endrius Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 (edytowane) Ja mam 186 i wziąłem 21,5 ale miałem podobny problem. Taki wzrost jest w tabelce gdzieś pomiędzy 19,5 a 21,5. Dla mnie jest dobrze, choć na styku.. zależy jak i gdzie jeździsz, jeśli potrzebujesz większej zwrotności i większego bezpieczeństwa w "kroku" to będzie za duży. edit: Spojrzałem teraz w tabelkę i 184cm nawet nie zahacza o zakres rozmiaru 21,5. Przymierzyć można ale za duży będzie. Edytowane 19 Lipca 2017 przez endrius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4RUD3R Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 A ma tu Ktoś może około 178 cm ? 19,5 będzie ok czy rozglądać się ewentualnie za mniejszym ? Superfly jest zbliżony do Xcalibra geometrią ? czy to coś zupełnie innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IrQ76 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 w sklepeie został jeden rozmiar 21.5 wiec odpuscic zdecydowanie? troche mi szkoda bo jak sie przejechałem to specjanie za duzy sie nie wydawał. nie wiem jak w terenie by sie sprawoał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Mam 187 cm wzrostu i 88 cm w przekroku, wybrałem 19,5 bo w "terenie" jest bezpieczniej. Na 21,5 czułem się wyciągnięty jak na krzyżu i nie wyobrażam sobie jazdy po technicznych szlakach na takim rowerze. Sztyca wywalona do góry na 27 cm czyli 13 cm siedzi w ramie - wystarczy, ale jeździ mi się dobrze. Trzeba się przymierzyć do jednego i drugiego bo co dla jednego dobre dla drugiego będzie słabe niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 W 21,5 efektywna długość ramy to 65,9. Daleko ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IrQ76 Napisano 20 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 dzieki za naprowadzenie miałem wątpliwości, jednak zrezygnowoałem. musze szukac dalej przymierzałem sie do xc8 z 2017 i z ramą 19 i jest bajka jezeli chodzi o pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 (edytowane) @IrQ76 tabela przewiduje 21,5 od 188cm. Będzie za duża dla Ciebie. Ja mam tylko 3cm więcej wzrostu ale świadomie wybrałem taką a nie inną ramę no i mam krótki mostek. "musze szukac dalej przymierzałem sie do xc8 z 2017" Czyli bajka ale szukasz dalej czy po prostu standard X-Calibra 8 juz za niski? Prócz różnicy w widelcach, Caliber 8 reprezentuje poziom bardzo zbliżony do Calibra 9. Dla mnie różnica w widelcach była kluczowa. Ale jeśli nie jesteś ciężki a cena na 8-ke jest b.dobra to moze warto. Napisz czy koniecznie musisz mieć powietrze i (dość ograniczoną w XC-32 SoloAir) regulację powrotu widelca? Edytowane 22 Lipca 2017 przez HanSolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacor Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A ma tu Ktoś może około 178 cm ? 19,5 będzie ok czy rozglądać się ewentualnie za mniejszym ? Superfly jest zbliżony do Xcalibra geometrią ? czy to coś zupełnie innego ? Ja mam 176 cm wzrostu i jeżdżę na ramie 18,5 ", większa dawała pozory wygody, ale tylko na prostym asfalcie, natomiast w lesie i górach zdecydowanie 18,5" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHAQ Napisano 23 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Ja mam Superfly'a 6 18,5" przy 178 cm i jest ok. Próbowałem 19,5 ale byl dla mnie już za długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adisb Napisano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Witam, a pro po rozmiaru testowałem właśnie model niższy X-Caliber 8 w rozmiarze 18,5 dla wzrostu 178 cm i jest ok. Rower jest teraz w świetnie cenie bo ok 2800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ltrac Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 @adisb - Gdzie widziałeś X-Caliber 8 za 2800 zł? We Wrocławiu stoją po około 3300 zł. Dzisiaj testowałem X-Caliber 7 pod kątem ogólnego komfortu jazdy i bardzo mi podpasował, tylko osprzęt przydałby się lepszy. Najchętniej kupiłbym wersję "9", ale niestety posucha we Wrocławiu. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adisb Napisano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 @adisb - Gdzie widziałeś X-Caliber 8 za 2800 zł? We Wrocławiu stoją po około 3300 zł. Dzisiaj testowałem X-Caliber 7 pod kątem ogólnego komfortu jazdy i bardzo mi podpasował, tylko osprzęt przydałby się lepszy. Najchętniej kupiłbym wersję "9", ale niestety posucha we Wrocławiu. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? :-) Udało mi się wyciagnąć https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/2043600-2017/ Trek X-Caliber 8 za 2700 zł na dobrerowery.pl (Kraków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Niezmiennie uważam ze 8ka jest równie dobra co 9tka pod warunkiem ze nie waży sie 100kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ltrac Napisano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Dzięki HanSolo, to akurat bardzo dla mnie ciekawe. Jestem prawie zupełnym amatorem jeśli chodzi o sprawy sprzętowe, więc ciężko mi rozsądzić czy ktoś mówi z sensem. Otóż powiedziano mi, że przy moich 70 kg powietrzny będzie znacznie lepszy, bo można go dopasować do mojej masy. Wg. tej informacji amortyzator w Calibrze 8 zapewni pełną długość skoku dla osób z 85-90 kg, a tym samym w moim przedziale masowym będzie słabiej pracować. To jak z tym jest? Będę mocno zobowiązany za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Przesada. Wideł w 8ce przyjmuje max 80kg wiec Twoja waga będzie akurat. Przy 95kg+ (sprawdziłem osobiście na tym rowerze!) widelec działa fatalnie i jeździ się na SAG-u 50% Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez HanSolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHAQ Napisano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Warto obczaić nową kolekcję x-caliberów na 2018. Dużo ciekawsza rama i sztywne osie się pojawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Niestety 8-ka mająca zastąpić aktualną 9-tkę, oferuje dużo słabsze hamulce (spadek z M455 do M315 to potężna różnica mimo że klamki nowych 315 maja być krótkie), i widelec o cieńszych goleniach. Osobiście bardziej podoba mi sie stara rama. Przy tych hamulcach na poziomie grupy Altus, tylna przerzutka z grupy XT wygląda jak marny dowcip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ltrac Napisano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Przesada. Wideł w 8ce przyjmuje max 80kg wiec Twoja waga będzie akurat. Przy 95kg+ (sprawdziłem osobiście na tym rowerze!) widelec działa fatalnie i jeździ się na SAG-u 50% Dzięki, dzisiaj przymierzę. Będę wybierać pomiędzy Krossem B7, X-Caliber 8 oraz Ghost Kato 5. Trochę poza tematem, ale jeśli ktoś ma radę który lepszy do dobrej zabawy po lasach (więcej o tym czego szukam napisałem tutaj), to będę zobowiązany. "Na oko" Kross wydaje się być najciekawszy, ale jeszcze muszę zobaczyć czy dobrze będzie mi się na nim jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacor Napisano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Każdy rower jest dobry do zabawy, wszystko zależy tylko od tego jak się wpasujesz w ramę i twojego nastawienia i skilla . Ja też przy szukaniu bika miałem podobne dylematy, wybrać rower lepszy sprzętowo, czy ten na którym lepiej się czuję. I padło na x-calibra pomimo że droższy i słabszy sprzętowo od konkurencji, brałem jeszcze pod uwagę Ghosta, nie pamiętam jaki model, ale akurat nie był już dostępny w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adisb Napisano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Pytanie do posiadaczy X-Calibera ktoś zmieniał i na jakie ewentualnie siodełko? Niestety ale Bontrager Evoke 1.5 która jest montowana jest strasznie nie wygodna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 @@adisb, Jeśli nie zraziłeś się do Bontragera, możesz spróbować Montrose ale najlepiej przetestować albo chociaż zmierzyć sobie rozstaw kości kulszowych w sklepie Treka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Uważam ze siodełko to sprawa osobista. Z twardych używam w x-Calibrze Selle Italia Shiver, z miekkich WTB Rocket ale zmieniam na WTB VOLT. Przy okazji wymiany siodła, zważ sobie w dłoni rure podsiodłową z jarzmem. Tak waży prawie pół kilo! Warto poszukać czegokolwiek lżejszego bo to jeden z najtańszych sposobów na pozbycie się masy z tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Było tu coś o za dużym rowerze, że sobie podobno kupiłem. Potem się podobno połapałem i uratował mnie niejako cudem krótszy mostek... To teraz coś z cyklu "wszyscy już z 10 lat wiedzą to, co u nas się nijak w pale nie mieści": http://www.mbr.co.uk/news/size-matters-why-were-all-riding-bikes-that-are-too-small-321374 Jest coś o długiej ramie i coś o krótkim mostku, który daje bezpośrednią kontrolę nad kołem. Coś o długim mostku, który wymaga zamaszystych ruchów całego ciała, zamiast krótkiego ruchu nadgarstkiem. Coś o genach wziętych z szosówek - najgorzej prowadzących się rowerów na świecie.. itd itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 O nowym X-Caliber na MTBR: http://reviews.mtbr.com/trek-roscoe-and-x-caliber-hardtails-reviewed Według artykułu Caliber i Roscoe mają wspólne ramy. Patrząc jednak na tabelki, widać różnicę w długościach. Może wiele elementów jest wspólnych, ale identyczne raczej nie są. Tak czy inaczej - Calibry z 2018 powinny przyjąć amora 120 mm, i mają napęd 2x w przeciwieństwie do Roscoe. Tak sobie ostatnio myślałem na zakupem X-Calibra 8 w miejsce mojego fulla ścieżkowego. Jeździliście na Calibrach po górach? W którym momencie kończy się fun z jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perfikowski Napisano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Witam, Chcę kupić X-Caliber'a 8 2018 (3800 zł.), w zasadzie to chciałem, bo wpadł mi w oko Cannondale Trial 3 2018 (4100 zł.) https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2018-gorskie/sport/trail-29/trail-3 z tego co widzę po specyfikacji to Cannondale ma lepszy napęd i hamulce. Proszę o wypowiedzenie się ma temat porównania powyższych rowerów. Dodam, że mam 190 cm wzrostu, a waga to 115 kg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi