wegorz Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) te koła są lżejsze (dużo?) od setowych z Treka? Podają nowy zestaw 2050 gramów. Ciekawe jak to ma się do Bontragerów? Dużo, pewnie nie, nowe koła 32 szprychy stare 28, więc tutaj sobie na pewno nieco wagę podniosłem. Czy są lżejsze od seryjnych... trudno powiedzieć. Pisałem że są lekkie - tak organoleptycznie, ale to mógł być też efekt "wow" nowych kółek Niestety wagi kuchennej nie mam. No i będąc szczerym, porównywałem je bez sztywnych osiek, które też coś tam ważą. W każdym razie, chciałem mieć wytrzymałe kółka z fajnymi piastami za rozsądną cenę. Myślę, że się udało. Poczekamy zobaczymy. W sumie to można sobie policzyć (pewnie jakaś strona się znajdzie z masą poszczególnych elementów): obręcz: DT Swiss 533d 29er 32h Szprychy: DT Swiss Champion 290mm x 16 + 292mm x16 (drugie kółko 292mm x16 294mm x16) + nyple 14mm x 32/koło Piasta: Novatec D772SB X12 32h (przód D771SB 15mm 32h + adapter 9mm thrubolt) oś 9mm/100mm thrubolt Novatec oś 10mm/135mm thrubolt Novatec mi się nie chce PS. walnąłem się w numerkach modelów piast w poprzednim komentarzu. Opinia zdecydowanie odmienna. Tuż po gwarancji felga pękła. Wow, po prostu wow. Nigdy nie widziałem tak rozwalonej obręczy. Pytanie czy to te same koła które montują teraz (obręcze Bontrager Mustang Elite, piasty Formula)? 'wegorz', dnia 31 Marz 2017 - 09:38 AM, napisał: - Piasty - prawdziwa bolączka. Bez uwag, jeżdżą do dzisiaj. Doprecyzowanie, moja uwaga tyczy się tylko tylnej piasty. Przód był i jest OK. Edytowane 31 Marca 2017 przez wegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 31 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Pytanie czy to te same koła które montują teraz (obręcze Bontrager Mustang Elite, piasty Formula)? Nie pamiętam. http://archive.trekbikes.com/pl/pl/2013/Trek/x_caliber#/pl/pl/2013/Trek/x_caliber/details Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Witam, Koledzy możecie mi pomóc z kupnem sterów do mojej 9? Oryginalne stery już się kończą pomału i chciałbym kupić coś na łożyskach maszynowych. Nie chce żeby to były zbyt drogie maszyny ale nie chcę lipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 X-Caliber ma półzintegrowane 44/44 , nie wiem ile to dla ciebie drogo ale jeśli ma być solidnie to http://allegro.pl/stery-octane-one-warp-zs44-zs44-maszyny-i6755394138.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Super dzięki. Nie 99 zł to nie dużo za dobrą rzecz. A powiedz mi czy będę musiał stare miski z ramy wybić czy będą pasowały do nowych łożysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Teoretycznie jeśli siedziały tam łożyska o tych samych wymiarach (średnica , kąt , wysokość) to mogły by zostać ale ja bym nie kombinował tylko zakładał nowe z kompletu , nie jest to jakieś skomplikowane a daje 100% pewności że wszystko będzie działać jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diegson Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Siemanko. Zastanawiam sie nad wymianą mostka i sztycy montowanych seryjnie tj. Bontrager SSR sztyca i Bontrager Elite mostek. Macie jakieś propozycje sprawdzone? Co macie u siebie? Dodam, że sztyca pod wagę ok 92 kg ridera. Nie chcę carbon'u, mają byc lżejsze, szczególnie sztyca i wytrzymałe oraz przystępne kosztowo. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Diegson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Z przystępnych mostków zobacz Pro Koryak. Sprawdza mi się w innym rowerze. Z Pro jest też jakaś wersja kuta bodajże ale droższa. Aktualnie mam taki tam no-ame'owy XLC bo szukałem z dużym wzniosem i kutego, a czołowi producenci mają do pewnego kąta ofertę. Zarzucić nic mu nie mogę, jest bardzo lekki i nie czuję gięcia kokpitu przy mocnym ciśnięciu, więc jest sztywno Kiera prawie 750mm. Sztycy nie zmieniałem jeszcze, bo teraz cała kasa idzie na poczet fulla ale mam w Cube 29 Eastona EA i jest ok. Tu możesz sobie wybrać serię 30, 50, 70. W Giancie mam Promaxa, który jest bardzo lekki i solidnie się trzyma ale zabij nie wiem jaki model. Ogólnie szedłbym w alu kute 7075 jeśli chcesz odczuć różnicę -6061 jest bardziej miekkie ale tak naprawdę to w tym momencie u siebie, brałbym tylko karbon albo sztycę regulowaną. Na mostek też karbon. Wiem, drogo ale raz na zawsze spokój. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez HanSolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal00s Napisano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Pytanie do zorientowanych w temacie, dla dziewczyny xcaliber 9 czy canyon 4.9 - moze cos innego zakladajac ze wszyskie w podbnej cenie kolo 3,5-4 (rabaty itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal00s Napisano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Mam pytanie jeszcze do posiadaczy 9 z 2017, posiada ona nq pewno Recona RL z motion control itp z 2017 roku? Mozna do tego podpiac manetke oneloc ktory jest teoretycznie z rl kompatybilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszxxx Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Hej, szybkie pytanko. Jaka max. opona wejdzie ? 2.3 czy cos większego przy obręczach 25mm wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 2.3 czy cos większego przy obręczach 25mm wew. A zmieści się większa niż 2,3 w tylnych widełkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszxxx Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Podobno na stockowej obręczy nawet 2,4 wchodzi ale nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacor Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Na oryginalnej obręczy (19mm) spokojnie się mieści opona 2,4 i jest jeszcze wiele luzu, ale wiadomo to się mija z celem. Testowane na Maxxis Argent, ale zasłyszałem że podawana szerokość opony u rożnych producentów niestety się różni od deklarowanej i nie zawsze 2,4 = 2,4 - ja nie miałem okazji sprawdzić. Natomiast jest tyle luzu że na szerszej obręczy spoko wejdą, i wydaje się że nawet na obręczy 25 mm powinny wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Sprawdzone Maxxis Minion DHF 2.3 na obręczy 25mm siedzi bez problemu. 2.4 śmiało z zapasem wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 W moim staruchu 2,3 jest z minimalnym luzem. Ale to 2013. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal00s Napisano 1 Maja 2017 Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Witam, sprzedawał ktoś może koła nowe od xcalibra9? Jakiego rzędu kwotę oczywiście hipotetycznie można za nie uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diegson Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Szybkie pytanie Panie i Panowie, ukręciłem dzisiaj na zawodach, a w zasadzie to już po śrubę mocującą korbę, co prawda w X-Caliber 8 ale może ktoś wie co to za śruba, gwint itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wegorz Napisano 26 Maja 2017 Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 śruba mocująca prawe ramię korby - octalink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4RUD3R Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Czy zamontował ktoś już stery umożliwiające montaż widelca pod sterówkę tapered ?? Czy skończyło się na planach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 A ja się podepnę pod innym szyldem. Jak się sprawuje widelec podciągnięty na 120mm? Nic nie piska nic nie trzeszczy. Wszystko git i można zmieniać skok sypiając spokojnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 14 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Czy zamontował ktoś już stery umożliwiające montaż widelca pod sterówkę tapered ?? Czy skończyło się na planach ? Kolega #bike5 zrobił coś takiego i dobrze to wygląda i równie dobrze się sprawuje. #HanSolo widelec wyciągnięty na 120mm mam od początku tego roku i wszystko jest w jak najlepszym porządku. tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HanSolo Napisano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 (edytowane) Dzięki wielkie. Widzę, że wsadziłeś SLXa zamiast Race Face. Shimano lepsze? A przy okazji dziś słyszałem kolejną b.pozytywną wypowiedz serwisanta robiącego przy Calibrze na temat jego nie tylko technicznej ale i ogólnej fajności oraz stosunku jakość - cena, biorąc pod uwagę zakup po sezonie. Serwisanci mówią, że nie ma z tym sprzetem żadnych problemów typu usterka. Jedyne co do nich trafia to wymiany i przeglądy. Edytowane 14 Lipca 2017 przez HanSolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IrQ76 Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Witam. Szybkie pytanie mam 184cm wzrostu w sklepie został ostatni xcaliber9 z ub roku rozmiar ramy to 21,5 na stojąco mam kilka cm "luzu" do ramy. (2-3) Czy nie bedzie za duzy dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 19 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Przy twoim wzroście to raczej 19,5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi