Stanson Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Witam Chciałbym sie dowiedzieć pewnych rzeczy związanych z wymiana tylnego koła plus wolno-biegu. W najbliższym czasie chcę wymienić Tylne koło wraz z wolno-biegiem. Jakie narzędzia będą mi potrzebne by założyć nowy wolno-bieg na koło? Na co szczególnie muszę uważać przy montażu wolno-biegu.
Tatanka Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Klucz do wolnobiegu np ten http://allegro.pl/klucz-nasadka-do-odkrecania-wolnobiegu-shimano-i6171288791.html oraz trochę smaru na gwint.Tu masz film instruktażowy (dla wolnobiegu jest pod końcem,ale warto obejrzeć cały)
Mod Team michuuu Napisano 4 Grudnia 2016 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2016 W najbliższym czasie chcę wymienić Tylne koło wraz z wolno-biegiem. Jak już wymieniasz koło to dlaczego brniesz w wolnobieg?
Ziemko Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Witam Chciałbym sie dowiedzieć pewnych rzeczy związanych z wymiana tylnego koła plus wolno-biegu. W najbliższym czasie chcę wymienić Tylne koło wraz z wolno-biegiem. Jakie narzędzia będą mi potrzebne by założyć nowy wolno-bieg na koło? Na co szczególnie muszę uważać przy montażu wolno-biegu. Rozumiem że klucz do wolnobiegu (tak to się pisze) chcesz jedynie aby przełożyć stary napęd? Bo po co innego jak wymieniasz koło wraz z wolnobiegiem.
teraw Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 100 razy lepiej wziąć koło z kasetą i kupić jakąś tanią kasetę, a nie pchać się dalej w wolnobieg.
sebass52 Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 @up: z jednej strony tak bo to nowsze i lepsze rozwiązanie.Należy jednak wziąć pod uwagę fakt,że przy takiej wymianie najczęściej choć nie zawsze trzeba wymienić jeszcze manetkę a w najgorszym razie i przerzutkę.No i koło z bębenkiem pod kasetę jest droższe.
Tatanka Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Jeśli wolnobieg się sprawdzał,i nie ma ciśnienia na zmianę na coś lepszego,to niech zostanie.Ale jeśli są plany modernizacji to można zacząć od koła i kasety
MokryxD Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 @up: z jednej strony tak bo to nowsze i lepsze rozwiązanie.Należy jednak wziąć pod uwagę fakt,że przy takiej wymianie najczęściej choć nie zawsze trzeba wymienić jeszcze manetkę a w najgorszym razie i przerzutkę.No i koło z bębenkiem pod kasetę jest droższe. Jeżeli nie zmienia się ilości rzędów to nie trzeba nic ruszać. Swoją drogą pchać się w wolnobieg przy wymianie koła wg mnie jest strzałem w kolano. Swojego czasu śmigając na wolnobiegu i wadze 50kg pogiąłem 2 ośki, odkąd mam kasetę wszystko śmiga jak należy, a mam najeżdżone o wiele więcej kilometrów.
Ychu Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 @up: z jednej strony tak bo to nowsze i lepsze rozwiązanie.Należy jednak wziąć pod uwagę fakt,że przy takiej wymianie najczęściej choć nie zawsze trzeba wymienić jeszcze manetkę a w najgorszym razie i przerzutkę.No i koło z bębenkiem pod kasetę jest droższe. Kto Ci tak powiedział? Manetka do 8s może działać w napędach nawet 6s Tak samo manetka 6s do napędu 8s. Przerzutka tak samo. Ja kupiłem koło pod kasetę , tarcze i v-br za jakieś 70 zł i jeszcze nic mu nie dolega
sebass52 Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Ychu to,że to działa to ja doskonale wiem,bo sam ten patent krótki czas stosowałem ale to było tylko przejściowo między 7s a 8s co było celem projektu.Minusem jeśli autor wątku nie ma zamiaru zmieniać ilości rzędów w napędzie będzie to że przy kasecie 8s gdzie np. ma manetki 6s będzie miał niewykorzystane 2 przełożenia i przy 7s analogicznie jedno.Czyli w sytuacji gdzie nie ma parcia na zmianę niejako marnują się niewykorzystane przełożenia i pieniądze bo przecież kaseta i koło pod nie są droższe.Jeśli jak już ktoś wspomniał ma 7 biegowy napęd moze zostawić manetkę i kupić 7 biegową kasetę i koło pod nie i wtedy będzie wszystko ok.
Ychu Napisano 4 Grudnia 2016 Napisano 4 Grudnia 2016 Ja mam koło pod 8s i kupując kasetę 7s dostałem w paczce dodatkowo dystans do montażu na bębenki pod 8s. Kasety 7s oczywiście do dostania. Aktualnie mam manetki 8s i kasetę hg41 7s i wszystko chodzi fajnie Oryginalnie był wolnobieg 7s - zmieniłem na kasetę 7s a teraz szykuję się pod 8s
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.