Skocz do zawartości

[wkład suportu press fit] czy bać się suportu press fit również w wyższych grupach osprzętu ?

dominikpl72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Press fit jest tak wspaniały, że producenci sami już od niego odchodzą na rzecz powrotu do głupiego BSA. To już o czymś świadczy.

Nie dziwię się, ponieważ sam kupowałem niedawno rower i wiem które odpadły oraz dlaczego :) W sprawie presffita sporo ludzi głosuje portfelem.

Ktoś wyżej napisał, że jesteśmy skazani na pressfit. Bzdura. Żaden pressfit (w obecnym kształcie) mojej kasy nie zobaczył i nie zobaczy.

• Mod Team
Napisano

Jak ma się wbicie z jednoczesnym wkręcaniem?

Wystarczy że jedna część gwintu będzie sie obracała w misce ;) i już suport kręcić sie nie będzie, jednak nie wiem czy taki patent ktokolwiek wynalazł. Jednak to z kolei komplikuje montaż i konieczność stosowania nowych narzędzi. No ale dać się da :P

Napisano

Pozwolę sobie  trochę podkleić się  pod temat,bo mój został już chyba zapomniany.

Odnośnie press fita,ma ktoś propozycje na coś trwałego i bezproblemowego zamiast sm-bb71-41a ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ten pomysł Hope jest całkiem niezły. Nawet miałem coś takiego w planie zrobić... W sumie jakiejś wielkiej technologii by nie traeba było stosować - wytoczyć wciskane miski do mufy a wewnątrz dać tuleję, która to wszystko dodatkowo ściśnie i usztywni.

Miałem już nawet wstępny szkic ale odpuściłem z uwagi na brak dostępnych łożysk maszynowych o wymiarze wewnętrznym odpowiednim do osi korby...

Planowałem to w celu stosowania stosunkowo tanich i łatwodostępnych łożysk - niestety, nie jest tak różowo.

Napisano

Zgadzam się z ogólną opinią panującą w środowisku rowerzystów, że zamiana wkładów wkręcanych na wciskane to bardzo kontrowersyjna technologia.

Masz takowy suport?
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów zmierzyć średnicę suportu Shimano press-fit mtb/szosa (to pytanie raczej do serwisantów/włascicieli sklepów). W papierach jest napisane, że w najszerszym miejscu powinno być 41 mm, no właśnie, kupiłem świetnie wykonany suport alu w dodatku na standardowych łożyskach, ale ma 41,2 mm. Prosze o wymiar z dokładnością do 0.1 mm, bo tego którego zdemontuje to i tak mierzyć nie ma sensu :)

Napisano

Ok, mam ściśle tajne wiadomości odnośnie średnicy, i tak Shimano ma 41,05-41,08 mm, a nie jak Alu Accent 41,20 mm. Myślę, że jak ktoś wbije takiego Accenta to może zapomnieć o suportach Shimano w danej ramie. Accenta sobie zostawiam, teraz czekam na średnicę Aerozine (pasują standard 6805-2RS).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...