Ektoras Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 Rower do miasta na kołach 20" z piastą SRAM I-MOTION 3. Tylna zebatka - 22T Przednia ( blat sie to nazywa?) - 44T Chcę zamontować większą zębatkę przednią np. 52T, ewentualnie coś o mniejszej ilości zębów do tyłu. Przeszukałem manuale i googla i nie mogę nigdzie znaleźć info jaki powinien być stosunek wielkości zębatek, żeby nie zmielić piasty. Czy są ewentualnie jakieś inne przeciwwskazania do wymiany zębatek i na co zwrócić uwagę? Czy ktoś z szanownych forumowiczów dyspunuje wiedzą na ten temat? Będę bardzo wdzięczny za info. Pozdrawiam
emremigiusz Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 Można dowoli zmieniać zębatki. Kiedyś wyczytałem że niby tylna powinna mieć dwa razy mniej zębów od przedniej. Ja zawsze zakładam takie jakie mi pasują.
zekker Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 Problematyczne są zbyt niskie przełożenia, bo wtedy większy moment idzie na piastę. Zwykle podawana dolna granica to właśnie 2:1, choć większość producentów tego nie podaje. Jeżeli chcesz zwiększyć przełożenie to nie ma problemu.
Ektoras Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Dziękuję za pomoc. Dokładnie takiej informacji szukałem. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.