Skocz do zawartości

[caly rower] Marka Kona, jaki wybrac ?

dawidowo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, 

To moj 1 post, mam nadzieje ze uda mi sie uzyskac od Was specjalistow porade w sprawie roweru, ktory chcialbym zakupic.

Chcialem kupic cos marki Kona.

Rower potrzebny do miejskiego, codziennego transportu do pracy (jezdze caly rok i tu gdzie mieszkam nie ma srogich zim), ale chcialbym sobie rowniez czasem wjechac na jakis szuter, przez las badz park....

Teraz mam starege Peugota - szose, ktora dziala ale ja na tyle stara ze kazda naprawa jest tak meczaca z regulacja hamulców, przerzutek ze juz mam dosc :)

Nie moze byc to single speed bo mam w wielu miejscach pod gorke...Nie chce szosy do scigania sie.  Chcialbym by mial cienkie opony zeby byl szybki i  zwinny. Wygladem najbardziej mi sie podobaja mi sie single speedy ktore sa na stronie Kony.

Od razu mowie, jestem laikiem i nie zam sie na osprzecie. Rower, ma jezdzic :) i mam czerpac z tego frajde:) 

cena: fajnie by bylo zmescic sie w 4000 PLN. Da sie cos znalezc? 

p.s. jesli myslicie ze moglbym cos innego, lepszego miec niz kone to tez prosiblym o sugestie. 

Dziekuje za pomoc w temacie i czas poświecony :)

pozdrawiam!

Dawid

Napisano

może by tak Kona Unit z (2016 fajne miała kolory i za ok 3000zł kupisz) tylko musiałbyś sobie zamontować przerzutkę z tyłu, więc troszkę zmodyfikować rower, ale wtedy miałbyś fajny rowerek.

kona podobno daje dożywotnią gwarancję na ramę 

Napisano

kurcze moze niepotrzebnie napisalem o tym lesie i szutrze. W koncu jestem na forum rowerowym, wiec jak mowa o lesie to pewnie kazdy ma w glowie ciezkie przeprawy przez bloto itp :) a taj nie jest. Mowiac o jezdzie w lesie, mam na mysli przejadzke w takim miesjcu http://www.zonienwoud.be/wp-content/uploads/2015/12/beukenkathedraal_2.jpg 

u mnie korzystanie z roweru to jest 95 % miasto a 5 % to miejsce jak na linku wyzej pokazanym. 

odnosnie wyboru ram, osprzetu itp  faktycznie nie znam sie. 

Napisano

Aby ogarnąć lekki teren, musisz mieć opony minimum 700x30c. Takie gumy mam w mojej Konie Honky Tonk, która teraz sprzedawana jest jako Tonk/Penthouse. Niestety ten model nie akceptuje opon szerszych niż 32.

Samą ramę oceniam pozytywnie, chociaż nie jest to dzieło sztuki. Jedno co chcę zmienić, to kupić inny widelec na przód i założyć jak najszerszą oponę ;)

Fajny jest też model Rove AL, tylko że osprzętowo trochę słabo jak za swoją cenę no i hamulce tarczowe - jak lubisz. Kona jest generalnie droga. Jeśli nie zależy Ci na osprzęcie, to pewnie będziesz się cieszył z samego posiadania roweru tej marki i jego koloru ;) Do zwykłej jazdy dojazdowo-szutrowej jest to fajny sprzęt.

Napisano

Zaznaczę tylko, że nie ma praktycznych powodów do ściągania akurat tych dwóch modeli z UK ;)

2016 może być w sumie u nas już niedostępny, ale 2017 nawet z moją 12% zniżką to zaledwie 100 złotych taniej. Taką kwotę zbije się w polskim sklepie bez problemu.

dawidowo - zerknij na rower GT Grade Sora 2017. Może się spodoba. Ewentualnie tu masz małe zestawienie graveli 2017: http://mtbrocks.pl/2016/11/21/przeglad-graveli-2017/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...