Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ostatnio kupiłam rower, pomimo że sprzedawca twierdził, że rower jest wyregulowany dobrze, był problem z przerzutkami. Przy zmianie przerzutek łańcuch z trudem przechodzi z małej zębatki na duża (przód). W wyniku tego mam całą porysowaną (dość głęboko) ramę przy zębatce przedniej. Trzy razy chodziłam z tym do sprzedawcy, ale on mówił że to się dotrze. Czy ktoś miał podobny przypadek? Rower ten trochę kosztował, więc porysowana rama już na starcie mnie nie satysfakcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Te otarcia są raczej powodowane spadaniem łańcucha,bo nawet przy źle wyregulowanej nie ma szans aby coś takiego się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Przy zmianie przerzutki przedniej z 1 na 2 (z mniejszej na większą zębatkę) łańcuch nie mógł wskoczyć i wtedy tarł o ramę. Interesuje mnie czy jakoś mogę to reklamować, ponieważ pomimo tego że zgłaszam zaraz po zakupie roweru że coś jest nie tak sprzedawca nic nie zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Sprzedawca powinien wyregulewać poprawnie przerzutkę jeżeli nie pracuje jak należy bo tu nie ma co się "docierać" i tego możesz żądać. Nie wyobrażam sobie jednak jak mogła się z tego powodu porysować rama O.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Może jak jechałam cały czas pedałując, a łańcuch spadał z jednej zębatki i nie wskakiwał na drugą to ocierał się o ramę i ją rysował. Innej opcji za bardzo nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Nie wyobrażam sobie jednak jak mogła się z tego powodu porysować rama Nie może ,taki rysy tylko przy zakleszczeniu spadającego łańcucha. a łańcuch spadał z jednej zębatki i nie wskakiwał na drugą to ocierał się o ramę i ją rysował. Zrób foto całej linii łańcucha i naciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Czy przy problemach ze zmianą zębatek łańcuch nie był zbytnio skoszony? Mała zebatka z przodu i mała z tyłu? Tak mnie tknęło,że problemem może być zaciągnięcie łańcucha.Podciąga go do góry i trze o ramę przy zmianie z małego blatu na średni.Może to być spowodowane brudnym napędem lub zużytym(zadziory na blacie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Myślę, że nie był zbyt mocno przekoszony bo starałam się później tego pilnować, a przy każdej zmianie z 1 na 2 przedniej przerzutki był problem. Przeważnie pomagało jak wcisnęłam 3, wtedy wskakiwał na drugą zębatkę. Przy przechodzeniu z 2 na 3 nie ma problemu. Jest tylko z 1 na 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ja tu widzę dwa problemy.Jeden to źle wyregulowana przerzutka,skoro trzeba dwa razy kliknąć żeby zmienić o jeden blat.Na sucho w serwisie może i działa dobrze,ale w terenie pod obciążeniem już nie.Drugi to prawdopodobnie zaciąganie łańcucha i rysowanie ramy przy zmianie biegów.Może to być spowodowane zabrudzonym napędem,ale najpierw wyregulowałbym przerzutkę Regulacja przerzutki.Informacje dla Ciebie od ok,2 minuty,ale polecam cały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Tylko dlaczego zaciąga ? Altus to żadna rewelacja,ale przy nowym rowerze zęby nie mają szans jeszcze się odkształcić. No chyba ,że faktycznie syf na zębatkach i susza na łańcuchu,ale to i tak dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dziwne.Może nowy blat z nowym łańcuchem ciasno do siebie pasują?Takie rysy w tym miejscu się zdarzają i trzeba się z tym pogodzić.Natomiast regulacja przerzutki jest potrzebna.Czy miała wpływ na powstanie rys? Tego nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Myślicie, że mogę próbować reklamować to w sklepie? Czy trzeba się pogodzić już z tymi rysami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 To są dopiero rysy http://www.forumrowerowe.org/topic/178321-rama-accent-peak-29-2014-glebokie-rysy/ Ja bym dał sobie spokój,bo takie otarcia będą powstawały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misia353 Napisano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ok, dzięki za porady. W takim razie pokombinuję z regulacją przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Ja bym dał sobie spokój,bo takie otarcia będą powstawały Dokładnie Jeden z moich starszych rowerów,trochę dostał w terenie,efekt kilkukrotnego zerwania łańcucha nie liczę spadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 1. Jeśli sprzedawca twierdzi że to się dotrze to robi Cię w jajo. 2. Jeśli przerzutka była źle ustawiona i łańcuch spadał bądź nie był wciągany na kolejną tarczę korby to w wyniku takich zgrzytów zęby tarcz mechanizmu korbowego mogły ulec deformacji (uszczerbieniu, wygięciu itd) co powoduje zaciąganie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Miałem w tym roku taką sytuację, że przy zmianie z przodu z 2 na 3 zakręciłem pedałami do tyłu zanim łańcuch w całości przeskoczył na docelową tarczę. Przynajmniej tak mi się wydaje. Efekt był taki, że łańcuch zaklinował się pomiędzy widełkami a tarczą. Morał z tego taki, że tradycyjna osłona na rurce łańcuchowej to za mało, bo nie chroni miejsca, gdzie mogą powstać największe szkody. Ja mam 10-letni rower, więc machnąłem ręką, ale w nowym na pewno bym tam coś nakleił. Na zdjęciach widać, że nie masz też żadnej osłony na rurce pod łańcuchem oprócz fabrycznej naklejki, więc lepiej tam coś załóż. Tutaj jest temat o osłonach: http://www.forumrowerowe.org/topic/103739-oslona-przed-lancuchem-tasma-izolacyjna-zamiast-neoprenu/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 23 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 1. Tylko takie otarcia sa niegrozna. 2. Zabezpiecz rame w tym miejscu. Oklej ja jakas tasma(a'la MacGyver/izolacyjna) lub owin detke. 3. Wyreguluj przednia przerzutke nawet kosztem 10-20 zl w jakims innym serwisie zeby dalej nie uszkadzac ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.