maczet190399 Napisano 19 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Mam problem z przednim hamulcem XT BR-M785 z okładzinami F03C. Tarcze to XT SM-RT81. Po hamowaniu nawet krótkim i delikatnym schychać ocieranie okładzin o tarcze. Chwilę ociera i i przestają. Sprawdzałem przykręcenie zacisków, zdjąłem okładziny i też są OK. Co może być problemem? Dodam, ze problem pojawił się jak zwróciłem z Gór we Włoszech gdzie hamulce mocno były używane na stromych zjazdach. Przegrzałem je czy co ?? Tarcza wygląda prawie jak nowa, nie odbarwiła się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 19 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Sprawdź czy możesz cofnąć tłoczki do końca. Miałem podobny przypadek z SLX -mi, przyczyną był pęknięty tłoczek ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Spróbuj wysunąć tłoczki bez klocków ( nie za mocno bo zapowietrzysz hamulec ) i wyczyść tłoczki , możesz też trochę kapnąć na nie olejem mineralnym jeśli masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dEEpcORe Napisano 29 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Miałem podobny przypadek z SLX -mi, przyczyną był pęknięty tłoczek ceramiczny. Mam ten sam problem pęklnięty tłoczek na poół udało Ci sie gdzieś dostać taki tłoczek? może jakaś firma prywatna robiąca na zamówienie? za każdą wskazówkę będę wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 29 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 kupiłem nowy zacisk, możesz spróbować kupić jakiś uszkodzony ze sprawnymi tłoczkami. Ja nie miałem czasu, a 120 zł to nie jest jakaś wygórowana suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CentrumRowerowe Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Co do zasady Shimano nie zaleca rozbierania zacisków. Jeśli tylko macie gwarancję warto wysłać hamulec do Shimano, przy pęknięciu ceramicznego tłoczka. Z dużym prawdopodobieństwem reklamacja zostanie załatwiona w bardzo korzystny sposób . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Shimano jedyne co zaleca , to wymianę zacisków i innych uszkodzonych części. Jeden z powodów dla których nie kupił bym np. M675 - ceramiczne ścierwo tłoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi