Niestety po 7 latach zaczeły pojawiać się luzy na amortyzatorze, tu jakies wyłamana zeby a że to XT to koszty napraw i cześci zamiennych nie sa małe bo to jeszcze wiekszy rozmiar tego XT jak to w rowerach crossowych, brak czesci na allegro postanowiłem wystawić na OLX i sprzedałem po 2 tyg. Teraz chciałem kupić coś nowego:
Pomyslalem ze moze można isc w najwyższy mode tego RIXE czyli 10.0 dokładnie ten, jest to model z ubiegłego roku czy 2014 i kosztuje 999 euro.
Chyba ma wszystko co trzeba, opony tylko Schwalbe CX Com a ja dużo smigam po szutrach, wertepach i lasach wiec w starym zamontowałem Schwalbe Smart Sam rower był trochę wolniejszy ale za to wygodniejszy. Tu chciałem zrobić podobny manewr jeszcze przed zakupem poproszę o wymianę opon. Ew czy może znacie jakieś inne opony niż Smart Sam, ostatnio już jeździłem mniej po terenach a więcej po utwardzonych drogach więc co sugerujecie pomiedzy CX Comp a Smart Sam?
troche inna sylwetka jest na tym rowerze chyba ale czy wygodna?
Poza crossami ten Rixe 8.0 to był mój 3 rower w zyciu i zawsze cross to niczym innym nie jezdzilem.
Tak jak wspominałem śmigam tak:
60% - szuter, drogi leśne, bruk 20% - miasto czyli też wysokie krawezniki 20% - asfalt
Moja wysokość: 193 cm Waga: od 85 do 95 kg
Tego Rixa 10 chciałem w najwiekszym rozmiarze XL - 60 cm, niestety sprzedałem tego 8.0 i nie zrobiłem pomiarów ile on tam miał cm ale był idealny, naprawedę duży.
Fuji ten z oferty jest mały ale jako coś poszukam wiekszy, jest prawie 2 kg trochę lżejszy nie wiem czy to przez mniejszy rozmiar czy ogolnie przez inne parametry roweru.
Pytanie
Gość Hubert
Dzien dobry
Sprzedałem swój rower RIXE Cross XC 8.0, rower cały na XT, rewelka, 7 lat jeżdżenia, zero problemów raz do roku jakieś linki wymieniłem, to wszystko.
https://www.olx.pl/oferta/rower-rixe-cross-xc-8-0-made-in-germany-tylko-deore-xt-duzy-CID767-IDhGVu9.html
Niestety po 7 latach zaczeły pojawiać się luzy na amortyzatorze, tu jakies wyłamana zeby a że to XT to koszty napraw i cześci zamiennych nie sa małe bo to jeszcze wiekszy rozmiar tego XT jak to w rowerach crossowych, brak czesci na allegro postanowiłem wystawić na OLX i sprzedałem po 2 tyg. Teraz chciałem kupić coś nowego:
Pomyslalem ze moze można isc w najwyższy mode tego RIXE czyli 10.0 dokładnie ten, jest to model z ubiegłego roku czy 2014 i kosztuje 999 euro.
http://www.zeg.com/online-shop/produktdetails-id1295327/Rixe-Cross-Bike-Cross-XC-100-28-Zoll-Cross-30-Gang-Shimano-Deore-XT-30-Gang-Schaltwerk-Rahmenhoehe-60-cm-guenstig.html?detail=specs
Chyba ma wszystko co trzeba, opony tylko Schwalbe CX Com a ja dużo smigam po szutrach, wertepach i lasach wiec w starym zamontowałem Schwalbe Smart Sam rower był trochę wolniejszy ale za to wygodniejszy.
Tu chciałem zrobić podobny manewr jeszcze przed zakupem poproszę o wymianę opon.
Ew czy może znacie jakieś inne opony niż Smart Sam, ostatnio już jeździłem mniej po terenach a więcej po utwardzonych drogach więc co sugerujecie pomiedzy CX Comp a Smart Sam?
Ewentualnie ogladam inne rowery i spodobało mi się coś takiego http://www.ebay.de/itm/Fuji-CROSS-1-5-Cyclocross-Bike-citrus-purple-2016-Komplettrad-RH-52cm/311589815957?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D38052%26meid%3D924f8985c21c40bbbc8c6d5d70db32d2%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D5%26mehot%3Dlo%26sd%3D112212621419
troche inna sylwetka jest na tym rowerze chyba ale czy wygodna?
Poza crossami ten Rixe 8.0 to był mój 3 rower w zyciu i zawsze cross to niczym innym nie jezdzilem.
Tak jak wspominałem śmigam tak:
60% - szuter, drogi leśne, bruk
20% - miasto czyli też wysokie krawezniki
20% - asfalt
Moja wysokość: 193 cm
Waga: od 85 do 95 kg
Tego Rixa 10 chciałem w najwiekszym rozmiarze XL - 60 cm, niestety sprzedałem tego 8.0 i nie zrobiłem pomiarów ile on tam miał cm ale był idealny, naprawedę duży.
Fuji ten z oferty jest mały ale jako coś poszukam wiekszy, jest prawie 2 kg trochę lżejszy nie wiem czy to przez mniejszy rozmiar czy ogolnie przez inne parametry roweru.
Z gory dziekuje za pomoc.
Hubert
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.