Skocz do zawartości

[Opony] do obręczy Notubes ZTR CREST 29er

_GoGoL_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybrałem Continentale, bo akurat ten sklep posiada je w swojej ofercie. Chce to zalatwic od reki w sklepie w warszawie, tak aby mi przymierzyli opone czy sie zmiesci, bo nie mam zamiaru kupowac w ciemno czegos co "moze" będzie pasować i potem bawić się w zwroty. Jesli znacie jakis inny sklep z duzym wyborem ogumienia to slucham propozycji. Kasa nie jest istotna. Czy to opona za 80, czy za 150zł. Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum!

W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 :) Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych.

ps: błoto błotem,ale te crossmarki maxxisa są tak marne ze przy srednio stromych wzniesieniach w lesie pokrytych toną mokrych liści tylne koło przy wspinaczce po prostu buksowało, a miałem bezposrednie porównanie z innymi partnerami na oponach z agresywniejszym bieznikiem.

Napisano

W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych.

Sam sobie zaprzeczasz, Chcesz opony jednocześnie uniwersalnej i na błoto. Takie coś nie istnieje. Już padają tu propozycje kilogramowych kloców do enduro. Do roweru XC na Crestach????

Odnoszę wrażenie, być może mylne, że twoje problemy w terenie wynikają raczej z braków techniczych niż słabych opon. Jeżeli już bardzo chcesz opony na trudniejsze warunki, to zapomnij o zalewaniu mlekiem, tylko kup sobie drugi zestaw. 

Napisano

Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum!

W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 :) Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych.

Vittoria barzo i schwalbe Rocket ron 2,25 + 2,1 Conti x king 2,2 + 2,4. Będą pasować na bank wiec szukaj w dobrej cenie a nie blisko.
Napisano

Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum!
tyle każda wytrzyma... pod warunkiem że nie będzie testował hampli na asfalcie. Od siebie polecam Vittorię Barzo- bardzo dobra opona i lekka (600gr -29x2,25)!!. Ja ją objeździłem w błocie, śniegu i szutrach- zaskakująco dobra na trudne warunki. Na tyle jakieś 4000 km wytrzymała (bez łojenia w górach). Miałem założone na przodzie i tyle. Teraz testuję Conti x-kinga - bliźniaczy bieżnik tylko masa większa ;-(( (cena niższa)
Napisano

,

Już padają tu propozycje kilogramowych kloców do enduro. Do roweru XC na Crestach????

IMHO bardziej sensowna propozycja na wspomniane warunki niż w kółko jakieś Raketrony. Oczywiście kilogram gumy to lekka przesada, np. Maxxisy w wersji EXO ważą koło 850-900g.

Odnoszę wrażenie, być może mylne, że twoje problemy w terenie wynikają raczej z braków techniczych niż słabych opon.

A może po prostu jako jeden z nielicznych nie bał się powiedzieć, że krosiarskie gumki na suche i twarde podłoże są dobre tylko na suchym i twardym podłożu? ;)

Jeżeli już bardzo chcesz opony na trudniejsze warunki, to zapomnij o zalewaniu mlekiem, tylko kup sobie drugi zestaw.

Sensowna propozycja.
Napisano

Okazało sie ze obrecz przednia jest tak mocno scentrowana ze po prostu nic sie nie da z nią zrobić. Opinia z 3 serwisów. Bicie opony na boki to nawet 4-5cm :P

Cóż, trzeba wymieniac

Tak wiec chwilowo nowe opony schodzą na drugi plan.

Napisano

:D

No właśnie, bo to obręcze do XC dla zawodników wagi lekkopółśmiesznej, a oni po jej skrzywieniu zwyczajnie dostaną nową. Miało być lekko i było, ale czy praktycznie? Podobnie jest z oponami.

Napisano

Okazało sie ze obrecz przednia jest tak mocno scentrowana ze po prostu nic sie nie da z nią zrobić. Opinia z 3 serwisów. Bicie opony na boki to nawet 4-5cm :P
Nie zauważyłeś takiego bicia??? Czas na konsultację u okulisty :whistling:
Napisano

Przeleciałem przez kierownice :P

W pobliskim lasku w sobote zjezdzałem z górki, mokro, troche sniegu, liscie....za mocno na hamulec nacisnąłem, straciłem kontrole nad przednim kołem i suma sumarum stanęło ono w poprzek, a ja poleciałem do przodu.

Cóż, wypadek, na wskutek którego obręcz jest do wymiany.

Napisano

Też tak miałem ze swoim Crestem na przodzie. Bez jakiegoś specjalnego powodu, w niezbyt wymagającym terenie obręcz złapała kilkucentymetrowe bicie. Okazało się, że się rozjechała na spawie. Na szczęście uznali to w ramach gwarancji, dostałem nową obręcz i od tego czasu jest spokój. 

Co nie zmienia faktu, że to obręcz pod raczej lekką osobę i typowo do ścigania.

Napisano

Now obrecz zakupiona. Teraz pytanie, czy orientuje sie ktos, tak na szybko, ile mniej wiecej moze mnie wyniesc zabulenie w serwisie za "zrobienie" nowego koła ?

Chodzi o przeplecenie szprych + montaż piasty w nowej obreczy. Beda to elementy "przełożone" ze starego koła.

Napisano

Acha, to kwota rozsądna.

Arni: mozna powiedziec ze ta sama obrecz. Scentrowana ZTR Crest 29er, nowa "Arch EX". Najwazniejsze ze taka sama wysokosc, 15.8mm

Napisano

45zł? Cóż, w jednym serwisie na osiedlu zaspiewał mi 140zł :P

Wyplecenie sprzych ze starego koła, zaplecenie od zera w nowe to az mi sie wierzych nei chciało ze by to mialo kosztowac tak malo.

Czy te 140zł to zdzierstwo czy z taką kwotą musze sie liczyc do zaplacenia ?

Napisano

Drogo, ale nie dziwię się, odkręć 30 szprych i od nowa zapleć, czas, to musi kosztować bo to nie jest robota na 2 minuty. Proponuję samemu odkręcić szprychy, a najlepiej jeszcze zapleść prowizorycznie (zrób sobie zdjęcia by dobrze skopiować), a zaniesiesz tylko do wycentrowania co powinno obniżyć koszta. W serwisach samo centrowanie kosztuje ok. 20/40zł/koło.

Napisano

Jak chcesz zaoszczędzić.... najpierw poluzuj wszystkie nyple, potem złap obręcz do obręczy zipami (tak aby były dokładnie obok siebie- pokrywały się otwory wentyla i szprych ) i przełóż otwór do otworu ;-))) Potem zanieś do wycentrowania. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...