Skocz do zawartości

[opony] schwalbe

polersky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam właśnie odebrałem opony schwalbe hurricane i co oznacza na nich napis front i rear? W ktora stronę bieżnik w przednim i w tylnym kole?

Przecież front to przód a rear to tył :P 

Napisano

W ktora stronę bieżnik w przednim i w tylnym kole?

TAK

Napisano

Wszystkie nie. Ale 90 % opon MTB tak działa po prostu lepiej.

Mówię o standardowych oponach MTB, takich do XC, do turystyki offroad itp. Nie o oponach do skoków czy DH, bo na takich się nie znam.

Tak samo nie piszę nic o oponach szosowych, bo nie wiem.

Napisano

Ja bym jednak ufał producentom i jeśli zaznaczają 1 kierunek to i z przodu z tyłu zakładać tak samo, bo może się okazać, że tylna zacznie straszne opory generować.

Druga sprawa, że są opony po prostu lepsze na przód (np. Schwalbe Rocket Ron, Vittoria Barzo, WTB Wolverine) i takie, które lepiej sprawdzą się z tyłu jako napędowe (np. Schwalbe Racing Ralph, Vittoria Saguaro, Maxxis Crossmark). W nowych rowerach zwykle spotkamy 2 takie same, bo tak jest po prostu taniej. Z tyłu liczy się przyczepność wzdłużna i niskie opory toczenia, a z przodu najważniejsza jest ogólna przyczepność nawet kosztem (akurat mniej istotnych) oporów toczenia. Uzasadnione jest nawet montowanie szerszej opony na przód z tych powodów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...