mixtur Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam, Mam do Was ogromną prośbę o pomoc w podjęciu pewnej decyzji. Kupiełm wysyłkowo rower Karbon Discovery GTS 21 cali. Wczoraj odebrałem i częściowo złożyłem jednakże gdy na niego wsiadłem to mam wrażenie że jest ciutkę za duży. Nie chodzi mi o pozycję za kierownicą bo siedze w miare wyprostowany, zresztą jest spora regulacja na mostku a i kierownica jest typu "jaskólka". Sprawa wygląda gorzej jak chce zejść z roweru i górną rurę mam między nogami. Najprościej mówić krocze lekko szoruje mi o rurę gdy stoję nogami na ziemi. Mój wzrost to 178cm a długość nogi 82-83cm. I teraz co tu robić: - czy tak ma być i nie ma czym się przejmować? - czy jednak odesłać rower i wybrać mniejszy 19 cali ( nie będzie za mały? ) Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Większość osób teraz z takimi wymiarami wybiera ramy 43,44cm odpowiednik M czy 17,5'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixtur Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Dla roweru trekkingowego? aż takiego prześwitu chyba nie potrzebuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Grudnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Jeżeli mtb to za duży, jak treking albo crossik to może być. Przekrok przy trekingu nie jest tak ważny jak przy górskim do czochrania po bezdrożach. Jeżeli to z tej firmy to masz kalkulator wielkości: http://www.karbon-rowery.pl/rowery/discovery-gts,produkt-33 Edytowane 1 Grudnia 2016 przez michuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixtur Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Tak tak znam tą stronę. A jak sądzisz jak zmieni się komfort jazdy jak wybiore ramę 19 cali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
relyt Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Patrząc na wymiary ram tego Discovery, w 19'' podsiodłowa jest krótsza o 5cm, więc jaja są w większym bezpieczeństwie co jest gut. A górna rura jest tylko o 2 cm krótsza, więc pewnie tego nie zauważysz, a jak już można sie pobawić ustawieniami kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixtur Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Faktycznie w Discovery ta zmiana jest nieznaczna Natomiast gdybym chciał zamienić rower na waganta 3 19 cali to różnica się robi większa. ehh ciężkie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ja przy wzroście 182 mam nogę dokładnie jak Ty.Mając Nordkappa 20 cali bez chwili wahania zamieniłbym na 19.W mniejszej ramie zawsze możesz wyregulować mostkiem,kierownicą lub sztycą z offsetem.Za duża rama zawsze będzie za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixtur Napisano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ok dzięki za rady. Decyzja podjęta - oddaje rower. Teraz rodzi się kolejne pytanie: co dalej? W międzyczasie zmienił mi się koncept z trekkingu na crossa. Dlatego ponownie proszę o opinie tym razem na temat doboru roweru. Mam takie 2 typy: https://m.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-magma-c30-gts-28-czarno-czerwono-bialy-karbon,498377.html ten za okolo 1220zl Lub http://www.onill.pl/rower.php?id=71 z tym ze tego moge miec za okolo 1350zl Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Na pierwszy rzut oka pierwszy ma ciekawsze opony, drugi blokadę widelca - co uznasz za większy plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixtur Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Pierwszy ma regulację twardosci pod zaślepką. Przy maksymalnym skręceniu uginanie jest akceptowalne. Przy blokadzie słyszałem że i tak nie blokuje się całkowicie. Prawdę mówiąc myślałem że discovery 19" i magma c30 19" maja podobną geometrię ale faktycznie się różnią. To teraz czy przy moich wymiarach 19" magma bedzie odpowiednia? W onillu brakuje regulacji mostka ale za to ma fajna hydroformowana ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi