Umpero Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Witam Planuję na przełomie roku zakup roweru. W tej cenie z ofert w internecie upatrzyłem dwa modele tj. Scott Scale 960 i Trek Superfly 5. Wiem, że patrzy się czy ma sztywną oś, taperowaną główkę ramy itp, ale nie wiem jak to rozpoznać. Czy taki rower jak nie ma sztywnej osi to później można mu rozbudować? Zastanawia mnie też jedna kwestia... Czemu np rowery Scott Scale na rocznik 2017 są niedostępne w sklepach? Czy już cały rzut na rok 2017 się wyprzedał? Nie wiem za bardzo jak z rowerami firmy Trek, ale w internecie są gdzieniegdzie dostępne modele Superfly 5 w cenie poniżej 5000 zł.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Superfly ma możliwość konwersji ramy do sztywnej osi (adaptery haków abp convert). Główka ramy jest taperowana, widelec ma prostą rurę i adapter do łożysk sterów. Czy te patenty są niezbędne? Jak kupisz i pojeździsz to się przekonasz.
Umpero Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Czyli rozumiem, że Trek ma więcej plusów ?
Mwawe Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Superfly ma możliwość konwersji ramy do sztywnej osi Piątka z 2016 roku ma sztywną oś z tyłu. Poza tym amortyzator Recon, lepszy od XC30-tki. Piasty w treku to są DT Swiss pomalowane w barwy bontragera.
Umpero Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 A Scott Scale ma taperowaną główkę i da się go przekonwertować na sztywną oś?
Umpero Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Trek Superfly 5 - strona producenta Trek Superfly 5 - Oferta 1 Trek Superfly 5 - Oferta 2 Scott Scale 960 - strona producenta Ofert w internecie dla roweru Scott brak.
tobo Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Piątka z 2016 roku ma sztywną oś z tyłu. Poza tym amortyzator Recon, lepszy od XC30-tki. Piasty w treku to są DT Swiss pomalowane w barwy bontragera. Głowy sobie odciąć nie dam ale w 5tce nie ma sztywnej osi. http://trekbikes.com/no/no_NO/sykler/terrengsykler/terrengsykler-xc/superfly/superfly-5/p/2050600-2016/ Mogę to sprawdzić też namacalnie.
Mwawe Napisano 27 Listopada 2016 Napisano 27 Listopada 2016 Głowy sobie odciąć nie dam ale w 5tce nie ma sztywnej osi. Wygląda jak sztywna. A Scott Scale ma taperowaną główkę i da się go przekonwertować na sztywną oś? Oba mają taperowaną główkę, natomiast czy amortyzator jest to nie wiadomo, ale obstawiam że nie. Ja osobiście wybrałbym pomarańczowego Treka z 2016 (ten drugi link jest z rowerem z 2015 roku i ma słabszy amortyzator XC). Ale standardowo należałoby oba przymierzyć oba rowery i wybrać wygodniejszy, Bo świetnie wyglądają oba, ale wygodniejszy lepszy )
tobo Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Jeśli w ramie miałbyś sztywną oś to tym bardziej w widelcu. Z tyłu jest zwykły zacisk. Mam ten rower w pracy.
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 A czy tego Scale 960 da się przekonwertować ?
erzurum Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 za 5k widziałem Rometa - Mustang 1 z 2015, czy to nie jest ciekawsza opcja?
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 Romet nigdzie nie podaje geometrii swoich rowerów, a szukam głównie takich, które mają dłuższą ramę i mniejszy kąt podsiodłowy w porównaniu do rowerów innych producentów.
woojj Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Scale 960 2017 jeszcze nie wyprodukowali ;-))) Oś z tyłu masz 135 - klasyka.
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 Jak nie wyprodukowali jak już we wrześniu był sprzedawany ? Jeden z użytkowników tego forum nawet podesłał mi zdjęcia na priv. Poza tym nie piszcie mi, że "oś z tyłu to klasyka" bo nie wiem czy to oznacza, że da się przekonwertować czy nie ? Nie mam jeszcze na tyle wiedzy aby to rozstrzygnąć opierając się na Waszej "mowie" w temacie Generalnie chce rozważyć, który rower jest bardziej rozwojowy.
MD11 Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Wiem, że patrzy się czy ma sztywną oś, taperowaną główkę ramy itp, ale nie wiem jak to rozpoznać. Oś można rozpoznać na dwa sposoby - na oko po zdjęciu lub po specyfikacji. Mocowanie szybkozamykacza to otwarty od dołu hak (czerwona strzałka): Mocowanie sztywnej osi to otwór: Słowa kluczowe: - sztywna oś w ramie: 12, 142x12, w nowszych 148x12 (boost), thru axle itp. - sztywna oś w amortyzatorze: 15, 100x15, w nowszych 110x15 (boost), thru axle itp. Może to być napisane przy ramie albo przy piastach, np. u Meridy piasta Deore 12 cen, to piasta ze sztywną osią 142x12 i mocowaniem tarczy centerlock. - szybkozamykacz: 135, QR (quick release - szybkozamykacz, a w zasadzie uwalniacz), dropout Czasem nie jest to takie proste, bo np. ten Trek ma jakieś konwertowalne haki w ramie i chociaż na zdjęciu wygląda to na sztywną oś, to jak się okazało ma zamontowane koło bez sztywnej osi, ale chyba można te haki wymienić na takie, które obsłużą sztywną oś 142x12 i zazwyczaj metoda na oko się sprawdza. Na zdjęciach widać, że wszystkie aluminiowe Scotty Scale nie mają sztywnej osi. Nie da się tego przekonwertować. Trek akurat ma taki patent, ale normalnie jak jest zwykły hak to nie da się tego zmienić. Moim zdaniem cenowo nieźle wypada Merida BIG.NINE 800, ale nie wiem, czy będzie dla Ciebie odpowiednia jeśli chodzi o cofnięcie siodła, musiałbyś się przymierzyć, pewnie w Warszawie też mają gdzieś ten model albo wyższy (BIG.NINE 900 na tej samej ramie). Co prawda producent podaje kąt podsiodłowy 72 stopnie, ale Scott chyba byłby lepszy, bo też ma górną rurę 620mm, ale krótszy reach, więc powinien mieć bardziej cofnięte siodło. Co prawda Merida przekracza budżet, który można tak powiększać w nieskończoność, bo zawsze znajdzie się coś trochę lepszego i droższego, ale ten rower ma sztywne osie i amortyzator dużo wyższej klasy niż Trek i Scott, obręcze nie jakieś świetne, ale podejrzewam, że lżejsze od powyższych rowerów i ogólnie większość osprzętu jest lepsza. Może by jeszcze zeszli z ceny, bo w sprzedaży jest już model 2017, a na rocznik 2015 już od jakiegoś czasu dają rabat -29%. Co do Scotta 2017 to po prostu nie ma ich jeszcze w sprzedaży albo jest ich mało. Rowerów jest pełno i zazwyczaj zostają w magazynach, a jeśli akurat nie ma Scottów w Twoim rozmiarze, to trochę poczekaj. Spokojnie, nie braknie. Np. Merida Polska wprowadziła do sprzedaży dopiero część kolekcji 2017 - na ich stronie nie ma np. BIG.NINE 900, a na międzynarodowej stronie Meridy wszystko jest.
woojj Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Jak nie wyprodukowali jak już we wrześniu był sprzedawany ? Jeden z użytkowników tego forum nawet podesłał mi zdjęcia na priv. ...może coś ci się pokiełbasiło z rocznikami. Jak piszę że jeszcze nie wyprodukowali to znaczy że sprawdziłem.
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 Jakieś bajki piszesz. Spotkałem już dwie osoby, które posiadają ten rower. Dodatkowo jeden z warszawskich sklepów potwierdził mi, że mają dostępne w magazynie. Poniżej Scott Scale 960 2017 użytkownika artifj1200.
tobo Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 ...może coś ci się pokiełbasiło z rocznikami. Jak piszę że jeszcze nie wyprodukowali to znaczy że sprawdziłem. U mnie można je kupić.
MD11 Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 W Internecie też coś jest, chociaż rzeczywiście mało: http://www.markowerowery.pl/rower-scott-scale-960-2017-1448.html https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=scott%20scale%20960%202017
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 U mnie można je kupić. Najpierw przywieź je do Polski
woojj Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Magazyny europejskie i polskie nie posiadają ;-((( OBECNIE.
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 Wiecie może gdzie w Warszawie można się przymierzyć do roweru Trek Superfly 5 ?
Mwawe Napisano 28 Listopada 2016 Napisano 28 Listopada 2016 Wiecie może gdzie w Warszawie można się przymierzyć do roweru Trek Superfly 5 ? Jaja sobie robisz?
Umpero Napisano 28 Listopada 2016 Autor Napisano 28 Listopada 2016 Ale standardowo należałoby oba przymierzyć oba rowery i wybrać wygodniejszy, Bo świetnie wyglądają oba, ale wygodniejszy lepszy ) Nie rozumiem. Czemu jaja ? Poza tym powyżej to czyja to wypowiedź ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.