fala77 Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Witam.Dopiero drugi sezon zaznajamiam się z trenażerem.Posiadam budżetowy Inride 300 który ma 6 stopni oporu.Jak ustawiacie sobie opór na swoich trenażerach?Oczywiście każdy na różną moc w nogach i nie chodzi mi o to kto ma ciężej ustawione.Przy ćwiczeniu interwałów itd.raz na odpoczynku zdejmujemy opór a później dodajemy.Robicie to za pomocą oporu na trenażerze a przerzutek nie ruszacie czy wręcz odwrotnie?Trenażer ma ustawiony cały czas jeden opór a zyglujecie przerzutkami dodając sobie oporu?Jeśli to pierwsze to od jakich biegów zaczynacie?Mega lekkich czy mniej więcej opór z jakim jedziecie w normalnych warunkach po prostej?Są jakieś szkoły,minusy w tych metodach?Czy w ogóle nie ma to znaczenia?
talento259 Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Osobiście na tym samym trenanżerze do zmiany oporów używam praktycznie tylko przerzutek. Aby utrzymać kadencje 90-95 obrotów i w moim konkretnym przypadku potrzebne tętno ~142 HR% w celu "bazy wytrzymałościowej" potrzebuję 2 stopnia i biegów 39x17 (środkowa tarcza przód, piątka z tyłu) - to w układzie z Tribanem 520. Natomiast w przypadku treningów interwałowych które stosuje, na przykład Tabata - muszę wrzucić już na manetce z trenanżera bieg H i odpowiednio, w czasie interwałów dobrać sobie przełożenia. Poza tym im bardziej "rozpędzisz" trenanżer - tym będzie on głośniejszy, dlatego też nie warto jeździć na pozycji L z ciężkimi biegami, skoro to samo można uzyskać na przykładowo pozycji 3 i dopasowując przełożenie.
fala77 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Napisano 13 Listopada 2016 A no widzisz dobra rada.Widzę że muszę też zwrócić uwagę na kadencję i trochę też nią się kierować przy doborze obciążenia przy wytrzymałościowym.
fala77 Napisano 14 Listopada 2016 Autor Napisano 14 Listopada 2016 Jeszcze takie pytanko.Poniewierało mi się kółko na tył to sobie wymyśliłem że w sam raz przyda się na szybką zmianę do trenażera żeby opony ciągle nie przekładać.Mam pytanie odnośnie kasety.W tej chwili posiadam 11-32 (9rz.).Na wiosnę i tak planowałem zmienić na 12-36 (9rz.).To sobie starą zostawie na koło do trenażera.Czy przy każdej zmianie koła będe musiał regulować przerzutkę skoro na kole do trenażera zostanie 11-32 a na kole do jazdy w terenie 12-36.Jak mniemam przy największej zębatce trzeba trochę opuścić przerzutkę regulując trzecią śrubą ale czy jak założę koło z mniejszą to będzie to konfliktowało?
Arni220 Napisano 15 Listopada 2016 Napisano 15 Listopada 2016 Tak, teoretycznie powinieneś przeprowadzić drobną regulację tą śrubką, ale prawdopodobnie nie będzie ona konieczna jeśli wsadzisz koło z mniejszą kasetą. Drobne ewentualne niedogodności przy zmianie biegów wykonasz na manetce, nie ma potrzeby ciągłej regulacji przerzutki, spokojnie.
Michal_L Napisano 11 Grudnia 2016 Napisano 11 Grudnia 2016 Tez mam ten sam trenazer. Ja praktycznie zawsze trenuje na maksymalnym obciazeniu. A reszte steruje biegami przezutki. Rozgrzewkie robie na przelozeniu 1 do 2 a glowna jazda na 1 do 2,6 i 1 do 3. Na razie przelozenie 1 do 3,3 to za ciezki bieg jak dla mnie. Rozjazd da 1 do 2. Kadencja to okolo 85. Okolo bo na razie liczone na podstawie predkosci (policzylem na jakim przelozeniu jaka musi byc predkosc) Miedzy czasie robie dwa interwaly po 5 min. Caly trening to okolo 40 min.
Arni220 Napisano 11 Grudnia 2016 Napisano 11 Grudnia 2016 Ja ustawiam na trenażerze okolice maksa (choć też w trakcie jazdy dokładam +1/+2), a wzrost obciążenia reguluję na kasecie. Dla czego tak? Bo pozwala mi to kręcić z młynka korby i dużych koronkach kasety oszczędzając najczęściej używane koronki. Dodatkowo mniejsza prędkość koła to mniejsza temperatura, a więc guma się tak nie ściera.
Michal_L Napisano 11 Grudnia 2016 Napisano 11 Grudnia 2016 U mnie przelozenie 1 do 2,6 to z przodu kolo 36T a z tylu 14T. Zas 1 do 3 to przod 36T a tyl 12T Czyli trenuje prawie na najmiejszej koroce z kasety przy najwiekszym oporze trenazera.
Arni220 Napisano 11 Grudnia 2016 Napisano 11 Grudnia 2016 To nie lepiej dać 52 na korbie i 17 na kasecie? Mniejszy przekos łańcucha wyjdzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.