c1ach Napisano 30 Listopada 2016 Napisano 30 Listopada 2016 Press fit jest tak wspaniały, że producenci sami już od niego odchodzą na rzecz powrotu do głupiego BSA. To już o czymś świadczy.Nie dziwię się, ponieważ sam kupowałem niedawno rower i wiem które odpadły oraz dlaczego W sprawie presffita sporo ludzi głosuje portfelem.Ktoś wyżej napisał, że jesteśmy skazani na pressfit. Bzdura. Żaden pressfit (w obecnym kształcie) mojej kasy nie zobaczył i nie zobaczy.
Mod Team michuuu Napisano 30 Listopada 2016 Mod Team Napisano 30 Listopada 2016 Filmik!!!! Fakt, ma to sens. Ale korowodów od groma, pozostanę wyznawcą ideologii gwintu.
Mod Team Puklus Napisano 30 Listopada 2016 Mod Team Napisano 30 Listopada 2016 Jak ma się wbicie z jednoczesnym wkręcaniem? Wystarczy że jedna część gwintu będzie sie obracała w misce i już suport kręcić sie nie będzie, jednak nie wiem czy taki patent ktokolwiek wynalazł. Jednak to z kolei komplikuje montaż i konieczność stosowania nowych narzędzi. No ale dać się da
Kolmark Napisano 2 Grudnia 2016 Napisano 2 Grudnia 2016 Łączenie tych misek tuleją jest łudząco podobne do sposobu przykręcania bębenka do piasty Shimano. Ten sam pomysł.
Risardo Napisano 3 Grudnia 2016 Napisano 3 Grudnia 2016 Pozwolę sobie trochę podkleić się pod temat,bo mój został już chyba zapomniany. Odnośnie press fita,ma ktoś propozycje na coś trwałego i bezproblemowego zamiast sm-bb71-41a ?
skimir Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 Ten pomysł Hope jest całkiem niezły. Nawet miałem coś takiego w planie zrobić... W sumie jakiejś wielkiej technologii by nie traeba było stosować - wytoczyć wciskane miski do mufy a wewnątrz dać tuleję, która to wszystko dodatkowo ściśnie i usztywni. Miałem już nawet wstępny szkic ale odpuściłem z uwagi na brak dostępnych łożysk maszynowych o wymiarze wewnętrznym odpowiednim do osi korby... Planowałem to w celu stosowania stosunkowo tanich i łatwodostępnych łożysk - niestety, nie jest tak różowo.
Mwawe Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 Zgadzam się z ogólną opinią panującą w środowisku rowerzystów, że zamiana wkładów wkręcanych na wciskane to bardzo kontrowersyjna technologia. Masz takowy suport?
Fenthin Napisano 14 Grudnia 2016 Napisano 14 Grudnia 2016 @skimir Wszystkie łożyska stosowane w suportach to 6805 2RS lub wariacje na ich temat. Ten 1mm pod oś uzyskiwany jest dzięki redukcji.
GTZaskar1991 Napisano 29 Grudnia 2016 Napisano 29 Grudnia 2016 Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów zmierzyć średnicę suportu Shimano press-fit mtb/szosa (to pytanie raczej do serwisantów/włascicieli sklepów). W papierach jest napisane, że w najszerszym miejscu powinno być 41 mm, no właśnie, kupiłem świetnie wykonany suport alu w dodatku na standardowych łożyskach, ale ma 41,2 mm. Prosze o wymiar z dokładnością do 0.1 mm, bo tego którego zdemontuje to i tak mierzyć nie ma sensu
GTZaskar1991 Napisano 30 Grudnia 2016 Napisano 30 Grudnia 2016 Ok, mam ściśle tajne wiadomości odnośnie średnicy, i tak Shimano ma 41,05-41,08 mm, a nie jak Alu Accent 41,20 mm. Myślę, że jak ktoś wbije takiego Accenta to może zapomnieć o suportach Shimano w danej ramie. Accenta sobie zostawiam, teraz czekam na średnicę Aerozine (pasują standard 6805-2RS).
Arni220 Napisano 30 Grudnia 2016 Napisano 30 Grudnia 2016 Czemu zapomnieć? Można dać na klej. Są kleje do takich połączeń
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.