clavdivs Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Kupiłeś rower i już na dzień dobry szykujesz wymianę. Rower z 80mm zachowuje się źle? Praca nie odpowiada? Jestem przekonany, że zmiana na 100 mm wiele nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mam pytanie w związku z koniecznością wymiany tłoka w amortyzatorze Reba Po co kombinujesz??? Pojeździj na tym rowerze. Dla 29 skok 80 to nie jest tragedia. Jest o wiele bardziej komfortowo niż w rowerze 26 ze skokiem 100 mm. Takie są moje odczucia. (koło 29x2,25). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Sam popychacz z tłokiem (Air shaft) czyli 26b czyli coś takiego http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/inne/prod/rs-sid-reba-air Możesz brać wersję 110 i na SAGu zgubić ten 1cm jeśli by to w jakikolwiek sposób raziło. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Ta nie jest źle, a widzieliście kąt sterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ten BULLS ma geometrię klasycznego trekinga Będzie mega stabilny na prostej i mułowaty na zakrętach Na zjazdach będzie chciał przejechać jeźdzca Generalnie specyficzny zestaw na płaskie asfalty https://www.bullsbikesusa.com/images/Geometry%20Copperhead%2029%20Plus.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Hej! I jak się skoczyła historia? Dzisiaj zobaczyłem, że moja Reba solo air 100mm bez obciążenia ma SAG 15mm. Generalnie czas na przegląd. Pytanie tylko czy problem leży po stronie sprężyny czy tłumika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Sprawdź czy w dolnych lagach nie zrobiło się podciśnienie, miałem tak ostatnio w pajku i zapadł się o 2cm. Na filmach w necie są patenty z wpychaniem zipa pod uszczelki, ja dałem rower na plecy, poluzowałem śruby na dole i pociągnąłem za koło z nogą na kierownicy. Zagwizdał jeno luft i skok wrócił. Edytowane 29 Października 2017 przez radziuGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Dobry pomysł. Dzięki.Jutro spróbuję odkręcić sruby przy rowerze odwróconym kołami do góry.Przed chwilą spuściłem powietrze przy podniesionym kole i amor sam się ściskał.Jak napompowalen do 120 psi to się podniosło nieco powyżej 10%. Normalnie mam ok 70psi.Jest więc jakieś podciśnienie w latach lub (jeżeli to możliwe) nadmiar powietrza pod tłokiem. Podalbys mi link albo tytuł takiego filmu na YT? Sam nie znalazłem. Edytowane 29 Października 2017 przez jackon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 29 Października 2017 Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Przede wszystkim to odkręć śrubę z dołu lewej goleni, wsadź coś cienkiego żeby wcisnąć ten bolec zaworu i upuść powietrze z komory negatywnej. Potem skręć i napompuj pozytywną do ciśnienia roboczego. Jeśli zapadanie będzie się powtarzać trzeba zrobić przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Nie wierzę żeby to dolne lagi się zapowietrzały, imho to jakiś zabobon. Zmęczony oring na tłoku pewnie puszcza do negatywnej i stąd to zapadanie. Zrób serwis, wymień oring, będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Czemu zabobon? Mocne dobicie, powietrze z dolnych lag ucieka prze uszczelki kurzowe/olejowe po powrocie tworzy się podciśnienie w dolnych lagach które skutkuje zwiększeniem objętości komory negatywnej. Tak jak pisałem, umie momentalnie pajk wyskoczył o 2 cm w górę wraz z gwizdem powietrza zasysanego do dolnych lag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Nie wierzę żeby to dolne lagi się zapowietrzały, imho to jakiś zabobon. Nie zabobon ale fakt. Zresztą niektórzy producenci montują zaworki w amorkach właśnie do szybkiego odpowietrzenia dolnych lag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Sprawdziłem. Rower kołami do góry, odkręciłem śruby, wbiłem je lekko żeby móc ściągnąć dolne golenie. Wyjąłem obie śruby i ściągnąłem golenie kilka centymetrów, ale tak żeby nie ściągnąć ich że ślizgów. Nic się nie zmieniło. Ale już wiem w czym rzecz. Sprężyna nie wysuwa się do końca i jest o 15mm krótsza. Także wygląda że bts ma rację. Powietrze przeszło pod tłok i nie pozwala wrócić w najniższe położenie. Przede wszystkim to odkręć śrubę z dołu lewej goleni, wsadź coś cienkiego żeby wcisnąć ten bolec zaworu i upuść powietrze z komory negatywnej. Tylko że to jest Solo Air. Nie ma zaworu od dołu. Czy jest tam jakaś komora negatywna? Tak patrzę na schemat i zastanawiam się czy powietrze pod tłokiem jest szczelnie zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) W tym precie, do ktorego wkrecasz srube mocujaca, od strony Solo Air oczywiscie, jest w srodku zaworek, taki sam, jak od gory. Dosc gleboko, wiec nie kazdy go zauwazy, wcisnij imbusa to powinno syknac. Luknij. http://forums.mtbr.com/shocks-suspension/2012-13-rockshox-sid-solo-air-negative-air-valve-908933.html Edytowane 30 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) W tym precie, do ktorego wkrecasz srube mocujaca, od strony Solo Air oczywiscie, jest w srodku zaworek, taki sam, jak od gory. Dosc gleboko, wiec nie kazdy go zauwazy, wcisnij imbusa to powinno syknac. Shotgun i Documosa - rozwiazaliscie problem! Dzieki! Odzyskane 15mm skoku. Rzeczywiscie jest tam zaworek od dolu. Nacisnalem i chlusnelo brazowa piana! Opryskalo mnie i sciane. Po zapachu zgaduje sie, ze jest to spieniony olej do smarowania - ten czerwony. NIe wiem dlaczego sie tam dostal. 2 razy spuszczalem i pompowalem amor. Podnioslo sie do oryginalnej pozycji i jest OK! Uszczelka konczy sie 10mm ponizej zncznika 10%. Zastanawia mnie tylko ten olej w komorze negatywnej. Musialo zassac z dolnej lagi (dolnego lagu?). Mysle, ze jeszcze warto to spuscic z kolami do dolu, zeby olej zlecial. Tak czy inaczej juz komplet czesci na przeglad jest przygotowany, ale na dzisiaj nie jest to jakos super pilne. Do zrobienia. Edytowane 30 Października 2017 przez jackon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Raczej ktoś zalewał olej do pozytywnej (oringi sprężyny w solo air powinny być smarowane smarem stałym). Olej z komory pozytywnej zawsze zleci do negatywnej. Nie ma możliwości, żeby olej został zassany z dolnych goleni ze względu na znaczące nadciśnienie w komorach. W każdym razie uważaj za problem rozwiązany jedynie doraźnie. Jak znajdziesz chwilę to zrób mu serwis jak należy. Zatrważające jest to, że tak mało ludków z forum zna amory RS a pierwsi się wyrywają z radami. Edytowane 30 Października 2017 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Kupilem nowy rower 2,5 roku temu... jedynie 2 razy robilem podstawowy przeglad sciagajac dolne lagi, smarujac uszczelki i wlewajac przez otwory od dolu po 5ml oleju. Blisko 3.000 km na liczniku (to jeden z 2 rowerkow) a calkiem ladnie chodzi, cisnienia nie traci, tlumienie dziala wiec "troche" rozciagam te 50h jazdy z instrukcji... Obejrzalem pare zdjec z wyjazdow, ok. rok temu zaczal sie stopniowo obnizac. Brakuje mi tylko szczypiec do sciagania tej zawleczki i dzialam z przegladem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Poszperałem w necie. Na hasło Reba solo air negative spring google daje sporo opisów dokładnie takich samych przypadków. Przyczyny nikt tam nie podaje z całkowitą pewnością ale wygląda, że w ściance górnego golenia jest zagłębienie które w pozycji pełnego rozciągnięcia pozwala wyrównać ciśnienie między komora negatywna i pozytywną. Czasami ten "kanalik" może się przytkac albo nie zadziała w wyniku szybkiej zmiany cisnienia i ciśnienie w negatywnej nie spada bo amor nie rozciąga się już do końca. Zwykle jest tam też trochę oleju który wylatuje przy spuszczaniu dolnym zaworkiem. Przy serwisie obejrzę sobie ten kanalik. Jak głupoty napisałem mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dobrze ogolnie piszesz...Dolne zdjecie to przedstawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Tą przetokę nie jest łatwo zapchać tym bardziej że tłoki smarowane smarem stałym są. Robiłem wiele badań patologicznych w tym kierunku i takie mam wnioski: - ucieka powietrze z pozytywnej (zwykle przez zawór - można sprawdzić płynem do naczyń - zwykle ucieka bardzo powoli - widoczny pęcherzyk robi się np. po godzinie), jeśli to ten przypadek to dopompowanie przywraca pełny skok - w negatywnej zbiera się olej, który zmniejsza jej objętość a tym samym możliwość powrotu do pozycji zerowej - puszcza oring na tłoku - wtedy w trakcie wciśnięcia amora rośnie ciśnienie w pozytywnej i tym samym maleje w negatywnej - puszczający oringi powoduje szczątkowe wyrównywanie ciśnienia, a że amor w trakcie jazdy nie wraca do pozycji zerowej to wynikowo w negatywnej może się zgromadzić wyższe ciśnienie niż w pozytywnej (najczęstszy przypadek) - osobiście serwisuję całkiem sporo tych amortyzatorów i te zrobione przeze mnie nie mają tej przypadłości (robię tylko na oryginalnych smarowidłach, nigdy nie leję oleju do sprężyny a do goleni wlewam 2X tyle co zaleca producent) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) Jak dobrze, że są fachowcy na tym forum! Dzięki za wyjaśnienie. Edytowane 3 Listopada 2017 przez jackon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi