Skocz do zawartości

[Rower do 4000zł] MTB 27,5

andi8877

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Szukam rower MTB z kołami 27,5 cala do 4000zł i mam już mętlik w głowie. Zależy mi na najlepszym stosunku ceny do jakości. Zastanawiam się nad Krossem Level R8. Mogę prosić o sugestie, porady, propozycje?

Napisano

Musisz podać więcej informacji o sobie. Waga, wzrost, długość nogi, preferowany styl jazdy (wyścigi?) W jakim terenie jeździsz. Najlepiej jak sam wybierzesz kilka propozycji (takich które możesz przymierzyć) i daj je na forum do sprawdzenia.

Napisano

Szukam rower MTB z kołami 27,5 cala do 4000zł i mam już mętlik w głowie. Zależy mi na najlepszym stosunku ceny do jakości. Zastanawiam się nad Krossem Level R8.

Rower za 4300 z 2,5-kilogramowym amortyzatorem na sprężynie stalowej i z goleniami 30mm?! Kross jak zwykle próbuje naciągać laików.

Napisano

Rower chciałbym do jazdy rekreacyjnej. W zawodach nie zamierzam startować. Chciałbym kupić rower, który będzie mi służył dłuższy czas.
Moja waga: 70kg. Wysokość: 177cm. Odległość między podłożem, a kroczem 81cm. Mam trochę krótkie nogi w stosunku do wysokości... i tu jest problem.
Wynik z kalkulatora www.competitivecyclist.com:

Wynik_zpsjkb8vjwk.jpg

Rower potrzebny do jazdy mieszanej, czyli asfalt, bezdroża, drogi gruntowe, ścieżki leśne, górskie itp. Kompletnie nie mam rozeznania, dlatego tutaj się znalazłem. Wcześniejszy rower to marketowy, mocno budżetowy góral. Czytałem wiele dobrego na temat marki Canyon. Kross też dosyć popularny w Polsce, ewentualnie z możliwością przymierzenia. Kross Level R8 2016 aktualnie na rynku jest w trochę niższej cenie. Northtec Gravity XT...

Napisano

Weź pod uwagę Unibike Expert (powietrzny Raidon , napęd SLX/XT , świetne hamulce M675 , przyzwoite geo ramy z taperowaną główką) ma dobry stosunek cena/osprzęt i mieści się idelanie w budżecie http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-expert-275-2016-p-1773.html.

Rower za 4300 z 2,5-kilogramowym amortyzatorem na sprężynie stalowej i z goleniami 30mm?! Kross jak zwykle próbuje naciągać laików.

Chyba pomyliłeś rocznik '14 z '16 , w tym nowszym masz sztywne osie i powietrznego Recona http://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-mtb-275/5742-rower-kross-level-r8-2016-cash-back.html

Napisano

No, najwyraźniej pomyliłem - a raczej coś stronie krossa dolegało, że podsunęła mi 2014 bo zwyczajnie wszedłem na kross.pl, rowery/górskie...

No tak, tyle że R8 z 2016 roku kosztuje 5000zł...

Napisano

Wysokość: 177cm. Odległość między podłożem, a kroczem 81cm. Mam trochę krótkie nogi w stosunku do wysokości... i tu jest problem

Zmierzyłeś poprawnie długośc nogi (przykładając siłę) ? Warto się upewnić bo wynik może się różnić o kilka cm i może wcale nie masz krótkich nóg tak jak Ci się wydaje?

Weź pod uwagę Unibike Expert (powietrzny Raidon , napęd SLX/XT , świetne hamulce M675 , przyzwoite geo ramy z taperowaną główką) ma dobry stosunek cena/osprzęt i mieści się idelanie w budżecie http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-expert-275-2016-p-1773.html.

Dobra propozycja, cena w podanym linku także OK. We Wrocławiu zaoferowano mi 3600PLN, 3500PLN. Także możesz próbować poszukać w sklepach w Twoim mieście i zbić cenę. Jeśli się nie uda to podany sklep. 

Napisano

Ciekawy ten Unibike Expert. Jak on sprzętowo wychodzi w porównaniu z tym Krossem? Z tego co widzę, to Unibike nie ma sztywnych osi. Wyglądem bardziej mi się podoba Kross, ale to już indywidualna sprawa.

​Co do moich wymiarów, to niestety są one poprawne. Nie przykładając siły, odległość krocza od podłoża mam nawet mniejszą 1-2cm. Do wysokości zazwyczaj pasuje mi inne ramy, natomiast do odległość krocza inne. Nie wiem, co ważniejsze.

Rozmiarówka Unibike (rozmiar M 19') w miarę się zgrywa o dziwo. Nie wiadomo jak w realu. Przymierzając się do Krossa (M 19') w sklepie ramę miałem w kroku.

Napisano

Tak, unibike nie ma sztywnych osi i w tej cenie ciężko to dostać. Być może jakiś silverback w tej cenie z przodu będzie mieć.

Co do Kross to faktycznie te rowery są jakieś kwadratowe. Ostatnio mierzyłem i niestety dla mnie też były za wysokie (wzrost 180,5 cm noga 86cm).

Napisano

Skąd jesteś? Interesuje Cię rower ścieżkowy?

Za 3500-3900 można kupić Krossa Dust 1.0, który przekrok ma bardzo mały. Osprzęt nie będzie porównywalny, lecz całokształtem w górach powalczysz o więcej niż na rowerze XC.

Pytanie tylko czy roweru potrzebujesz do jazdy, czy pracowania nad średnią. To drugie będzie trudniejsze na Duście.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...