Mayfly Napisano 1 Grudnia 2016 Napisano 1 Grudnia 2016 Posiadam hamulce V brake BL M770 i próbuje dobrać do nich klamki, do roweru hybrydowego . Z serii M770 są trudno osiągalne, więc szukam klamek zastępczych.Czy klamka BL T780 się nadaje? Pytam, ponieważ ta klamka ma dłuższe ramię dźwigni (na trzy palce?). Ktoś może wyjaśnić dlaczego w serii trekkingowej zastosowano dłuższą klamkę? Podobno poza klockami seria hamulców T i M sie nie różni, czy to prawda? A może jednak wybrać klamkę avida sd5 lub 7 lub Ti? Cytuj
Chleje24na7 Napisano 1 Grudnia 2016 Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Da radę. A jeżeli chodzi o wybór między nimi a SD5/7 to musisz sobie zadać pytanie, czy wolisz krótką czy długą klamkę EDYCJAPatrz znalazłem coś http://allegro.pl/nowe-klamki-deore-xt-bl-m771-komplet-l-p-v-brake-i6624398471.html#imglayer Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Chleje24na7 Cytuj
Mayfly Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Napisano 2 Grudnia 2016 Dziekuję, za podpowiedź. Brałbym je, ale orientujesz się czym się różni 770 od 771 (dłuższa klamka?). Jakie są różnice w użytkowaniu długiej i krótkiej klamki? Kiedyś myślałem, że długie są do cantileverów, a krótki do v brake. Teraz wychodzi, że takie na trzy palce przeznaczone są do trekkingów. Czy są jakieś wymagania przy zastosowaniu tych klamek? Cytuj
Chleje24na7 Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Wybór między nimi jest kwestią komfortu w zależności od tego jak lubisz hamować, dwoma czy trzema palcami. A już sprawdziłem M771 ma dźwignie na 3, a m770 ma dźwignię na dwa palce. Z grubsza jak masz brać na 3 palce, to wybrałbym klamki LX T670, założyłem je u matki w rowerze, to jest konstrukcja taka sama jak XT 3 palcowa, tyle że ma wygodniejsze mocowanie (Ispec i nie trzeba ściągać gripów by je założyć. Jak chcesz dwupalcową klamkę, to chyba zostaje Ci avid SD5/7. W zamierzchłych czasach używałem ich i bardzo sobie chwaliłem. Gdybyś jednak chciał coś ze stajni shimano polecam te klamki Deore M590, są świetne nawet bardziej je lubię o SD7. Ciąg linki w obu przypadkach jest taki sam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi