Galipette Napisano 25 Listopada 2016 Autor Napisano 25 Listopada 2016 Do 1000zł nie ma nic lepszego niż złożenie kół samemu Tylko, że ja mam 1000 na złożenie całego roweru na koła mam 250-300 zł w tej chwili i w grę wchodzą uzywki. Mogę te koła mavic mieć za 300 zł Zaplot 24/24 i 100kg w MTB? To nawet szosowe składa się na taką wagę na 24/28 lub nawet 28/32. Tu się nie zgodzę. W szosie mam campagnolo Khamsin 20/24 i jak zaczynałem ważyłem 107 kg i koła po 7000 km nadal idealnie proste. Myślę ze bardziej tu chodzi o to jak i z jakich komponentów zrobione są koła.
Kowal1986 Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 Tak jak koledzy pisali. Z mechanicznego punktu widzenia piasty "kólkowe" Shimano są znacznie lepszym rozwiązaniem, bo dobrze przenoszą obciążenia osiowe i poprzeczne. Miałem piasty XT teraz mam DT350 i jednak wolę tą drugą opcję. Po pierwsze nie martwię się o stan łożysk. W piascie XT profilaktycznie rozbierałem co jakiś czas, bo był strach, aby nic się z bieżniami nie stało. W DT350 mam to w nosie, bo nawet jak łożysko padnie to nic się z piastą nie stanie. Spokój psychiczny osoby o zboczeniu technicznym jest ważna :-) . Do łożysk piast DT350 nie zajrzę do momentu jak nie wyczuję jakiegoś chrobotania lub luzu. Osobiście z piastą XT miałem złe doświadczenie, bo w moim przypadku coś było niedokładnie wykonane i co kilkaset km luzowała mi się tuleja gwintowana mocująca bębenek - nawet klej do gwintów nie pomagał.
vdcmike Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 Na crossride'ach zrobiłem kilka tys km wyłącznie teren i to z tych ambitniejszych niż typowo XC. Ważę 105kg, większych problemów z nimi nie miałem (dwa x centrowałem tył). Obecnie mam E512 na 350 sp 28 szprych i koła są praktycznie pancerne. W drugim rowerze mam 533d na 370 i są równie pancerne co E512. 533d ma po wewnętrzności 22,5mm. Miałem z nimi nieco prob z zakładaniem opon (nie wskakiwała tak elegancko jak na mavicu i 512tkach).
Arni220 Napisano 25 Listopada 2016 Napisano 25 Listopada 2016 W szosie mam campagnolo Khamsin 20/24 i jak zaczynałem ważyłem 107 kg i koła po 7000 km nadal idealnie proste. Myślę ze bardziej tu chodzi o to jak i z jakich komponentów zrobione są koła. Niekoniecznie. Dziś dostępne są komponenty najwyższej jakości, mamy możliwość kupna obręczy najlepszych marek, szprych np. Sapima, dowolnych piast. To nie są słabe komponenty, a jednak nadal składa się koła szosowe pod 100kg na zaplocie 24/28 czy 28/32. Takie koło pod takim zawodnikiem jest także sztywniejsze. Campagnolo dla swoich kół wcale nie określa limitu na 108kg, oni podają to inaczej: do 80kg koła działają bezproblemowo, do 108kg wymagają regularnych wizyt serwisowych i regularnego sprawdzania naciągu z uwagi na dużą wagę użytkownika i już możliwość występowania problemów z tym związanych. Więc jeśli chcemy tę granicę 80kg przesunąć do 100kg, to trzeba zwiększyć ilość szprych. O tym mówią składacze zawodowi więc...
phoe Napisano 26 Listopada 2016 Napisano 26 Listopada 2016 W MTB wystarczy przy małej dropie koło przednie ustawić nie ma wprost tylko lekko skręcone i przy odrobinie pecha + słabej obreczy mamy koło co najmniej do centrowania. W szosie się jednak trochę inaczej jeździ. Dam 2 przykłady, koła Mavic do chyba XC:http://rowerowy.com/sklep/czesci/kola/26-wheel/prod/crossmax-xl-pro (20 szprych, ale to są mega sztywne i pancerne szprychy aluminiowe) - do DH/Enduro http://rowerowy.com/mtb/czesci/kola/26-wheel/prod/deemax-ultimate-intl ("Legendarne" Deemax i mamy standard bez kombinowania, tj. sporo więcej szprych + stalowe.) ... a Crossride to najtańsze budżetowe koła od Mavic, do tego przy kołach systemowych dochodzi bonus w postaci zamawiania i czekania na szprychy po 2-3 tyg, nie ma opcji że w jakim kol wiek lokalnym serwisie kupisz pasująca do nich szprychę. Nie wiem jak w Crossride, ale często masz jeszcze tak że przednie szprychy masz inne niż tylne, czy z tyłu dodatkowo 2 rodzaje szprych jeszcze, inne od strony napędu i nie.Do tego masz szprychy spor droższe, a tak składasz koła i bierzesz od razu kilka szprych na zapas i masz spokój, zresztą zwykłą giętą szprychę bez problemu dopasujesz w większości serwisów rowerowych, może być problem ty ze StraightPull(płaskie). 28/32 szprych to zaplot na 3 krzyże, najlepszy chyba możliwy zaplot w MTB obecnie.
Galipette Napisano 27 Listopada 2016 Autor Napisano 27 Listopada 2016 Dziękuię wszystkim za porady. Kupiłem koła Dt Swiss M1800 SL . Wątek można zamknąć lub jak ktoś chce podyskutować tu na temat różnic między kulkami a łożyskami maszynowymi to proszę bardzo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.