Skocz do zawartości

[do 5000 zł] Scott Scale 960 czy Trek Superfly 5

Umpero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój nowy nabytek.

Nie wiem czy się cieszyć czy płakać...

Czarny jest marny.

Trek ma rewelacyjną paletę kolorów której użycie ogranicza w większości do białego i czarnego :) Ewentualnie chili red.

A potem malują najniższy model szosy na piękny bordowy metalik.

Nie wiem czym się kierują ale ich dizajnerskie wizje są kompletnie z tyłka.

Napisano

Czarny jest marny. Trek ma rewelacyjną paletę kolorów której użycie ogranicza w większości do białego i czarnego Ewentualnie chili red.   A potem malują najniższy model szosy na piękny bordowy metalik.

Kwestia gustu, ja wolę czarne, czarno szare, ew. czarno-granatowe. Czerwone mi się źle kojarzą.

Może mają tak jak przez wiele alt Ferrari - samochód mógł być w dowolnym kolorze, pod warunkiem, że był to czerwony :) (teraz może być jeszcze czarny, żółty i chyba granat)

Napisano

Czarny jest marny.

Trek ma rewelacyjną paletę kolorów której użycie ogranicza w większości do białego i czarnego :) Ewentualnie chili red.

A potem malują najniższy model szosy na piękny bordowy metalik.

Nie wiem czym się kierują ale ich dizajnerskie wizje są kompletnie z tyłka.

Mi tam się czarny podoba.

Zawsze chciałem mieć czarne auto, mam srebrne więc przynajmniej rower mam czarny :)

W porównaniu do mojej już ex Monterii (wczoraj sprzedana), która wszędzie razi oczy jakimiś wzorkami ten jest ok.

Napisano

Czy na amorze Rock Shoxa to są zwyczajne naklejki, które można zdrapać czy powinno być malowanie ?

Wydaje mi się, że zawsze stosują naklejki. W sklepach typu bike24.de albo silkgraphics.com można sobie kupić naklejki RS i FOX w różnych kolorach. Tak jest na pewno taniej. No i możesz je pewnie odkleić - w całości czarny amortyzator wygląda kozacko i chyba pasowałby do czarnej ramy, np. ten Specialized taki ma, chociaż nie do końca, bo ma czarne, błyszczące napisy, pewnie też w formie naklejek. Ale nie namawiam, bo nie wiem jak to schodzi, może ciężko zmyć ślady po kleju itp.

Napisano

Być może niespójnosc wynika z prozaicznej przyczyny - rama byla wymieniona.

Sprawdź czy koła są proste. Sprawdź stan powłoki lakierniczej na obręczach.

Napisano

Wydaje mi się, że zawsze stosują naklejki. W sklepach typu bike24.de albo silkgraphics.com można sobie kupić naklejki RS i FOX w różnych kolorach. Tak jest na pewno taniej. No i możesz je pewnie odkleić - w całości czarny amortyzator wygląda kozacko i chyba pasowałby do czarnej ramy, np. ten Specialized taki ma, chociaż nie do końca, bo ma czarne, błyszczące napisy, pewnie też w formie naklejek. Ale nie namawiam, bo nie wiem jak to schodzi, może ciężko zmyć ślad

U mnie na Pike'u też są czarne. Jest to naklejka z przeźroczystej folii z czarnym nadrukiem.

Do usuwania kleju po naklejkach można użyć tego specyfiku. Działa bardzo dobrze na różne rodzaje naklejek - papierowe jak i foliowe.

http://allegro.pl/af-label-clene-plyn-do-usuwania-nalepek-200ml-i6457220392.html

Napisano

Wczoraj się logowałem- pusto. Trza czekać aż wyprodukują i uzupełnią. 
Właśnie jestem na stronie sklepu Evansa i patrzę dokładnie na model 960 i mają wszystko na stocku model na 2017 r 
Napisano

Wydaje mi się, że zawsze stosują naklejki. W sklepach typu bike24.de albo silkgraphics.com można sobie kupić naklejki RS i FOX w różnych kolorach. Tak jest na pewno taniej. No i możesz je pewnie odkleić - w całości czarny amortyzator wygląda kozacko i chyba pasowałby do czarnej ramy, np. ten Specialized taki ma, chociaż nie do końca, bo ma czarne, błyszczące napisy, pewnie też w formie naklejek. Ale nie namawiam, bo nie wiem jak to schodzi, może ciężko zmyć ślady po kleju itp.

Pewnie w przyszłości sobie zamienię naklejki. Na chwilę obecną zostają zielone.

zdejmij naklejki z kół bo i tak sie pozadzierają

na amortyzatorze mogą zostać

przejedz kilka razy w błocie, kamienie, krzaki i kolorystyka się wyrówna :laugh:

Na kołach też zostają :P Poza tym na razie leje deszcz ciągle ze śniegiem więc i tak rower stoi jako eksponat :P

Być może niespójnosc wynika z prozaicznej przyczyny - rama byla wymieniona.

Sprawdź czy koła są proste. Sprawdź stan powłoki lakierniczej na obręczach.

Obręcze jak nówki. Żadnych śladów użytkowania, żadnych zadrapań. Tylne koło ma lekkie bicie.

tobo Ty jesteś sprzedawcą tak ?

Są jakieś możliwości aby sprawdzić historię roweru ? Tzn pochodzenie ramy czy to rzeczywiście była rama w ramach całego zestawu lub ewentualnie dlaczego została wymieniona ?

Jeśli tak to czy mógłbyś to sprawdzić ?

Napisano

Nie jestem sprzedawcą.

Czy można sprawdzić? Nie wiem. Mogę zapytać.

Ilość zielonych detali wskazuje że rama jest kolorystycznie nie z tego zestawu, bo wtedy powinny na niej również być zielone akcenty. 

W praktyce nie ma to znaczenia, poza kwestią wizualną, estetyczną. 

Napisano

A to nie Ty pisałeś, że masz przeceny na rowery ? Tak jakoś mi się kojarzy.

Generalnie jak masz taką możliwość lub Twoi znajomi mają możliwość to daj znać, podrzucę wtedy na priv numer seryjny ramy.

W zasadzie to głównie mnie interesuje czy przez to, że sklep podmienił (o ile to sklep) ramę to czy przysługuje mi wieczysta gwarancja?

Poza tym, że kolor inny to mi nie przeszkadza, a w zasadzie nawet wolę ten czarny.

Z góry dzięki.

Napisano

Oczywiście że przysługuje ta sama gwarancja, tym bardziej że sprzedano Ci rower w całości. 

Jeśli chcesz informację na interesujący Cię temat to przypomnij mi się na pw w tygodniu, zapytam jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Napisałem do Treka i dostałem poniższą odpowiedź.

Witam,

Panski rower  - Trek Superfly 6 o numerze ramy XXXXXXXXXX - zostal sprzedany do sklepu jako rower "Scratch & Dent".

Owe rowery moga posiadac wady lakieru badz nie-oryginalne komponenty - w panskim przypadku rower Trek Superfly 6 zostal zlozony na ramie ktora od oryginalu rozni sie kolorystyka.

O wszelkie dane odnosnie tego roweru prosze o kontakt z miejscem zakupu.

Co to oznacza, że został sprzedany jako "Scratch & Dent" ?

Czy powinienem się czymś przejmować w związku z tym ?

Czemu sprzedawca nie chciał ujawnić historii tego roweru ?

Napisano

Co to oznacza, że został sprzedany jako "Scratch & Dent" ?

"Scratch & Dent" oznacza dosłownie rysy i wgniecenia, a co ta kategoria oznacza u Treka to masz przecież wyjaśnione w mailu... Twój rower Trek zakwalifikował do tej kategorii, bo został złożony na ramie, która ma inny kolor, bo jest z innego modelu, co już wcześniej ustaliliśmy.

Czy powinienem się czymś przejmować w związku z tym ?

Nie.

Moim zdaniem obawiał się, że straci klienta, jeśli powie Ci, że oryginalnie była tam rama z zielonymi napisami i uznasz, że w takim razie czarnej nie chcesz albo mu nie wierzysz.

Napisano

Ponieważ - najprościej mówiąc - rower ma pełną gwarancję, został sprzedany po złożeniu przez autoryzowany sklep/serwis i to co ma znaczenie dla ewentualnych wątpliwosci to rożnice kolorystyczne między ramą i osprzętem. Widocznie bardziej sensownie było wymienić ramę i sprzedać rower jako pełnowartościowy niż obniżac cenę i sprzedawać go jako produkt niepełnowartościowy z powodu stanu ramy. Jeśli na pozostałych komponentach nie masz śladów eksploatacji/obicia/podrapania to używałbym spokojnie.  

Napisano

Dzięki. Uspokoiliście mnie :)

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia...

Mianowicie mam bicie... Sprawdzałem metodą przystawienia kredy i na obręczach w zasadzie nie ma bicia, ale jest na oponach.

Czy takie coś jest możliwe ? Jak się pozbyć takiego bicia na oponie? Jak kręcę kołem to widać gołym okiem bicie opony.

Napisano

Albo nierówno wylana opona, albo nierówno osadzona na obręczy. Zdejmij oponę i ponownie ją załóż na mydlinach oraz wstępnie porządnie napompuj, jeżeli jest nierówno osadzona to na mydlinach powinna się dobrze ułożyć. Jeżeli nadal będzie biła, to prawdopodobnie jest nierówno wylana i albo się przyzwyczaisz albo kupisz nową (bez gwarancji że nowa też nie będzie biła).

Napisano

Zdjąłem oponę, założyłem i dalej jest to samo.

Generalnie problem występuje w tych samych miejscach na obręczy i nie ważne w jakiej pozycji ustawię oponę.

Z moich obserwacji opona tak jak by w jednym miejscu wpadała głębiej  w obręcz, a w innym nie.

Ta kreska wzdłuż opony na większości długości obręczy zapada się niżej. W okolicy wentyla i kilkanaście centymetrów w lewo i w prawo od niego jest nad obręczą około 1 mm.

To co też zauważyłem to ta taśma która jest w środku obręczy jest wycięta jak by ktoś ją na kolanach ciął tj. przez pewien odcinek węższa, później grubsza, z jednej strony bardziej nachodzi na lewą  stronę obręczy z drugiej na drugą.

Czy ta taśma może mieć wpływ na nierównomierne rozłożenie opon?

Napisano

Taśma nie jest ręcznie wycinana tylko dobierana odpowiednia do rozmiaru i szerokości obręczy i jest fabrycznie zgrzewana, więc nie powinna mieć wpływu na ułożenie opony. Ale jeżeli jest skrajnie nierówno nałożona, to może nieco przeszkadzać na poprawnym ułożeniu rantu opony w rowku obręczy. Możesz jeszcze raz zdjąć oponę, delikatnie podważyć taśmę tępym śrubokrętem i przesuwając śrubokręt dookoła obręczy położyć ją równo na całym obwodzie. Pamiętaj, żeby przy założeniu opony (używając mydlin) wstępnie napompować koło do wartości maksymalnej wskazanej na oponie, to ułatwi poprawne ułożenie opony, w pewnym momencie usłyszysz charakterystyczny trzask, kiedy rant opony wskoczy na swoje miejsce w obręczy.

P.S. Żeby nie uszkodzić śrubokrętem obręczy lub taśmy, zacznij podważanie taśmy od włożenia śrubokrętu w otwór na wentyl w taśmie i podnieś taśmę, wtedy możesz delikatnie przesunąć taśmę na brzeg obręczy i podłożyć pod nią śrubokręt.

Napisano

Na zdjęciach taśma. Raczej to nie wygląda na fabrycznie dobrany rozmiar tylko jak by ktoś to wycinał na kolanie i jednocześnie robiąc przysiady albo inne czynności gimnastyczne.

Taśma nie przywiera do obręczy. Można ją swobodnie przesuwać.

Czy ona jest do wymiany ?

Wspominając o mydlinach masz na myśli np. płyn do mycia naczyń rozrobiony z wodą ? Czy mydło z wodą? Jeśli tak to w jakich to powinno być proporcjach?

No i przede wszystkim gdzie nakładać te mydliny? Wewnętrzny rant obręczy? Na obrzeżach opon ? W jakiej ilości?

Przy poprzednim nakładaniu opony posmarowałem trochę wewnętrzny rant obręczy rozpuszczonym płynem do naczyń w wodzie i zanim posmarowałem z drugiej strony to z pierwszej zdążyło już wyschnąć.

2ahy841.jpg

23hu2p4.jpg

157oze1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...