sliwa123 Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Witam, Byłem dzisiaj w górach i podczas wyjazdu nagle jakby spadł mi łańcuch. Popatrzyłem na napęd i wszystko było w porządku. Kręciłem korbą i kaseta się obracała a piasta z kołem już nie ( kręciłem w obie strony). Co się mogło zepsuć i co ewentualnie trzeba wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Bębenek. Zakładam, że masz tam za dużo smaru albo złapał wodę, pieski się przykleiły w gniazdach na mrozie i napędu brak. Zacznij od zagrzania okolic kasety, jeśli problem zniknie to czeka Ciebie serwis bębenka na MINIMALNEJ ilości smaru a najlepiej metodą parktoola czyli odkręcenie bębenka od piasty, zdjęcie uszczelki, wypłukanie w benzynie a potem zalanie olejem przekładniowym i odsączenie nadmiaru. Jeśli ogrzanie nie pomoże to rozbierasz i oceniasz co padło, zapewne pieski połamane albo sam bębenek pękł. I tu masz pole do popisu - wymiana samego bębenka, wymiana bebechów, wymiana całej piasty - zależnie od tego co jest najbardziej opłacalne czy dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliwa123 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Teraz już wszystko działa na końcówce zjazdu odzyskałem napęd. Ale boje się że znowu się zepsuje. Rower jest jeszcze na gwarancji. Bedzie to podlegać gwarancji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Jest na gwarancji a ile czasu minęło od zakupu? Ile km i w jakich warunkach zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Zależy od twoich zdolności manualnych. Ja bym rozebrał bębenek i przeczyścił,pewnie za dużo smaru nawalone i zalepia,wody też mógł nabrać jak zauważono wcześniej. Jeżeli postanowisz rozebrać,daj foty co było powodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliwa123 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 śnieg i mokro było. Jest na gwarancji do lipca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 No to woda i przymarzło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliwa123 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 a na gwarancji dali by mi nową piastę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 To zależy od stanu zawartości piasty. Jeśli piasta jest w środku zgniła (rdza i woda) to raczej sytuacja jest przegrana. Jeśli bebechy są czyste i niezapuszczone to znaczy że uszczelnienie piasty jest kiepskie i do mechanizmu dostała się woda lub ewentualnie smar który tam jest kiepsko toleruje niższe temperatury i gęstnieje przez co jego zdolności sklejające rosną. Pierwszy przypadek serwisant/sprzedawca może podciągnąć pod zaniedbanie serwisowe, drugie raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliwa123 Napisano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.