dymcio111 Napisano 15 Maja 2018 Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Hej Zastanawiam się nad zmianą roweru z fulla speca na tego Treka X Caliber 9 2018. Mam obecnie 89kg wagi i 174cm wzrostu. Czy rama 18,5" będzie ok ? I czy w ogóle w pieniądzach 4500-6000 kupie coś lepszego ? Zależy mi też żeby mieć możliwość założenia bagażnika w razie gdybym chciał z sakwami gdzieś na kilka dni wyruszyć. W maratonach nie będę brał udziału. Jeżdżę trasy 30-120km w zależności ile mam czasu. Czy zadowalający jest ten napęd w tym rowerze bo miałem do tej pory max 3x9 . ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Maja 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Rama 18,5" powinna być takim złotym środkiem, biorąc pod uwagę rekreacyjny/turystyczny sposób użytkowania. Napęd jest wystarczający dla większości użytkowników - jak nie planujesz bić rekordów prędkości na zjazdach, to spokojnie się sprawdzi. Tu możesz sprawdzić dane na temat poszczególnych przełożeń : Za 6 k można by się zastanawiać nad nieco lepszym technicznie sprzętem ( lepszy amor, sztywna oś z tyłu ), ale może być problem ze znalezieniem takiego z mocowaniami pod bagażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Znalazłem ofertę x Caliber 9 2018 w kwocie 4600 zł .Chyba całkiem fajna cena. Coś kasy bym mógł dorzucić na zmianę hamulców i manetek chociaż prawej. Czy ten rower ma obie piasty z łożyskami maszynowymi? Z początku myślałem nad procaliber ale właśnie brak montażu bagażnika i ten wynalazek do amortyzacji mnie odrzucił. Bo nie będzie pewnie jak założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba24 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 7 godzin temu, dymcio111 napisał: Znalazłem ofertę x Caliber 9 2018 w kwocie 4600 zł .Chyba całkiem fajna cena. Coś kasy bym mógł dorzucić na zmianę hamulców i manetek chociaż prawej. Czy ten rower ma obie piasty z łożyskami maszynowymi? Z początku myślałem nad procaliber ale właśnie brak montażu bagażnika i ten wynalazek do amortyzacji mnie odrzucił. Bo nie będzie pewnie jak założyć. A gdzie znalazłeś ofertę za podaną kwotę? Szukam rozmiaru 23" i nigdzie nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 9 godzin temu, dymcio111 napisał: Czy ten rower ma obie piasty z łożyskami maszynowymi? Mam tegorocznego Xcaliber'a. Przednia jest na dwóch maszynach boost 15x110 Tylna piasta ma dwa łożyska maszynowe a bębenek jest na kulkach. Oś qr9mm boost 141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 3 godziny temu, Qba24 napisał: A gdzie znalazłeś ofertę za podaną kwotę? Szukam rozmiaru 23" i nigdzie nie mogę znaleźć Na allegro ale ROZMIAR RAMY: 18.5", 19.5", 21.5 A jak siodełko się spisuje? W miarę wygodne w gaciach z pampersem? Czy do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scs Napisano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Cześć mój pierwszy post na forum i na pewno nie ostatni . Przymierzam się do zakupu i bez zbędnego owijania w bawełnę, przejrzeniu masy sprzętu, mam szybkie pytanie zawężone już do dwóch konkretnych modeli. X-Caliber 9 2017https://www.evanscycles.com/trek-x-caliber-9-2017-mountain-bike-EV286661 czy X-Caliber 8 2018https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/21577/ ? Porównywałem na swój małoprofesjonalny sposób, gdyż nie jestem asem jeśli chodzi o wiedzę z zakresu sprzętu rowerowego i wiem, że tegoroczny XC8 miał być 'odpowiednikiem' dziewiątki z poprzedniego roku. Widzę kilka niuansów takich jak lepsze hamulce i amor w XC9. Czy są jeszcze jakieś aspekty na które powinienem zwrócić uwagę? Zachęcam do podzielenia się opiniami kto wybrałby który model i dlaczego (może w tegorocznej ósemce są większe możliwości rozbudowy i wymiany podzespołów? Ramy są chyba takie same ) Styl jazdy, turystyczno-rekreacyjny, od czasu do czasu jakiś trochę trudniejszy teren, bez szaleństw, maratonów i zawodów. Z góry dzięki za opinie i odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Witam w imieniu całego forum Tegoroczny XC 8 ma już taperowaną główkę ramy, więc będzie to przewaga w razie chęci upgrade'u i wymiany amorka w przyszłości ( większy wybór ), a niestety ma bardziej "wiotki" amor, bo z goleniami o średnicy 30 mm - XC 9 ma 32 mm. Szkoda, że żaden z nich nie ma sztywnej osi chociaż z przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scs Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź To może jednak warto byłoby żebym bardziej pomyślał o XC9 skoro w tej chwili wygląda na to, że ma lepsze komponenty i ewentualnie za 2/3 sezony wymienił rower na któryś z nowszych/wyższych modeli? Dodam, że w tej chwili jest XC9 jest tańszy o około 400/500 zł od XC8. a jak te dwa modele mają się do tego Gianta okiem bardziej doświadczonych? http://allegro.pl/rower-giant-fathom-29er-2-ltd-i7361537248.html Edytowane 3 Czerwca 2018 przez scs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Czerwca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Rama Giant'a jest porównywalna do tej w XC 8, a osprzęt do tego w XC 9. Nie wiem ile ważysz, ale jeżeli nie jesteś motylem, to np. taki byłby lepszy ( amor z goleniami 34 mm na sztywnej osi i mocniejsze hamulce ) : http://allegro.pl/rower-bulls-copperhead-3-29-46-czar-mat-bial-i7137596471.html - choć do rekreacji to może aż nadto, jednak moim zdaniem lepiej mieć sztywną oś niż jej nie mieć ( zwłaszcza przy tarczach ). Sorry za lekki OT w temacie o Treku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scs Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Ok, dziękuję za propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Ja od tygodnia mam Treka X Caliber 9 2018, Kupiłem za 5500 po rabacie + do tego gripy ESI Chunky dodali. W ramach zakupu robocizna gratis za wymianę hebli na XT M8000 i tarcz na XT RT86 (heble z metalikami + tarcze = dodatkowe 700zł) i jeszcze się zdecydowałem dorzucić 200zł na zrobienie bezdętkowych kół. Całkiem fajnie to jeździ, już coraz bardziej mi się ręce przyzwyczajają do nowej inaczej giętej kierownicy, z początku trochę bolało. Ogólnie wcześniej fullem jeździłem ze 120mm skoku na 26" kołach. Po przesiadce wiadomo amortyzacja mniejsza, ale na większych kołach zauważalnie mniej czuć dziury, a jeszcze potem jak bezdętki zrobili to jeszcze bardziej się poprawiło. Na tą chwilę tylko ze 150km zrobiłem więc więcej nie mogę napisać. Zamówiłem też czasem do założenia bagażnik Tubus Evo 29" czekam aż dojdzie i chcę sprawdzić jak się rower spisze na jakimś wypadzie z sakwami Ortlieba back roller city 2x 20L + ewentualnie worek 50L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 (edytowane) @Dymcio111 Ja używam opon 2,35/2,4 w calibrze i one w pewien sposób rekompensują brak tylnego zawieszenia. Na ostrym skręcie 2,35 ociera minimalnie o wideł, natomiast 2,4 musiałem ogolic odrobine z boku z klocków - jakieś 1-2mm bo napompowane mocniej tez ocierały lekko. W nowych calibrach powinno byc z tym lepiej. Ja mam 2015r. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez HanSolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba24 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 A nie widział ktoś z Was w sklepie rozmiaru 23"? Nigdzie nie mogę znaleźć już od dłuższego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 @Qba24 Sklepy nie trzymają takich rozmiarów na stanie bo szansa że to ktoś kupi jest dość znikoma... Ja swojego SF ściągałem z Niemiec bo w żadnym znanym mi sklepie nie mieli 23" i nie było już tego rozmiaru u dystrybutora na Europę (w kwietniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 W sklepie w moim mieście mieli tylko 18.5". Ale mogę się zapytać jeśli będę czy są w stanie ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spamkuba Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Panowie, jak macie ustawioną przednia przerzutkę w X-Caliber 9?? Moja dziewczyna w X-Caliber 8 wrzucając 1 i 2 bieg na manetce ma mały blat, gdzie przy drugim biegu przednia przerzutka się tak jakby środkuje a dopiero przy 3-cim biegu wchodzi na drugi blat - rower kupowany w sklepie Treka. Ja natomiast kupiłem X-calibra 9 przez internet i nie potrafiłem sobie poradzić z przednią przerzutką. W serwisie (nie Treka) ustawili mi 1 bieg/1 blat, 2gi bieg/2gi blat. Czy takie ustawienia są prawidłowe czy powinno być jak u dziewczyny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Chcę wymienić hamulce w X-Caliber 9 2018 na M7000 oraz tarcze na RT 70. Jakie mocowanie tarcz jest w tym rowerze ? Czy nie muszę wymieniać tarcz i sam zestaw hamulcowy wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Tracze mocowane na 6 śrub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterfly Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Witam Panowie i Panie pytanie: 185cm wzrost i przekrok okolo 82 cm - jaka rama xcaliber 9 (2015)? 18,5 nie będzie za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Na bank będzie za mała. 19.5" będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BatSabbath Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Witam, jestem już na ostatniej prostej przy wyborze miedzy : Trek X Caliber 9 2018 vs Trek Superfly 7 2016 Ma to być mój pierwszy HT do jazdy po trasach średnio zaawansowanych. Naprawdę ciężko mi się zdecydować, ponieważ oba mogę mieć za tę samą cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimmer Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 ja bym brał SF ze względu na lepszą ramę - lżejszy stop i sztywna oś a co do pytanie peterfly - ja miałem x-calibra 2015 na ramie 19.5 - mam 183cm wzrostu, przekrok 83cm. Do turlania się po asfaltach sztycę miałem wyciągniętą na parę mm do ogranicznika, w ramie 18.5 pewnie brakłoby podsiodłówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 28 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Jeśli SuperFly z foxem to właściwie przesądzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BatSabbath Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Tak SF z foxem .... w cenie 4600 wydaje się dobra oferta, więc raczej nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi