Alsew Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Jezdziles ze cie to smieszy czy wyczytales w necie? A co tu czytać czy próbować... ? To nic nowego że łyse opony nie mają szans w błocie, bo nie mają czym się w nie wgryzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 W tym roku FF najechały jakies 600km w chyba kazdych warunkach bez jakichkolwiek przygód, problemow itp. Raz mleczko uszczelnilo opone po przejechaniu po rozbitej butelce i tyle w temacie. Ostatnia trasa glownie po miekkim i mokrym gruncie. Caly czas RK sa w gotowosci ale nie mam powodow zeby je zakladac. Poza tym FF duzo lepiej sie "czyści" z tytułu wylajtowanego bieżnika = przyczepnosc! Wgryzanie sie czyli bieżnik nie jest jedynym wyznacznikiem opony w terenie, niskie ciśnienie i szerokosc daja rownie dużo. Uwierz mi ze mozna pojechac na FF w warunkach w ktorych kola przestaja sie obracac z tytulu blota pomiedzy nimi a trojkatem czy widelcem. To rzadkosc bo jezdze glownie po utwardzonych drogach ale sa miejsca ktore sie poznaje i nie trudno o niespodziankę. Zero bierznika to jest w Speed Kingach (mialem i testowalem) FF maja bierznik i daja rade w rowerze MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ciekawy archiwalny już artykuł : https://team29er.pl/testy/opony-i-detki/2694-terenowy-minimalizm-schwalbe-furious-fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Czytalem ten artykuł przed zakupem FF między innymi wlasnie on sklonil mnie wyboru tych opon.To co zostało tam napisane potwierdzam w 100%, napisalem to juz wczesniej i specjalne nie ma co powtarzac. Autor jezdzil na dosc duzym cisnieniu, te opony ida lekko na minimalnych 1,8bar (tubeless) zarowno po asfalcie jak i w terenie. Waze 75kg i jak dla mnie jest OK. Jedyna niewiadoma jest trwalosc ale to wyjdzie w praniu. Mam w tym roku zaplanowane trasy ze spora iloscia ubitego terenu i asfaltu, na pewno nie bede ich oszczedzal. Edytowane 18 Marca 2017 przez Eldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Jak by ktoś był na kupnie opon Continental Race King to mogę sprzedac okazyjnie swoje ust. Zostawiam na caly sezon FF szkoda zeby lezal praktycznie nowy komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Projekt wzbogacił sie i równocześnie nieco stracił na wadze dzięki nowemu koszykowi full carbon od Elite o masie całych 15g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Dobra, trzeba troche odswiezyc temat bo dzialo sie w maju dość dużo przy projekcie. 1. Wpadł carbonowy, sztywny widelec dedykowany do 29er Jak widać siadl kolorystycznie perfekcyjnie. W temacie samego widelca, 520g carbonu na sztywnej osi qr15 wiec -1kg z masy calkowitej (reba 1575g). 2. Wymiana koł na 27,5", opon oraz tarcz hamulcowych. Koła XT xastapily 27,5 calowe DT Swiss na ktore mam zamiar założyć opony grawerowe Schwalbe G-ONE 27,5x1,5 w systemie tubeless. Tarcze hamulcowe Ashima 160 na przod i tył. Cała ta operacja ma na celu zbić wage o ok 200-300g oraz przyspieszyc rower na ubitym gruncie. Opon i tarcz jeszcze nie mam (czekam na dostawe) wiec założyłem detki w celach wizualnych. Tak to mniej wiecej bedzie wygladac. Jak dla mnie warto bylo sie wziasc za to :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Koła XT xastapily 27,5 calowe DT Swiss na ktore mam zamiar założyć opony grawerowe Schwalbe G-ONE 27,5x1,5 w systemie tubeless. Tarcze hamulcowe Ashima 160 na przod i tył. Cała ta operacja ma na celu zbić wage o ok 200-300g oraz przyspieszyc rower na ubitym gruncie. Jak dla mnie cały ten projekt dochodzi do granic 'bez sensu'... Odchudzanie roweru poprzez zmianę jego charakteru, możliwości i zastosowania to już przesada ... Trzeba było sobie kupić od razu gravela /przełajkę , a nie z górala robić pokrakę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Moze zle sie czuje na ramie typu szosa/grawer? Moze w sezonie uzywam roweru nie tylko na miejscu (szutry i asfalt)? Jestes pierwsza osoba która uwaza za pokrake ten projekt, gratuluję gustu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weteran Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Te "grawerowe Schwalbe G-ONE 27,5x1,5" idealnie pasują do tego "grawera" co to ma udawać gravela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Ale tych opon nie ma na foto więc co ma pasowac? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Nie każdy może mieć tak ''wyrafinowany '' gust jak Pański. Zamieszczając zdjęcia na publicznym forum trzeba się liczyć z różnymi opiniami na temat takich modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Ale mi to nie przeszkadza ze komus sie nie podoba, pogratulowalem gustu bo pierwszy raz spotkalem sie z "pokraka" a prowadze ten projekt na kilku forach. Luzz w temacie :-) zrobiłem na sztywnym widelcu z kolami 26" i oponach slick ok 1k km w niecaly miesiac i twierdze ze jest idealnie jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 A nie myślałeś o większym kole z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Jestes pierwsza osoba która uwaza za pokrake ten projekt, gratuluję gustu :-) Jestem drugi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Wlasnie montuje wieksze, rama jest pod 26 aktualnie sa 27,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Jeszcze baranek i wykapany Giant Anyroad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Na kolach nie ma opon, moze sie wydawac ze sa to slicki szosowe a tak nie jest. To delikatnie napąpowane detki dla przymiarki. Opony zamowione jeszcze nie doszly. Osobiście nie bylem przekonany z poczatku do sztywnego widelca, probowalem jazdy na zblokowanej Rebie i zaczelo mi sie to podobać coraz bardziej. Stwierdziłem ze sprobuje a co, i po najechaniu pierwszego tysiaka naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony. Nie jezdze w mocnym terenie ale nie tyram tez głównie asfaltem. W sezonie mam kilka tras pod 200km po ubitym gruncie i taki set pomaga. Mi i wielu innym na zywo i forach się podoba taki projekt wiec czemu mial bym np kupować grawela? W wakacje biore sprzet nad morze gdzie udzieram okolicznym piachem i sciezkami. Zakladam opony mtb do tej samej ramy (reba jest awaryjnie na polce), po co drugi rower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Żeby nie było Wam smutno to macie mój głos (trzeci na nie). Wiem, że geometria ramy bardzo się zmienia po zastosowaniu sztywnego widelca, ale widelec do 29era wygląda bardzo pokracznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Jeżeli na zblokowanej Rebie mam 478mm od osi do biezni sterowej a sztywny widelec ma 475mm to w którym momencie geometria ramy bardzo sie zmienia? Przy widelcu od 26 owszem leci geometria w kosmos. Celowo jest zalozony od 29er dedykowany do MTB choc by ze wzgledu na QR15. Celowo tez sa zmienione kola na 27,5" chociaż bez problemu mógł bym 29 wcisnac na slicku gdybym rower robił strikte grawerowy. O gustach wizualnych sie nie dyskutuje bo jeden lubi blodynki a drugi brunetki i fajnie...ale tutaj chodzi o to zeby użytkownik mial wygodnie a nie ktos idacy chodnikiem czy przed komputerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Jeżeli na zblokowanej Rebie mam 478mm od osi do biezni sterowej a sztywny widelec ma 475mm Tylko nie zapominaj o tym że podczas jazdy Reba jest minimum jakieś 20 mm niższa (SAG) nawet jak jest zablokowana... więc geometria jednak się zmienia i to dość mocno. Odpowiednikiem amora o skoku 100 mm jest widelec o wysokości 450-455 mm oś-korona przy 26 er, a koło 27,x 1,5 ma mniej więcej tyle samo co koło 26 z oponą 2,25 . Nie jezdze w mocnym terenie ale nie tyram tez głównie asfaltem. Czyli kwintesencja zastosowania roweru typu gravel/przełaj Moze zle sie czuje na ramie typu szosa/grawer? Szosa i gravel to dwa różne rowery, gravel jest zdecydowanie bardziej komfortowy i jak znam życie to w życiu nie jechałeś na gravelu... Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 więc geometria jednak się zmienia i to dość mocno. Nawet jeśli się zmieniła,to i tak rower w tej specyfikacji nie jeździ w terenie do którego był stworzony.Natomiast do obecnego styl jazdy koledze Eldo geometria odpowiada.No i oto chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Reba ma blokade skoku ktora po wlaczeniu eliminuje sag wiec proporcje sa identyczne jak przy obecnym widelcu. Napisałem wcześniej ze jezdzilem na zblokowanym amortyzatorze. Grawerem nie dal bym rady przejechac po teasach "wakacyjnych" to raz, dwa nie ma opcji 2 rowerow u mnie z kilku powodów, trzy jechalem na szasie i na grawerze i na mtb ze sztywnym widelcem zanim cokolwiek zaczolem modzic. Mi pasuje taki projekt czy sie to komus podoba czy nie. Dzięki za uwagi sa jak najbardziej na miejscu, kazdy lubi to co ma. Trudno zeby moj set podobal sie komus kto nie schodzi z full-a np :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Poproś moderatorów, by przenieśli Twój rower do działu "ROAD + MTB RIGID" to skończą się lamenty krytyków :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Moderatora prosilem kilka razy o aktualizację wagi...bez odzewu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi