Grzeniu Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Planuję powoli zakup lustrzanki..tak do 2000 zł (najlepiej z obiektywem). Niestety nie jestem za mocny w temacie. Potrzebowałbym podpowiedzi konkretnych modeli, które rządzą ryknkiem w tym przedziale, ewentualnie na co szczególnie zwracać uwagę przeglądając oferty.
wojtasin Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Dwa pytania: 1. Dlaczego lustrzanka? Potrzebujesz wizjera optycznego czy masz jakieś inne powody? 2. Sprzęt nowy czy używany?
Grzeniu Napisano 15 Listopada 2016 Autor Napisano 15 Listopada 2016 Czy potrzebuję? sam nie mam pewności. Czasem używam. Zmierzasz do bezlusterkowców? Preferowałbym nowy, głównie ze względu na możliwość zakupu ratalnego.
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Bierz jakiegoś Olympusa bez lustra, lustrzanki sa ciężkie i nieporęczne, jeśli myślisz o zabieraniu aparatu ze sobą na rower. Wysłane za pomocą mTalk
Grzeniu Napisano 15 Listopada 2016 Autor Napisano 15 Listopada 2016 Generalnie lubię zdjęcia zjawisk atmosferycznych, szczególnie o charakterze burzowym, zdjęcia nocne, więc na rower aparatu raczej nie zabieram, dlatego poręczność nie musi mieć tutaj największej wagi.
grande1970 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 W tej cenie zapomnij o nowej lustrzance, musisz mieć przynajmniej z 5 koła żeby kupić body i średni obiektyw. Tak że raczej kup jakąś małpe bo bezlusterkowce to niestety sztuka w sztuce bo nie mają zalet lustra właśnie dlatego, że go nie posiadają. Co do wagi lustrzanki to się nie zgodzę bo ciężkie są obiektywy a nie body a waga jest właśnie zaletą lustrzanki bo łapy ci się nie trzęsą. Jeśli jeszcze się nie zniechęciłeś to kup body takie na jakie będzie cie stać obiektywy bo nawet zaje... drogie body z tanim szkłem będzie fatalne. Dobry obiektyw z dolnej półki to minimum 3 tys. zł. A i przed zakupem odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz się uczył używać trybów manualnych czy raczej będziesz klepał ja którymś z automatów. Jeśli to drugie to lustrzanka nie jest Ci potrzebna. Pozdro. PS. zerknij na mojego bloga i sprawdź które foty są robione lustrem a które telefonem
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 W tej chwili z bezlusterkowcow masz tę samą jakość co z lustra, no chyba żebyś się decydował na FF ale to nie ten budżet. Osobiście używam Pentaxa i uważam że to świetny sprzęt, niestety wymaga obycia z lustrzankami większego niż puszki konkurencji, chyba że wystarczy Ci puszka entry level plus kit 18-55 i pełna automatyka pracy. Obiektyw kitowy zwykle nic nie waży bo jest z plastiku, krótka konstrukcja typu zoom o niewielkim zakresie ogniskowych, zwykle w zestawie puszka plus kit cięższa jest jednak puszka, przynajmniej w Pentaksie. Ale fakt, za 2k to nowego lustra z kitem raczej nie kupisz. Za 3k to i bezlusterkowca będzie ciężko nowego nabyć w tej cenie, najszybciej jakiś zaawansowany kompakt. Wysłane za pomocą mTalk
Glonas Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 poczytaj tu http://www.optyczne.pl/ , rankingi, testy, porady....
jka Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Planuję powoli zakup lustrzanki..tak do 2000 zł (najlepiej z obiektywem) 2000 ! ? mało, to według mnie mało. 2000 zł to starczy zaledwie na to co zaznaczyłem, a przy lustrzance wszystko z tej fotki się przydaje. A gdzie to co poniżej, i jest to sprzęt z najniższej półki, co nie znaczy ze robi kiepskie fotki Ja bym poszukał jakiegoś kompakta bo i na rower można go zabrać wrzucając do plecaka. Bo do tego czegoś trzeba mieć duży plecak jka
fundil Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Niema sensu w pchać się z taką kasą na lustro. Min co mogę Ci polecić jako że jestem Nikoniażem to D5100 + 18-105. Obiektyw w miarę uniwersalny acz kolwiek w małym pomieszczeniu nie da rady plus kit 18-55 Nie warto.Raczej polecam jaką hybrydę. 2000 ! ? mało, to według mnie mało. 2000 zł to starczy zaledwie na to co zaznaczyłem, a przy lustrzance wszystko z tej fotki się przydaje. A gdzie to co poniżej, i jest to sprzęt z najniższej półki, co nie znaczy ze robi kiepskie fotki Ja bym poszukał jakiegoś kompakta bo i na rower można go zabrać wrzucając do plecaka. Bo do tego czegoś trzeba mieć duży plecak jka Zaje fajny zestaw.
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Hehe, jak zwykle w tej tematyce następuje wyjście od przeginki
Grzeniu Napisano 15 Listopada 2016 Autor Napisano 15 Listopada 2016 Czyli modele widoczne na allegro w tym przedziale, to wszystko jest "kaszan"? Więc po co one są w ogóle?
fundil Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 https://www.olx.pl/oferta/nikon-d5100-obiektyw-nikkor-18-105mm-zestaw-na-gwarancji-jak-nowy-CID99-IDiJo5Z.html#de4a19cf06;promoted I będzie pan zadowolony
modrzew Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Czyli modele widoczne na allegro w tym przedziale, to wszystko jest "kaszan"? Więc po co one są w ogóle? Po to samo co „rowery górskie” w analogicznym przedziale cenowym Podejde do tematu z innej strony - co wiesz o fotografii od strony technicznej, o kompozycji, o obróbce i o specyfice zjawisk, które masz zamiar fotografować? Po parciu na lustro i pytaniach wydaje mi się że niezbyt dużo, ale może się mylę. Jednak jeśli to ma być po prostu przerośnięty aparat point&shoot to zastanów się dobrze czy chcesz w to wchodzić czy wystarczy po prostu kompakt z lepszym silnikiem jpg, w miarę duża fizycznie matrycą i w miarę sensowną optyką plus sensowny statyw, który też będzie sporo kosztował wraz z głowicą.
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Rzuć parę linków z tego Allegro, popatrzymy co to za sprzęt. Wysłane za pomocą mTalk
Fenthin Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Za 3k to i bezlusterkowca będzie ciężko nowego nabyć w tej cenie, najszybciej jakiś zaawansowany kompakt. Za 2300-2500 kupisz z kitem Olympusa E-M10, Panasonica GX7 czy,,jak się poszuka, Sony a6000. Czy amatorowi potrzeba na start coś więcej? Pół roku mam E-M10 i dopiero teraz planuję zakup poważniejszego obiektywu.
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Ten Olympus za tę cenę to imho dobry wybór. Ja akurat robię makro i nie raz zastanawiałem się czy przy padace aparatu który mam teraz nie zmienić puszki właśnie na Olka 4/3. Lepsza głębia a szczegół na poziomie lustrzanek APS-C. Przy budżecie 2800 można myśleć też np o Sony A6000 z kitem 18-55, bezlustro ale za to matryca APS-C. Wysłane za pomocą mTalk
Grzeniu Napisano 15 Listopada 2016 Autor Napisano 15 Listopada 2016 To może odpowiem tak, że wiedzy pewnie nie mam takiej jak Wy,jak chodzi o technikę itp, ale od kilku lat siedzę w tzw. łowieniu burz, do czego mi służy Lumix fz18,ale już od dłuższego czasu nie zaspokaja on moich potrzeb. Przede wszystkim brak możliwości podpięcia języka spustowego i fabryczne ograniczenie w czasach otworzenia migawki. Dodatkowo generalnie jakość zdjęć. Można mówić, że nie umiem ich obrabiać (w sumie to nie obrabiam w ogóle) lub po prostu nie umiem zrobić, ale wydaje mi się, że nie skłamię, gdy powiem, że technika foto trochę ruszyła do przodu. Aparat zakupiony jakoś w 2007 lub 2008. Poza tym,chyba każdy kiedyś zaczynał, nawet w aparatach. Pewny jestem, że nie wykorzystałbym w pełni cech droższych modeli, przynajmniej nie na początku.
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Do burz to każdy zaawansowany aparat z opcją B albo z opcja naświetlania do 30s się nada. Dobrze żeby obsługiwał nie tyle wężyk co np pilota radiowego bądź irda. Długi czas naświetlania i jedziesz z tematem. Wysłane za pomocą mTalk
fundil Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Lumix fz18 Z owego czasu miałem Panasonica FZ 100 bardzo fajny sprzęt. obecnie służy koledze.Ja uczyłem się fotografii na Zenicie TTL więc taki Panasonic szybko mi przestał wystarczać. Ale całkowicie Lumiksa polecam.
jka Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Aparaty, matryce, piksele, zoomy itd. a później to wszystko przeglądamy w suszarce, na jakichś "sraj-fonach" notebookach itd. Ja po powrocie do domu od Kolegi z tego czegoś (co widać na dolnej fotce) w Ustce, gdzie pokazał mi prawdziwy monitor do obróbki fotografii, myślałem ze powyrzucam wszystkie monitory jakie mam w domu na śmietnik, ale po pierwsze nie stać mnie na taki monitor, po drugie nie potrzebuję tego. Inna sprawa jak się nie ma tego czegoś w "oku" to najlepszy aparat, jest tylko tyle wart ile się za niego zapłaciło, bo liczy się ten co za nim stoi. Ja tam burz nie fotografuję ale jakimś Sony zdarzało mi się fotografować obiekty prawie tak szybkie jak burza Za to by zrobić takie fotki sięgałem już po lustrzankę i jestem kompletnym amatorem jka
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 No to te przyrodnicze zdecydowanie lepsze. Wysłane za pomocą mTalk
jka Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 No to coś Ci powiem miejmy nadzieję ze niedługo spadnie śnieg (u mnie go nie ma) weź wtedy czarnego kota i spróbuj go sfotografować na tym śniegu i wstaw fotkę tutaj jka
michalr75 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Ja się nie biorę za rzeczy które nie mają sensu i wiem że dobrze nie wyjdą Jak idę w teren na zdjęcia to czasem przychodzę z niczym bo nie zawsze się da zrobić dobre zdjęcie, taki lajf. Wysłane za pomocą mTalk
modrzew Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Szczerze? Nazbierane sprzętu, a efekt mizerny. Ja bym się nie chwalił takimi zdjęciami. Co z tego, że plener w Afryce. Niedawno sam pousuwałem z dysku jakieś swoje pierwsze nieporadne fotograficzne wypociny, którymi ówcześnie byłem zachwycony. Monitor sensowny dla fotoamatora także obecnie nie kosztuje furmanki pieniędzy, choć oczywiście nadal jest kilkukrotnie droższy niż pierwszy lepszy markeciak w fikuśnej obudowie. Ja mam powtarzalne efekty na zwykłym Eizo S2243w i to co widzę to otrzymuję z labu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.