt siodelka został bez zmian po wymianie amorka? Ciężko powiedzieć. Spójrz na pręty od siodła - widać , że siodełko się przesunęło. Nie czułem tego ale ślady o tym mówią. Teraz ustawiłem jakoś podobnie do pierwszego zdjęcia i wygląda , że jest praktycznie tak samo , może minimalnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.