Skocz do zawartości

Ślamazarne działanie wózka (wideo)

_GoGoL_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oto jak działa moja przednia przutka. Schodzenie w dół z najwiekszego blatu na sredni odbywa sie jako tako, ale i tak za wolno jak na moje oko, natomiast na filmiku jest przejscie z srodkowego na najniższy blat. To powinno zając ułamek sekundy przeciez. Macie jakis pomysł dlaczego tak sie może dziać.

Rower jest praktycznie nowy

Coś czuje, że wlasnie dlatego ogólnie mam problem z regulacja. Np kręcenie śrubką baryłkowa o kilka obrotów w prawo lub w lewo nie ma wpływu na nic!

Napisano

Gdzieś Ci trze. Linka w pancerzu? Za bardzo zawinięte prowadzenie? Załamana gdzieś przy produkcji? Albo jakiś klejo-smar nakitowany? 

Napisano

Nie wiem, nie znam sie. Mam dwie lewe rece do takich rzeczy.

Linka na pewno w pancerzu. Prowadzenie ? Jest takie jak producent zrobił, wiec nie sadze aby było złe. Nic nie ruszałem przy lince.

Napisano

skoro masz "dwie lewe ręce" do takiej roboty, to jedz do najbliższego serwisu i Ci zrobią lub przynajmniej powiedzą ocb , sorki ale z filmiku totalnie nic nie wynika.... :thumbsup:

Napisano

A może sprężyna pękła? 

Tak jak koledzy piszę, jak nie masz pojęcia to jedź do serwisu, chociaż tak naprawdę weryfikacja to kilka minut.

Napisano

Jaka sprężynka ? :P

Myslałem ze jakies fachowe oko jak zobaczy objawy to od razu bedzie wiedziało gdzie lezy problem.

Powiem tak, ale to tylko moje amatorskie zdanie. Wydaje mi sie ze jest za duzo zagięć, moze pancerze/linka juz nie są najswieższe bo prawda jest taka ze nowy kupiłem nowy w pazdzierniku tego roku, ale to model z 2013r., wiec wszystko w nim ma juz min. te 3-4 lata.

Może linka w miejscu gdzie wchodzi do ramy przez osłonke nie chodzi niej wystarczająco swobodnie ?

2:07

moze to o to chodzi ? że trzeba po prostu rozebrac mametke i napsikać tam wd-40 ?

post-200993-0-44632400-1480777187_thumb.jpg

post-200993-0-89638800-1480777187_thumb.jpg

post-200993-0-31797900-1480777188_thumb.jpg

Napisano

Przerzutki przednie shimano kupowane w detalu (przynajmniej altus) mają takie plastikowe ograniczenie, wkładane pod plastik ze śrubkami od zakresu przerzutki. Sprawdź czy czegoś takiego nie masz. Następnie wrzuć przerzutkę na dwójkę albo trójkę, przytrzymaj wózek ręką, zredukuj a następnie puść. Przed puszczeniem pociągnij też linkę w stronę przerzutki. Jak szybko wróci to problem jest z linką/pancerzami, jak dalej powoli to problem z samą przerzutką. Ale ja bym stawiał na "wyjątkowo słabe" poprowadzenie linki.

Napisano

odkręć linkę od przerzutki, jeśli bez lini wraca normalnie to masz już wykluczoną awarie zmieniarki.

wyciągnij linkę, jeśli będziesz czuł opór, to już można wykluczyć manetkę.

Weź pancerze do sklepu poproś o przycięcie nowych na identyczną długość i kup linkę.

A jak masz naprawdę tylko lewą rękę a prawą urwał Ci granat, to weź cały rower do serwisu.

Napisano

Sprawdź ręcznie jak chodzi wózek przerzutki. Jeśli łańcuch ma spinkę to ją zdejmij i przeklikaj manetką tak aby linka była luźna. Jeśli sam wózek na luźnej lince chodzi ciężko pod naporem palca to trzeba przyjrzeć się przerzutce. Jeśli chodzi lekko na luźnej lince to wg mnie problemem może być to zagięcie linki co wchodzi w ramę. Szczerze wątpię aby winowajcą była manetka...

PS. Fajne klapki ;)

Napisano

Jak szybko wróci to problem jest z linką/pancerzami, jak dalej powoli to problem z samą przerzutką.

A nie odwrotnie ?

Czy linka wchodząca do sruby baryłkowej powinna w nieh luźno działać ? Tzn jestem w stanie jak pociągne lekko za linkę ja wysuwac i wsuwac do śruby w położeniu na najmniejszym blacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...