Skocz do zawartości

[kompatybilność] Napęd 3x9 Alivio M430 + kaseta sora 12-25T

dexter339837

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim stałym bywalcom forum.

Korzystam z forum regularnie od długiego czasu i dzięki Waszym cennym doświadczeniom zawsze udawało mi się znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

W chwili obecnej mam problem na który nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi. Napęd MTB + kaseta szosowa 9s.

Modernizuje napęd w swojej hybrydzie na 3x9, rower używany głównie do jazdy po płaskim, twardym z dziurami (Wielkopolska), często pod wiatr, trasy 50-100km ze średnia prędkością 25-27km/h.

W obecnym napędzie przeszkadza mi stopniowanie kasety 8s (11-28), rzadko korzystam z zębatki 11, z 24,28 nigdy. Na pozostałych biegach odczuwam zbyt duże skoki pomiędzy przełożeniami, muszę jechać bardziej siłowo czego nie lubię

Zastanawiam się nad połączeniem przerzutki RD-M430 z kasetą CS-HG-9 12-25 (ewentualnie 12-27 ale to niewiele zmieni).

Przednia przerzutki FD-431 ma pojemność 22T, korba Alivio FC-430 48/36/26 tutaj nie ma problemu.

Tylnia przerzutka RD-M430 z wózkiem SGS o pojemności 45T musiała by obsłużyć kasetę 12-25 i napęd o pojemności 35T.

Czy długość wózka przy napędach gdzie przód ma 22T (3x8s,3x9s) z różnymi kasetami MTB i ROAD ma znaczenie?

Czy jest to wykonalne? Proszę o opinie, najlepiej osób, które zgłębiły temat na własnej skórze.

W ciągu tygodnia chciałbym zacząć modernizować napęd.

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Przerzutka może mieć większą pojemność niż napęd i nie czyni to żadnego problemu. Nie powinna mieć mniejszej, ale i z tym idzie sobie od biedy poradzić.

Problemem może być ewentualnie odległość górnego kółka przerzutki od największej zębatki kasety, która może okazać się zbyt duża dla zachowania obecnej precyzji działania. Nie mniej jednak działać to będzie tym bardziej, że przerzutka ma konstrukcję klasyczną.

Wg mnie nie masz się co martwić kompatybilnością i spokojnie montować 12-25 :thumbsup:

Napisano

Mam w jednym sprzęcie 11-23 od Srama i starą xt. Działa bez zarzutu, ale manetka też jest xt. Trzeba było tylko ustawić śrubę B, tak jak powyżej napisano.

Celuj w 11-23, będzie najlepiej zestopniowana dla Ciebie.

• Mod Team
Napisano

Działać oczywiście będzie. Skoro wybrałeś zakres 12-25, to taki sobie spraw, choć przy 9 biegach jest coraz ciężej.

Długość wózka ma przde wszystkim znaczenie do długości łańcucha. Jak napęd zbyt szeroki, trzeba zastosować dłuższy łańcuch, co z kolei wymusza albo dłuższy wózek, albo wiszący łańcuch na pewnych biegach. Odwrotna sytuacja jest gorsza, bo brakło by łańcucha i mogłoby dość w najlepszym wypadku do zatrzymania napędu ,lub złamania haka przerzutki.

Napisano

Tak jak seraph pisze, klasyczna, dwuzawiasowa przerzutka ogarnie taką kasetę. W jednym z rowerów mam nawet kasetę 12-23 i po odpowiednim wyregulowaniu odległości górnego kółka od największej koronki wszystko działa bardzo dobrze więc przy kadecie 12-25 powinno tym bardziej.

Poczytaj sobie o tej całej kompatybilności:

http://uzurpator.com.pl/?o-skosie-i-radzeniu-z-nim-sobie.,133

http://uzurpator.com.pl/?przerzutki-tylne,26

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mieliście rację :D

Napęd zmontowany i przetestowany - wszystko chodzi płynnie. Myślę, że z kasetą 12-23 też by się udało.

Jedyne co muszę jeszcze wymienić ze względu na stan zużycia to kółka prowadzące przerzutki.

Pozdrawiam

Napisano

Jedyne co muszę jeszcze wymienić ze względu na stan zużycia to kółka prowadzące przerzutki.

Jeśli nie masz 11z to zmień na takie. Teoria mówi, że im kółka większe tym zmiany szybsze o 0,1s :D 

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć,odświeżam temat.

Z moich obserwacji przy zastosowaniu przerzutki SGS i kasety szosowej jak w moim przypadkiem, lepiej dołożyć 4 ogniwa dodatkowo do łańcucha.

W moim przypadku taki zabieg w stopniu znaczącym poprawił pracę napędu na przekosie duże-duże. Napęd pracuje ciszej, przerzutka nie jest mocno naprężona i wygięta, kółka chodzą ciszej. Z przekosem małe-małe nie ma problemu.

Pojeżdze trochę i ocenie czy była to dobra decyzja :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...