Skocz do zawartości

[rysy] Giant Talon 4 - porysowana rama

Misia353

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłam rower, pomimo że sprzedawca twierdził, że rower jest wyregulowany dobrze, był problem z przerzutkami. Przy zmianie przerzutek łańcuch z trudem przechodzi z małej zębatki na duża (przód). W wyniku tego mam całą porysowaną (dość głęboko) ramę przy zębatce przedniej. Trzy razy chodziłam z tym do sprzedawcy, ale on mówił że to się dotrze.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Rower ten trochę kosztował, więc porysowana rama już na starcie mnie nie satysfakcjonuje.

post-195282-0-92076500-1479923329_thumb.jpg

post-195282-0-77515200-1479923341_thumb.jpg

Przy zmianie przerzutki przedniej z 1 na 2 (z mniejszej na większą zębatkę) łańcuch nie mógł wskoczyć i wtedy tarł o ramę. Interesuje mnie czy jakoś mogę to reklamować, ponieważ pomimo tego że zgłaszam zaraz po zakupie roweru że coś jest nie tak sprzedawca nic nie zrobił. 

Nie wyobrażam sobie jednak jak mogła się z tego powodu porysować rama

Nie może ,taki rysy tylko przy zakleszczeniu spadającego łańcucha. 

a łańcuch spadał z jednej zębatki i nie wskakiwał na drugą to ocierał się o ramę i ją rysował.

Zrób foto całej linii łańcucha i naciąg.

Czy przy problemach ze zmianą zębatek łańcuch nie był zbytnio skoszony? Mała zebatka z przodu i mała z tyłu?

Tak mnie tknęło,że problemem może być zaciągnięcie łańcucha.Podciąga go do góry i trze o ramę przy zmianie z małego blatu na średni.Może to być spowodowane brudnym napędem lub zużytym(zadziory na blacie)

Myślę, że nie był zbyt mocno przekoszony bo starałam się później tego pilnować, a przy każdej zmianie z 1 na 2 przedniej przerzutki był problem. Przeważnie pomagało jak wcisnęłam 3, wtedy wskakiwał na drugą zębatkę. Przy przechodzeniu z 2 na 3 nie ma problemu. Jest tylko z 1 na 2

post-195282-0-27666600-1479928228_thumb.jpg

post-195282-0-97233300-1479928240_thumb.jpg

post-195282-0-11948600-1479928254_thumb.jpg

post-195282-0-18466200-1479928267_thumb.jpg

post-195282-0-75085000-1479928279_thumb.jpg

post-195282-0-50271700-1479928292_thumb.jpg

post-195282-0-85461600-1479928304_thumb.jpg

Ja tu widzę dwa problemy.Jeden to źle wyregulowana przerzutka,skoro trzeba dwa razy kliknąć żeby zmienić o jeden blat.Na sucho w serwisie może i działa dobrze,ale w terenie pod obciążeniem już nie.Drugi to prawdopodobnie zaciąganie łańcucha i rysowanie ramy przy zmianie biegów.Może to być spowodowane zabrudzonym napędem,ale najpierw wyregulowałbym przerzutkę

Regulacja przerzutki.Informacje dla Ciebie od ok,2 minuty,ale polecam cały  

1. Jeśli sprzedawca twierdzi że to się dotrze to robi Cię w jajo.

2. Jeśli przerzutka była źle ustawiona i łańcuch spadał bądź nie był wciągany na kolejną tarczę korby to w wyniku takich zgrzytów zęby tarcz mechanizmu korbowego mogły ulec deformacji (uszczerbieniu, wygięciu itd) co powoduje zaciąganie łańcucha. 

Miałem w tym roku taką sytuację, że przy zmianie z przodu z 2 na 3 zakręciłem pedałami do tyłu zanim łańcuch w całości przeskoczył na docelową tarczę. Przynajmniej tak mi się wydaje. Efekt był taki, że łańcuch zaklinował się pomiędzy widełkami a tarczą.

Morał z tego taki, że tradycyjna osłona na rurce łańcuchowej to za mało, bo nie chroni miejsca, gdzie mogą powstać największe szkody. Ja mam 10-letni rower, więc machnąłem ręką, ale w nowym na pewno bym tam coś nakleił. Na zdjęciach widać, że nie masz też żadnej osłony na rurce pod łańcuchem oprócz fabrycznej naklejki, więc lepiej tam coś załóż. Tutaj jest temat o osłonach: http://www.forumrowerowe.org/topic/103739-oslona-przed-lancuchem-tasma-izolacyjna-zamiast-neoprenu/.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...