Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony 27,5 o niskim profilu

jaro86

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Maxxis Ardent 27x2,25, a potrzebuję coś tego pokroju tylko, żeby średnica koła się zmniejszyła jak tylko to możliwe, macie jakieś propozycje? Czy np balon w Ardent 27,5x2,1 jest dużo mniejszy niż 2,25?

Nie jest.

Jaka szerokość wewnętrzna obręczy? Przy 19c możesz np. dać 1.50 i będzie dość nisko.  

Nie, chodzi o to, że kupiłem ramę 27,5 i Fox'a 34 Talas'a (26), do którego rzekomo miało wejść koło 27,5 - guzik prawda...jak ktoś się sugeruje masą wpisów w sieci, że do Fox'ów 26 pasuje 27,5 to ze swojego, dzisiejszego doświadczenia mówię, że NIE. Nie wiem jak do innych modeli to się ma, ale 34 Talas z kashimą z 2015r nie przyjmie większego koła.

Swoją drogą zastanawiam się, co jak zamontuję do ramy 27,5 koło 26 skoro mogę dać amora na 26, czy to ma jakikolwiek wpływ? Całe życie jeździłem na 26 i w zasadzie czuję się na tych kołach jak ryba w wodzie.

Przecież tak jest przy kołach 26", więc w czym problem? Geometria ramy chyba jest mniej więcej w ten sam sposób przekalkulowana czy to jest pod koła 26 czy 27,5? Całe życie jeździłem na 26 i raczej po kamieniach nie waliłem :P

Bardziej trafnym określeniem chyba jest, że przy ramie z kołami 27,5 mufa pójdzie do góry, ale może jest coś czego nie wiem?

Przecież tak jest przy kołach 26", więc w czym problem?

Jak niby ?

Przecież do ramy pod 26 nie wsadzisz 27,5. Tak samo jak do ramy 27,5 nie wsadzisz 29 , ale mniejsze już wsadzisz. Dając mniejsze koło rama się obniża - koło mocowane jest w tym samym punkcie ale jego promień jest mniejszy , przez co w górnych widełkach zostaje więcej miejsca a rama automatycznie idzie w dól - bo całe koło jest mniejsze a nie tylko na górze :D 

Ja Ciebie rozumiem doskonale, tylko to o tym waleniu w kamienie mnie nie przekonuje, bo:

-mając ramę na 26 i koła 26 wysokość suportu nie będzie się różniła od ramy 27,7 z kołami 26? Więc skoro do tej pory używałem ramy 26 i takich też kół to jak te koła dam do ramy 27,5 to nie powinno być różnicy co do wysokości suportu

Mniejsze koła, więc niżej opiera się widelec i haki tylnego koła. Całość opada 2,5 cm.

przy kołach 27,5 całość podnosi się 2,5cm wzgledem standardowej ramy na koła 26. A mi odpowiada standard 26 cali - tylko pytam o doświadczenie czy ktoś montował koła 26 do ramy 27,5 i czy są jakieś przeciwwskazania itp.

Spróbuję to wytłumaczyć może inaczej. Stoją dwa rowery obok siebie. Jeden ma ramę standardową, przystosowaną do kół 26', a drugi do kół 27,5'. Oba rowery mają założone takie same koła w rozmiarze 26' - myśląc logicznie suport w obu rowerach powinien znajdować się w tej samej odległości od ziemi, zgadza się?

Jakie 2,5 cm? :woot: Przy takich samych oponach różnica średnic wynosi 25 mm. Wkładając koła 26' do ramy pod 27,5 na tych samych oponach rower opada o 12,5 mm...

Tak też mi coś śmierdział ten wymiar, bo to przecież średnica, a nam opada o połowę średnicy. Po założeniu kół 26 wychodzi mi, że oś suportu przy luźno postawionym rowerze jest na wysokości 320-325mm co o tym sądzicie?

Dodam, że rama to Norco Sight ze skokiem 140mm, a amor to wcześniej wspomniany Fox 34 150mm

Z fizyki wynika, że niżej środek ciężkości to lepsze prowadzenie i zwrotność, ale faktycznie pedałowanie na ostrych zakrętach może skończyć się dziabnięciem o ziemię.

Racja - mój błąd z pośpiechu. 25mm to różnica średnicy małego i średniego koła, więc 12,5mm niżej będą haki kół po włożeniu małych kół. Dodatkowo przy widelcu pod 26" obniży się kokpit, bo widelec pod 26 jest niższy niż 27,5 o tym samym skoku (zakładam ten sam skok). W takim przypadku suport opadnie o ok. 18mm.

Edit: no to różnica na wysokości widelca będzie znikoma.

Największy problem to opona o małej objętości, co oznacza wysokie ciśnienie i kiepską trakcję. Ja bym czegoś takiego nie chciał.

widelec pod 26 jest niższy niż 27,5 o tym samym skoku (zakładam ten sam skok)

Fabryczny Sight miał Fox'a 32 27,5 140mm, a ja mam tu włożonego Fox'a 34 26 150mm więc na korzyść skoku, a wysokość powinna zostac mniej więcej zachowana

jaro, ale ty chłopie kombinujesz, bez sensu. Po co chcesz naprawić coś, czego tak naprawdę naprawić się nie da, co ci to da? Sprzedaj tego amora i kup 27,5, załóż takowe koła i ciesz się z poprawnej geometrii roweru. Trudno, tak bywa, naczytałeś się mechaników to taki jest efekt.

Do tych wszystkich przeciwwskazań należy dodać, iż tylna opona koła 26" dzięki mniejszemu promieniowi znajdować się będzie o 12,5mm dalej od rury podsiodłowej, a to oznacza, iż nie wyjdzie to w miejscu poszerzenia widełek. Przy większym balonie błoto ma piękną szansę wycierania się o widełki tylnego trójkąta = starcie lakieru do gołej blachy, albo jeszcze dalej.

Do tych wszystkich przeciwwskazań należy dodać, iż tylna opona koła 26" dzięki mniejszemu promieniowi znajdować się będzie o 12,5mm dalej od rury podsiodłowej, a to oznacza, iż nie wyjdzie to w miejscu poszerzenia widełek. Przy większym balonie błoto ma piękną szansę wycierania się o widełki tylnego trójkąta = starcie lakieru do gołej blachy, albo jeszcze dalej.

Dziś sprawdziłem nasze wczorajsze obserwacje moich nietypowych planów i jest chyba nieźle. Założyłem przednie koło z tyłu (bo to mi wejdzie na oś) i jest duuużo miejsca na opone, nie ma obaw żeby coś ocierało. Przy Nobby Nic'u 26x2,2 jest ponad 1cm z każdej strony luzu.

Sprawdziłem też wysokość suportu. Założyłem amora z kołem, z tyłu wsadziłem koło 27,5 i zamiast opony podłożyłem książkę :P żeby oś wyszła na tej samej wysokości od ziemi co oś przedniego koła i środek suportu mieści się chyba w rozsądnej normie - 33cm. Sprawdziłem w specyfikacji oryginału, że wysokość amora to 535mm (od osi do główki) i pomimo, że tego 34 co mam to jest na 26" koła to wysokość jest identyczna, pewnie dlatego, że ma minimalnie większy skok. Także całość i przód i tył minimalnie siadła równomiernie.

Wypytałem też kolegów z OLX co mają takie rowery wystawione o wysokość środka suportu przy kołach 27, 5 to odpowiedzi były kolejno 318, 335, 345. Producent podaje, że fabrycznie jest 338,5mm, więc moje 330 wydaje się być stosunkowo rozsądne.

Mój wniosek jest taki, że poza tym, że w tylnych widełkach jest delikatnie więcej luzu nie znalazłem żadnych wad (będąc zwolennikiem kół 26 - bo pewnie 27,5 lepiej jeżdżą, ale nie chcę się przekonywać do póki naprawdę nie będę musiał), a to że suport jest minimalnie niżej to chyba +, dopóki nie będzie mi to przeszkadzać przy trudniejszym terenie, gdzie mogę o coś zawadzić ale póki nie sprawdzę to się nie przekonam.

Jeśli coś przeoczyłem, lub zrobiłem nie tak to naprowadźcie mnie na dobrą drogę.

A uparłem się, bo uważam że to co chcę zrobić nie jest do końca takie głupie.

1.jpg

2.jpg

Amor jak i wydełki z tyłu mają sporo luzu zarówno do średnicy kola jak i szerokości. Spróbuję coś pokombinować. Wtedy jeszcze się podniesie suport o ile balon opony będzie wyższy. Zobaczymy. Na razie poskładam cały rower do kupy i bedziemy widzieć. Dam znać co z tego wyszło :)

Tak, koło będzie miało większą średnicę, powstanie rozmiarowo takie pseudo 27,5", + uniesienie o kolejne mm suportu. Zresztą zdarza się, że producenci tak właśnie robią, że do tej samej ramy dają mniejsze koło, ale tłuste opony, a że dziś moda na duże rozmiary (kompleksy jakieś? ;D ), to rowerek może całkiem fajnie i wyglądać i jeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...