Skocz do zawartości

[do 5000 zł] Scott Scale 960 czy Trek Superfly 5

Umpero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Twoje pytanie miało by sens jakbyś mieszkał na jakimś zadupiu z daleka od miasta... a nie w Warszawie... pewnie jest sklepów z trakami ze 13. Dzwoń, pytaj i testuj...

Napisano

Mam okazję za 4800 dorwać Superfly 6 z rocznika 2016.

Co sądzicie o tym sprzęcie ?

Rozumiem, że w porównaniu do dwóch poprzednich z tego tematu wypada najlepiej ?

Poniżej link do specyfikacji. To co mnie zastanawia to to, że na stronie producenta jest podana inna kaseta (SRAM 11 rzędowa) niż w tej specyfikacji (Shimano 10 rzędowa).

http://www.rb-rowerek.pl/trek-superfly-6.html

Napisano

Sorry za głupie pytania, ale czy osprzęt Sram jakoś mocno odstaje od Shimano ?

I czy przerzutki Shimano będą dobrze współgrały z kasetą Shimano ?

Jeszcze jedno pytanko...

Czy dobrze swego czasu słyszałem, że rowery Treka można oddawać na gwarancję w każdym autoryzowanym sklepie przez Treka w Polsce?

Napisano

Rozumiem że pytasz czy będą dobrze współpracowały ze sobą, przerzutka SRAM z kasetą Shimano. Odpowiedź: bez zarzutu, ja w kilku rowerach stosowałem z powodzeniem przerzutki tylne SRAM, bo lubię manetki typu grip shift, w zestawieniu z kasetami Shimano, bo lubię miękką kulturę pracy tych kaset.

Offset sztycy Superfly 6 to 8mm, pamiętam z innych wątków Twoje problemy z geometrią roweru, w tym wypadku niewielkim kosztem (kupno sztycy z innym offsetem) masz możliwość korekty pozycji na rowerze.

Pytasz czy opłaca się Superfly 6 2016. Jak napisał MD11:

zawsze opłaca się brać rower z poprzedniego roku w przecenie

Nie wiem czy kupisz ten rower, ale jeżeli to zrobisz to mam do Ciebie prośbę, nie sprawdzaj później czy były lepsze cenowo oferty Treka albo innych producentów tylko ciesz się rowerem.

Napisano

Dogadałem się na przyzwoitą ofertę Superfly 6 w Warszawie. Generalnie tylko 100 zł drożej niż najtańsza jaką znalazłem w Polsce.

Przynajmniej nie muszę nigdzie jeździć i mam rower od ręki.

Sprzedawca poszedł mi na rękę i wymieni mi sztycę na taką z offsetem 25 mm. Jedyne co to będę musiał poczekać około dwóch tygodni na nową sztycę.

Mam tylko nadzieję, że rower sprawi sporo frajdy i nie pojawią się problemy z bólem pleców.

Rower jest cały w kolorze czarnym.

Natomiast z tego co kojarzę to ten model dla rocznika 2016 występował w dwóch gamach kolorów tj. fioletowy i zielono-czarny. Ten jest cały czarny.

Niby sprzedawca pokazał mi na jakiejś stronie, po wpisaniu numeru ramy że rower jest z 2016 roku.

Kojarzycie może taką kolorystykę?

Napisano

Cyknij fotke roweru i wklej.

Odnosnie sztycy z offsetem - czemu w ciemno sie na to decydujesz. Trek ma zupelnie inna geometrie od twojego poprzedniego roweru i wg mnie jest to zbedny zakup

Napisano

Rower jest jeszcze w sklepie. Jutro dopiero go odbieram.

Rower generalnie wygląda jak ten Link

Koła są identyczne, i mają takie same kolory, amortyzator też ma naklejki w takim kolorze jedynie rama jest cała czarna.

Sztyca generalnie będzie w cenie roweru.

Napisano

Zaraz, zaraz, czyli nie siedziałeś w ogóle na tym rowerze? Mam na myśli Superfly w ogólności, niekoniecznie akurat 6.

Najwyższy aluminiowy model (Superfly 8) miał w zeszłym roku takie barwy: Superfly 8. W zasadzie to nie był czarny, tylko szaro-czarny, więc nie wiem czy o to chodziło. Skoro reszta się zgadza to może np. oryginalna rama była uszkodzona i sklep ją wymienił, ale w magazynie mieli akurat taką wersję kolorystyczną? Takie ramy były do kupienia "luzem" w bike24.de. Moim zdaniem sprzedawca powinien to wyjaśnić.

Napisano

Zaraz, zaraz, czyli nie siedziałeś w ogóle na tym rowerze? Mam na myśli Superfly w ogólności, niekoniecznie akurat 6.

Najwyższy aluminiowy model (Superfly 8) miał w zeszłym roku takie barwy: Superfly 8. W zasadzie to nie był czarny, tylko szaro-czarny, więc nie wiem czy o to chodziło. Skoro reszta się zgadza to może np. oryginalna rama była uszkodzona i sklep ją wymienił, ale w magazynie mieli akurat taką wersję kolorystyczną? Takie ramy były do kupienia "luzem" w bike24.de. Moim zdaniem sprzedawca powinien to wyjaśnić.

Siedziałem na nim. Przejechałem się też.

Chyba właśnie taka jak ten Superfly 8.

Czyli powinienem się przejmować? Nie kupować?

Poniższy działa

http://media3.alltricks.fr/hd/55c9a0b2b073f.jpg

Napisano

Ok, po prostu wcześniej zabrzmiało to tak, jakbyś zamawiał sztycę z offsetem w ciemno. A jak wrażenia ogólnie? Czy siodło jest odczuwalnie bardziej cofnięte niż w Monterii?

Co do tej ramy, to nie znam się na tym, co odwalają sklepy, ale nic złego tutaj nie podejrzewam, po prostu oczekiwałbym, że sprzedawca sam powie mi, że jest to rama z innego modelu, bo coś tam. Przecież wie jak wyglądała rama Treka 6 i powinien znać powód tej podmianki. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może się mylę. W sklepie może pracować wiele osób i niekoniecznie każda musi być zorientowana w temacie. Skoro kupujesz w autoryzowanym sklepie Treka i będziesz mieć dożywotnią gwarancję na ramę, to myślę, że nie ma się czym przejmować.

Napisano

Dzisiaj umówiłem się na odebranie roweru więc jeszcze raz go przejrzę.

Jeśli to jest rama od modelu Superfly 6 to powinna posiadać taki napis na górnej rurze.

Trochę właśnie zastanawiające jest, że tak chętnie zeszli z ceny, a nawet sami zaproponowali obniżkę.

Na co powinienem zwrócić uwagę? Rower nie wygląda jak by był eksploatowany.

Czy jeśli ta rama jest wymieniona z jakiegoś powodu to będę miał na nią wieczystą gwarancję ? Jak to sprawdzić czy przypadkiem ten rower nie został już zarejestrowany?

Co do odczuć to ciężko ocenić. Przejechałem się kawałek przed sklepem w zimowej kurtce.

Na pewno siodełko dłuższe. Odchylenie do tyłu też delikatnie bardziej da się odczuć, ale generalnie to jeszcze chyba nie to co potrzebuje.

Jest lepiej niż w Monterii, ale brakuje mi jeszcze trochę do pełni szczęścia dlatego też poprosiłem o wymianę sztycy na taką z większym offsetem.

Z wymianą sztycy też nie było problemu... ciekawe czy dlatego, że chcieli się pozbyć roweru bo coś z nim było nie tak ?

Poza tym czuć, że rower mniej waży. Wręcz mi paradoksalnie brakowało tej ciężkości, którą czułem w Monterii.

Napisano
Nie wiem czy się cieszyć czy płakać...

:laugh: Super, elegancko się prezentuje. Jak już mowa o wyglądzie to kolorystycznie ta rama jest moim zdaniem nawet lepsza od oryginalnej. Ogólnie nie podobają mi się malowania Treka. Czarno-zielone jeszcze ujdzie, ale te w całości czerwone, zielone i pomarańczowe żarówy wyglądają moim zdaniem tandetnie jak Wigry. Oni jakoś tak lubują się w dziwnych kolorach. Natomiast cichociemny grafitowo-czarny mat stanowił wyjątek w ofercie i jak dla mnie jest bardzo fajny.  :thumbsup:

Jaki to rozmiar?

Napisano

Kolory stealth wyglądają super. Ja bym się cieszył. Sam nabyłem dopiero rower w podobnej kolorystyce, więc twój też mi się podoba.

Teraz tylko jeździć. Tylko jak? Pogoda nie rozpieszcza.

Widać klątwa nowego sprzętu [emoji1]

Napisano

zaczac jezdzic. od tego bym zaczal ;)

no i gratulacje!!!

Na chwilę obecną to mogę go poprzetaczać po mieszkaniu bo na zewnątrz mokro ;)

Ja bym płakał z radości :P

Płakać to mi się chce z powodu uszczuplonego budżetu i dąsów żony... :P

:laugh: Super, elegancko się prezentuje. Jak już mowa o wyglądzie to kolorystycznie ta rama jest moim zdaniem nawet lepsza od oryginalnej. Ogólnie nie podobają mi się malowania Treka. Czarno-zielone jeszcze ujdzie, ale te w całości czerwone, zielone i pomarańczowe żarówy wyglądają moim zdaniem tandetnie jak Wigry. Oni jakoś tak lubują się w dziwnych kolorach. Natomiast cichociemny grafitowo-czarny mat stanowił wyjątek w ofercie i jak dla mnie jest bardzo fajny.  :thumbsup:

Jaki to rozmiar?

Kolorek też mi się bardziej podoba od standardowych. Sprzedawca niby się zaangażował w wyjaśnienie i pochodzenie innej kolorystki. Wydzwaniał po innych sklepach, do kolegi, sprawdzał w internecie, ale ostatecznie nie potrafił wyjaśnić. Generalnie sprzedawca z drugiej filii sklepu powiedział, że u nich też mieli w takiej wersji kolorystycznej. Zostałem zapewniony, że będę posiadał wieczystą gwarancję. Uwierzyłem na słowo.

Rozmiar to 19,5".

Trapi mnie jeszcze jedna kwestia...

Czy na amorze Rock Shoxa to są zwyczajne naklejki, które można zdrapać czy powinno być malowanie ?

U mnie są naklejki.

Kolory stealth wyglądają super. Ja bym się cieszył. Sam nabyłem dopiero rower w podobnej kolorystyce, więc twój też mi się podoba.

Teraz tylko jeździć. Tylko jak? Pogoda nie rozpieszcza.

Widać klątwa nowego sprzętu [emoji1]

No niestety. Pogoda do bani. Poza tym bobasy mi się pochorowały, a żona zła, że przez dwa dni po pracy jeździłem za rowerem i w domu mnie nie było no i za to, że 5 tysiaków ubyło z konta więc na razie się nigdzie nie ruszam :P

Jakby koła i amortyzator był od innego roweru.

Od innego czyli jakiego?

Możesz rozwinąć myśl ?

Napisano

Od innego czyli jakiego? Możesz rozwinąć myśl ?
pewnie chodzi o spójność kolorystyczną całości. Nie pasuje. Rama jest jakby z superfly 8 a reszta z 6... Ale rower OK- śmigać ;-)) Mniej pisać a więcej jeździć. Jazda po śniegu (najlepiej ubitym) jest SUPER. Unikać zasolonych ulic ;-))) 

Doprawdy??
Wczoraj się logowałem- pusto. Trza czekać aż wyprodukują i uzupełnią. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...