Skocz do zawartości

[koła MTB] używane maszyny czy nowe kulki?

Galipette

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do 1000zł nie ma nic lepszego niż złożenie kół samemu

Tylko, że ja mam 1000 na złożenie całego roweru :) na koła mam 250-300 zł w tej chwili i w grę wchodzą uzywki. Mogę te koła mavic mieć za 300 zł 

Zaplot 24/24 i 100kg w MTB? To nawet szosowe składa się na taką wagę na 24/28 lub nawet 28/32.

Tu się nie zgodzę. W szosie mam campagnolo Khamsin 20/24 i jak zaczynałem ważyłem 107 kg i koła po 7000 km nadal idealnie proste. Myślę ze bardziej tu chodzi o to jak i z jakich komponentów zrobione są koła. 

Napisano

Tak jak koledzy pisali. Z mechanicznego punktu widzenia piasty "kólkowe" Shimano są znacznie lepszym rozwiązaniem, bo dobrze przenoszą obciążenia osiowe i poprzeczne. Miałem piasty XT teraz mam DT350 i jednak wolę tą drugą opcję. Po pierwsze nie martwię się o stan łożysk. W piascie XT profilaktycznie rozbierałem co jakiś czas, bo był strach, aby nic się z bieżniami nie stało. W DT350 mam to w nosie, bo nawet jak łożysko padnie to nic się z piastą nie stanie. Spokój psychiczny osoby o zboczeniu technicznym jest ważna :-) . Do łożysk piast DT350 nie zajrzę do momentu jak nie wyczuję jakiegoś chrobotania lub luzu.

Osobiście z piastą XT miałem złe doświadczenie, bo w moim przypadku coś było niedokładnie wykonane i co kilkaset km luzowała mi się tuleja gwintowana mocująca bębenek - nawet klej do gwintów nie pomagał.

Napisano

Na crossride'ach zrobiłem kilka tys km wyłącznie teren i to z tych ambitniejszych niż typowo XC. Ważę 105kg, większych problemów z nimi nie miałem (dwa x centrowałem tył). Obecnie mam E512 na 350 sp 28 szprych i koła są praktycznie pancerne. W drugim rowerze mam 533d na 370 i są równie pancerne co E512. 533d ma po wewnętrzności 22,5mm. Miałem z nimi nieco prob z zakładaniem opon (nie wskakiwała tak elegancko jak na mavicu i 512tkach).

Napisano

W szosie mam campagnolo Khamsin 20/24 i jak zaczynałem ważyłem 107 kg i koła po 7000 km nadal idealnie proste. Myślę ze bardziej tu chodzi o to jak i z jakich komponentów zrobione są koła. 

Niekoniecznie. Dziś dostępne są komponenty najwyższej jakości, mamy możliwość kupna obręczy najlepszych marek, szprych np. Sapima, dowolnych piast. To nie są słabe komponenty, a jednak nadal składa się koła szosowe pod 100kg na zaplocie 24/28 czy 28/32. Takie koło pod takim zawodnikiem jest także sztywniejsze.

Campagnolo dla swoich kół wcale nie określa limitu na 108kg, oni podają to inaczej: do 80kg koła działają bezproblemowo, do 108kg wymagają regularnych wizyt serwisowych i regularnego sprawdzania naciągu z uwagi na dużą wagę użytkownika i już możliwość występowania problemów z tym związanych. Więc jeśli chcemy tę granicę 80kg przesunąć do 100kg, to trzeba zwiększyć ilość szprych. O tym mówią składacze zawodowi więc...

Napisano

W MTB wystarczy przy małej dropie koło przednie ustawić nie ma wprost tylko lekko skręcone i przy odrobinie pecha + słabej obreczy mamy koło co najmniej do centrowania.

W szosie się jednak trochę inaczej jeździ.

Dam 2 przykłady, koła Mavic do chyba XC:
http://rowerowy.com/sklep/czesci/kola/26-wheel/prod/crossmax-xl-pro

(20 szprych, ale to są mega sztywne i pancerne szprychy aluminiowe)

- do DH/Enduro

http://rowerowy.com/mtb/czesci/kola/26-wheel/prod/deemax-ultimate-intl

("Legendarne" Deemax i mamy standard bez kombinowania, tj. sporo więcej szprych + stalowe.)

... a Crossride to najtańsze budżetowe koła od Mavic, do tego przy kołach systemowych dochodzi bonus w postaci zamawiania i czekania na szprychy po 2-3 tyg, nie ma opcji że w jakim kol wiek lokalnym serwisie kupisz pasująca do nich szprychę. Nie wiem jak w Crossride, ale często masz jeszcze tak że przednie szprychy masz inne niż tylne, czy z tyłu dodatkowo 2 rodzaje szprych jeszcze, inne od strony napędu i nie.
Do tego masz szprychy spor droższe, a tak składasz koła i bierzesz od razu kilka szprych na zapas i masz spokój, zresztą zwykłą giętą szprychę bez problemu dopasujesz w większości serwisów rowerowych, może być problem ty ze StraightPull(płaskie).

28/32 szprych to zaplot na 3 krzyże, najlepszy chyba możliwy zaplot w MTB obecnie.

Napisano

Dziękuię wszystkim za porady. Kupiłem koła Dt Swiss M1800 SL . Wątek można zamknąć lub jak ktoś chce podyskutować tu na temat różnic między kulkami a łożyskami maszynowymi to proszę bardzo. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...