_GoGoL_ Napisano 13 Listopada 2016 Autor Napisano 13 Listopada 2016 Wybrałem Continentale, bo akurat ten sklep posiada je w swojej ofercie. Chce to zalatwic od reki w sklepie w warszawie, tak aby mi przymierzyli opone czy sie zmiesci, bo nie mam zamiaru kupowac w ciemno czegos co "moze" będzie pasować i potem bawić się w zwroty. Jesli znacie jakis inny sklep z duzym wyborem ogumienia to slucham propozycji. Kasa nie jest istotna. Czy to opona za 80, czy za 150zł. Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum! W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych. ps: błoto błotem,ale te crossmarki maxxisa są tak marne ze przy srednio stromych wzniesieniach w lesie pokrytych toną mokrych liści tylne koło przy wspinaczce po prostu buksowało, a miałem bezposrednie porównanie z innymi partnerami na oponach z agresywniejszym bieznikiem.
Arni220 Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Te opony nie są marne, one są dobre, ale nie nadają się do takich nawierzchi błotno liściastych. Jak wybrałeś coś agresywniejszego, to będzie ok.
BulletTime Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Od siebie dodam na takie warunki Wtb model taki http://www.dobrerowery.pl/wtb-opona-29-2-3-vigilante-am-tcs?gclid=CjwKEAiAu6DBBRDDr6-e_6698E0SJACvuxny8DHv-2BIy-Q1tI7sBfqFCTkAjz1DCyJzTLjsRZoZYRoCHGDw_wcB
arek_wro Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych. Sam sobie zaprzeczasz, Chcesz opony jednocześnie uniwersalnej i na błoto. Takie coś nie istnieje. Już padają tu propozycje kilogramowych kloców do enduro. Do roweru XC na Crestach???? Odnoszę wrażenie, być może mylne, że twoje problemy w terenie wynikają raczej z braków techniczych niż słabych opon. Jeżeli już bardzo chcesz opony na trudniejsze warunki, to zapomnij o zalewaniu mlekiem, tylko kup sobie drugi zestaw.
Alsew Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum! W wyscigach sie nie scigam jeszcze, ale kto wie w 2017 Na pewno duzo jezdze po lesie, piachu, w deszczu itd. Nie oszczedzam roweru. Obecnie byłem na kilku wycieczkach w kampinoskim parku narodowym i to co sie działo na Maxxisach Crossmarkach to doslownie tragedia. Chce po prostu cos lepszego, nie musi byc jakies "mega pro", czyli innymi slowy szukam opony w miare uniwersalnej, która dobrze sie sprawdzo poza terenem równiez na prostych odcinkach szosowo-jezdniowych. Vittoria barzo i schwalbe Rocket ron 2,25 + 2,1 Conti x king 2,2 + 2,4. Będą pasować na bank wiec szukaj w dobrej cenie a nie blisko.
woojj Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Ma wytrzymac cały sezon 2000-3000km w różnych warunkach, to bezwgledne minimum! tyle każda wytrzyma... pod warunkiem że nie będzie testował hampli na asfalcie. Od siebie polecam Vittorię Barzo- bardzo dobra opona i lekka (600gr -29x2,25)!!. Ja ją objeździłem w błocie, śniegu i szutrach- zaskakująco dobra na trudne warunki. Na tyle jakieś 4000 km wytrzymała (bez łojenia w górach). Miałem założone na przodzie i tyle. Teraz testuję Conti x-kinga - bliźniaczy bieżnik tylko masa większa ;-(( (cena niższa)
modrzew Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 , Już padają tu propozycje kilogramowych kloców do enduro. Do roweru XC na Crestach????IMHO bardziej sensowna propozycja na wspomniane warunki niż w kółko jakieś Raketrony. Oczywiście kilogram gumy to lekka przesada, np. Maxxisy w wersji EXO ważą koło 850-900g. Odnoszę wrażenie, być może mylne, że twoje problemy w terenie wynikają raczej z braków techniczych niż słabych opon.A może po prostu jako jeden z nielicznych nie bał się powiedzieć, że krosiarskie gumki na suche i twarde podłoże są dobre tylko na suchym i twardym podłożu? Jeżeli już bardzo chcesz opony na trudniejsze warunki, to zapomnij o zalewaniu mlekiem, tylko kup sobie drugi zestaw.Sensowna propozycja.
Arni220 Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 A no włacha, można to podsumować - sprzęt używany niezgodnie z przeznaczeniem i dopiero prostując to, da się wyjść na prostą.
_GoGoL_ Napisano 14 Listopada 2016 Autor Napisano 14 Listopada 2016 Okazało sie ze obrecz przednia jest tak mocno scentrowana ze po prostu nic sie nie da z nią zrobić. Opinia z 3 serwisów. Bicie opony na boki to nawet 4-5cm Cóż, trzeba wymieniac Tak wiec chwilowo nowe opony schodzą na drugi plan.
BulletTime Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Te ztr crest to plastelina ,lepiej dac inne mocniejsze.
Arni220 Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 No właśnie, bo to obręcze do XC dla zawodników wagi lekkopółśmiesznej, a oni po jej skrzywieniu zwyczajnie dostaną nową. Miało być lekko i było, ale czy praktycznie? Podobnie jest z oponami.
HarveyDent Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Słucham propozycji DT XM401 katowana na maratonach w górach daje radę pod dupskiem 76 kg Ale nie przypominam sobie żebym dobił. Ciśnienia w oponie 1.6-1.8.
Alsew Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Okazało sie ze obrecz przednia jest tak mocno scentrowana ze po prostu nic sie nie da z nią zrobić. Opinia z 3 serwisów. Bicie opony na boki to nawet 4-5cm Nie zauważyłeś takiego bicia??? Czas na konsultację u okulisty
_GoGoL_ Napisano 14 Listopada 2016 Autor Napisano 14 Listopada 2016 Zauwazylem, ale nie wiedzialem ze nie da sie z tym nic zrobic
Alsew Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Ale takie bicie nie 'powstaje' w tydzień, no chyba że się z czymś zderzyłeś...
_GoGoL_ Napisano 14 Listopada 2016 Autor Napisano 14 Listopada 2016 Przeleciałem przez kierownice W pobliskim lasku w sobote zjezdzałem z górki, mokro, troche sniegu, liscie....za mocno na hamulec nacisnąłem, straciłem kontrole nad przednim kołem i suma sumarum stanęło ono w poprzek, a ja poleciałem do przodu. Cóż, wypadek, na wskutek którego obręcz jest do wymiany.
arek_wro Napisano 14 Listopada 2016 Napisano 14 Listopada 2016 Też tak miałem ze swoim Crestem na przodzie. Bez jakiegoś specjalnego powodu, w niezbyt wymagającym terenie obręcz złapała kilkucentymetrowe bicie. Okazało się, że się rozjechała na spawie. Na szczęście uznali to w ramach gwarancji, dostałem nową obręcz i od tego czasu jest spokój. Co nie zmienia faktu, że to obręcz pod raczej lekką osobę i typowo do ścigania.
_GoGoL_ Napisano 16 Listopada 2016 Autor Napisano 16 Listopada 2016 Now obrecz zakupiona. Teraz pytanie, czy orientuje sie ktos, tak na szybko, ile mniej wiecej moze mnie wyniesc zabulenie w serwisie za "zrobienie" nowego koła ? Chodzi o przeplecenie szprych + montaż piasty w nowej obreczy. Beda to elementy "przełożone" ze starego koła.
Arni220 Napisano 16 Listopada 2016 Napisano 16 Listopada 2016 ta sama obręcz co w starym kole? A jak inna to może dojść zakup nowych szprych i nypli
BulletTime Napisano 16 Listopada 2016 Napisano 16 Listopada 2016 45 zl + przesylka placilem ostatnio za zaplot kola
_GoGoL_ Napisano 16 Listopada 2016 Autor Napisano 16 Listopada 2016 Acha, to kwota rozsądna. Arni: mozna powiedziec ze ta sama obrecz. Scentrowana ZTR Crest 29er, nowa "Arch EX". Najwazniejsze ze taka sama wysokosc, 15.8mm
_GoGoL_ Napisano 17 Listopada 2016 Autor Napisano 17 Listopada 2016 45zł? Cóż, w jednym serwisie na osiedlu zaspiewał mi 140zł Wyplecenie sprzych ze starego koła, zaplecenie od zera w nowe to az mi sie wierzych nei chciało ze by to mialo kosztowac tak malo. Czy te 140zł to zdzierstwo czy z taką kwotą musze sie liczyc do zaplacenia ?
Arni220 Napisano 17 Listopada 2016 Napisano 17 Listopada 2016 Drogo, ale nie dziwię się, odkręć 30 szprych i od nowa zapleć, czas, to musi kosztować bo to nie jest robota na 2 minuty. Proponuję samemu odkręcić szprychy, a najlepiej jeszcze zapleść prowizorycznie (zrób sobie zdjęcia by dobrze skopiować), a zaniesiesz tylko do wycentrowania co powinno obniżyć koszta. W serwisach samo centrowanie kosztuje ok. 20/40zł/koło.
woojj Napisano 17 Listopada 2016 Napisano 17 Listopada 2016 Jak chcesz zaoszczędzić.... najpierw poluzuj wszystkie nyple, potem złap obręcz do obręczy zipami (tak aby były dokładnie obok siebie- pokrywały się otwory wentyla i szprych ) i przełóż otwór do otworu ;-))) Potem zanieś do wycentrowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.