qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam, Szukałem podobnego tematu na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. A mianowicie: Czy opona o rozmiarze 26x2.4 bedzie wspolpracowac z hamulcami Vbrake ? Czy może być tak że podczas hamowania ramiona Vbrake beda blokować się o klocki bieżnika takiej opony ? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wszystko zależy od szerokości obręczy. Wiadomo - im szersza tym mniejsza żarówa i mniejszy ruch ramion. Zmierz ile masz miejsca przy obecnej oponie i sprawdź szerokość obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Bedzie współpracować.Ramiona są wyprofilowane,a klocki mają podkładki którymi można odsunąć je bardziej od obręczy.No chyba że obręcz jest jest jakaś bardzo wąska,ale wtedy nie daje się opony 2,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Sprawdziłem obręcz, wewnetrzna szerokość obręczy to 22mm , mierzyłem miarka (nie suwmiarka, więć wynik moze nie być zgodny z tym co jest) Przyjrzałem sie też obręczy i na jednej z naklejek napisane są wymiary opon ktore moga być (1.75.-1.95) Dotychczas miałem założona opone 2.25 i nic złego sie nie działo , może mieć to jakiś wpływ jeżeli opona jest szersza niż producent obręczy zaleca ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Lepiej poszukaj na obręczy jakiegoś oznaczenia , bo pomiar miarą nie daje zbyt dobrego rozeznania , powinieneś mieć coś w stylu "559x19c". Jeśli obręcz będzie miała poniżej 21 wewnętrznej to opona 2.4 tam nie wlezie albo nie będzie za fajnie siedziała. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 na obręczy innych danych nie ma , ale po nazwie poszukałem jej w internecie i znalazłem takie coś Wielkość ETRTO (rozmiar obręczy mm): 26"/ 559mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 No chyba że będzie to 2.4 w oponach Continentala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A dlaczego jeżeli to będzie opona Continentala ??bo wlaściwie to ma być opona continentala opona Mountain King II 26cali continental 26.x2,4 drut I co chodzi, opony coninentala rożnia sie czymś od opon innych producentów (schwalbe itp) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Continental ma zawyżoną numerację.2.4 Continentala to ok.2.2 np Schwalbe.Mam X King 2.4 i tak wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 czyli bez problemu taka opona wejdzie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jeśli miałeś 2,2 to śmiało możesz zakładać 2,4 Continentala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Miałem 2.25 Continentala Więc ten numer też zapewne jest zawyżony tak ? dobrze to rozumuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Bardzo możliwe.Zmierz szerokość opony to będzie wiadomo.Ale jeśli szerokość wewnętrzna obręczy ma od 20 mm w górę,to śmiało możesz zkładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Tak szukam w internecie i znalazłem ze ta obręcz jest szerokość węwnetrzna 19mm a na stronie z oponami znalazlem taka jakby tabelke i patrzac na rozpiske to 19C powinno przyjać opone do 62mm szerokości ten continental ma 60 , więc teoretycznie powinnien pasować. Nie wiem jak teoria ma sie do praktyki ale tak to wyglada Mam pytanie jak sprawdzić jeszcze czy opona nie będzie tarła mi o rame ?? Bo jak pisałeś wcześniej o Vbrake nie powinnienem sie martwić bo ponoć nie będą tarły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Zmierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jedna z teorii mówi że na każdy 1 mm szerokości obręczy można dać 3 mm szerokości opony.Czyli 3x19=57.Nie masz możliwości sprawdzić ile jest jeszcze luzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 chodzi Ci o "szerokość" ramy tzn. ile miejsca mam w tylnym widelcu ramy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 W miejscu nad hamulcami,gdzie jest opona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Okej jutro to zrobię bo dziś już nie mam czasu na to , Jeszcze apropo czy jest jakaś możliwość zamocowania hamulca tarczowego , jeżeli rama nie ma mocowania ? da sie to jakoś obejść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Może to http://allegro.pl/a2z-dm-uni-adapter-hamulca-do-ramy-bez-mocowania-i6385115640.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 w jaki sposób ten adapter sie montuje ? bo jakoś nie potrafie sobie tego wyobrazić jak potem montować na to koło itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A tego to nie wiem.Poszukaj w necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Pasuje do wiekszości ram więc myśle ze i do mojej by pasował , jednak cena tego adaptera daje do myślenia Jeżeli myślałbym o tym adapterku to zapewne czekałby mnie kolejne wydatki związane z wymiana kół wiec koszta rosną , no nic dzięki za pomoc Tatanka Bardzo mi pomogłeś na razie złoże ten rower na Vbrake , a co dalej to sie zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Co to za rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qroxy Napisano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 rower to bergamont vitox 5.2( zobacz u mnie w garażu) Mam jeszcze drugi , a że postanowiłem ze trochę tego bergamonta "upgraduje" to tak sie troche z nim bawie , kupiłem lepszy amortyzator , koło przednie jest fabryczne a tylnie musiałem wymienić ponieważ nie wytrzymało moich wyczynów ze tak to ujme Rama jest bardzo wytrzymała tylko właśnie jej mankamentem jest brak montowania na tarczówki, Chce ten rower w calości zbudować od podstaw , planuje zmienić napęd i te nieszczęsne hamulce , jakieś fajne opony (tak jak wyżej pisaliśmy) Rower rozebrałem do podstaw , zdarłem stary lakier (poobijany i podrapany) w te sobote pomalowałem ją na nowo (samemu z czego jestem niezmiernie dumny ) , do tego nowe białe naklejki bergamonta z aledrogo , kupiłem nowy suport (stary był już w opłakanym stanie), kupiłem nowe blaty itp No i teraz właśnie myślałem nad tymi oponami a co dalej idzie i nad hamulcami i dlatego mój post wyladował na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.