Eldo Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 8865g :-) I to mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrovka Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) ja osobiscie zazdroszcze wyniku..moge sobie tylko wyobrazic,jak sie smiga na rowerze,ktory ma mniej niz 9kg ) Edytowane 20 Stycznia 2017 przez mrovka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Jeszcze nie było okazji przegonic sprzętu po lesie bo mróz, śnieg i lód dosłownie wszędzie ale jeżdżąc do pracy i po okolicy można poczuć ta lekkość :-) W sumie to liczyłem na 9 z hakiem na początku projektu, ubywalo po trochu przy regulacjach itp no i efekt końcowy j/w. Mam w rezerwie cięższe opony (Rk ust) się zobaczy jak w sezonie będzie...póki co 8865g i tak zostaje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 No wynik robi wrażenie. Też chciałem u siebie ósemkę z przodu, ale nie dałem rady Gratuluję złożenia bardzo lekkiej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Dziękuję :-) Jak tylko coś zmienię, przerobie w projekcie napiszę w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelGR Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kolego, jaką miałeś wersję RaceKinga do ust, bo próbowałem wykonać bezdętkowość na najtańszej wersji sport i nie odważyłem się wlać mleczka, bo pod palcami dosłownie było czuć, jak powietrze ucieka miejscami całą wysokością bocznych ścianek. Nie wlałem uszczelniacza, bo nie chce mi się wierzyć, żeby tak cienka opona była w stanie się uszczelnić po całym obwodzie, ale może nie mam racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Teoretycznie właśnie po to jest mleko aby uszczelnić również bok opony. Ale jeśli jest ona zbyt porowata to może się okazać, że nawet większa ilość mleka nie da rady. Musisz spróbować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Kolego ja mam Race King wersja UST. Założone miałem bez mleczka, tego typu opona uszczelnia się sama w komplecie z obrecza UST. Obecnie mam FF zalane mleczkiem ale na wiosnę wracam do RK UST. Edytowane 5 Lutego 2017 przez Eldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ale opony UST są ciężkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Wcale nie takie ciężkie, sztuka 26x2,2 to ok 620g na wyjsciowo (bez mleczka, detki) więc tragedii nie ma. Powiedzmy że tego typu opona (w tym rozmiarze) TL waży ok 400-450g do tego ok.100g mleczka lub 100g dętka więc wychodzi ok 100g na kole więcej przy UST. Opona UST to bez porównania wersja najbardziej "pancerna" przy tym samym modelu (np. Race King). Opona uszczelnia się sama i trzyma ciśnienie bez uszczelniacza. Ściany boczne są sporo grubsze, dla tego też więcej ważą. Ogólnie to byłem w szoku jak 300g Furious Fred uszczelnil się na obręczy UST bez mleczka i trzymał ciśnienie! Edytowane 5 Lutego 2017 przez Eldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Powiedzmy, że do opony 26x2,2 wlejemy nie 100g mleczka a ok. 60g. Różnica wychodzi już trochę większa bo ~180g na kole to już gra warta zabawy jest. Ale fakt - bardziej pancerne boczki to też zaleta. Zwłaszcza w ostre skałki/kamienie... Edytowane 5 Lutego 2017 przez Nastar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Szczerze to miałem dylemat czy nie wlać mleczka do tych RK Ust. Ale jak pojezdzilem kilka dni "na sucho" przy 2 bar-ach bez utraty grama ciśnienia stwierdziłem że chyba nie ma sensu paprac tych opon mlekiem. Aktualnie mam założone FF bo szkoda mi RK na asfalcie, wrócę do Ust na wiosnę :-) Druga sprawa to cena, one są praktycznie nie dostępne w Pl. Sciagalem je z Niemiec za 95€ komplet. A wracając do pytania, jak już wcześniej wspomniano po to się stosuje mleczko żeby między innymi uszczelnic przy montażu oponę zarówno na rantach jak i na ściankach bocznych. Koło zalane mleczkiem pozostawia się na jakiś czas w pozycji poziomej po obu stronach w celu uszczelnienia właśnie ścianek bocznych. Taki urok TL :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment. Furious Fred-a na przodzie zalałem uszczelniaczem SLIME do opon (80ml bo zdecydowanie bardziej gęsty), na tyle zostawiłem mleczko (60ml). Opona uszczelniła się za pierwszym razem. Ciśnienie 2bar-y na obu kołach się zobaczy co z tego będzie :-) Edytowane 6 Lutego 2017 przez Eldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Hacker przybrał na wadze ostatnio, +2kg błota :-) Swoja droga, Furious Fred ida po mokrym gruncie jak przecinak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 12 Marca 2017 Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Fajna ta zabawka A powiedz jak na innych drogach spisują Ci się te oponki?? Na błotkach widzę ze super zadowolony a na innych?? Liście, korzenie, piaski, szuter, asfalt i polbruk na mokrym i suchym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Blota akurat nie bylo w planach :-) Aktualnie jestem na etapie wyboru pomiędzy Race King ust a Furious Fred TL i na chwilę obecną wygrywa Schwalbe. Moje trasy wygladaja mniej więcej tak. 30/40% asfaltu reszta to szuter, utwardzone kamienie, ziemia, luzne liscie, korzenie i wszystko co mozna spotkac w lesie. Z opon jestem zadowolony bardzo. Jeżdżę na cisnieniu 1,8-2bar w systemie tubeless, opory toczenia minimalne. Poki co zero awarii (mleczko stans). Mokro czy sucho przyczepnosc bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Z innej beczki, hacker dostal dzisiaj nowy stojak :-) nie bylo by w tym nic dziwnego w sumie bo stojak jak to stojak. Ale akurat ten jest z Lidla za 139pln i osobiście jestem mile zaskoczony jakością. Stabilny, solidny i co najważniejsze tani.Rower karbonowy wiec nie sciskslem klamry jest delikatnie zamknieta mimo ego trzyma sie elegandzko. Edytowane 13 Marca 2017 przez Eldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Dzięki za info. Muszę coś fajnego zapodać na ten sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Dzisiaj przejechalem po rozbitej butelce na chodniku i tyle co zauważyłem syk i biały slad. Pojechałem dalej...z ciekawości bylem przed chwilą sprawdzic cisnienie nie ubylo nic po dopompowaniu z 1,5 na 2,0 (opona na tyle). Jutro mam w planie trase sie zobaczy czy opona ucierpiala cos czy gitara. Awaryjnie wezme detke ze soba :-) Wizualnie nie widac przeciecia itp pewnie delikatnie sie wbilo szklo i wypalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloszek Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Ja rowniez zakupilem stojaczek:) Tylko mocuje za glowna rure. Nie ma potrzeby mocnego sciskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 W sumie to fuxem wziolem ostatnia sztuke, rozeszly sie moment na tle innych gratow rowerowych :-) Zapowiada sie ze posłuży dlugo sie zobaczy. Hacker najechał dzisiaj 50km momentami nawet polem kukurydzy bo sie skonczyla tgzw "miedza" :-) Opony jak na razie same pozytywy. Mysle ze zostana na dluzej. Zalukam ok maja do srodka jak tam mleczko sie ma i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Furious Fred ida po mokrym gruncie jak przecinak! Nie żartuj! Jeszcze powiedz że te łysole dają radę w błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Tak, daja rade. Mam i wiem co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Tak, daja rade. Mam i wiem co mówię. Toż to Panie jakaś kosmiczna technologia jest :laugh: Edytowane 18 Marca 2017 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eldo Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Jezdziles ze cie to smieszy czy wyczytales w necie? Opony 2,25 z cisnieniem 1,8bar ida lepiej od Racing Kinga 2,0 przy 2,0bar mam oba te komplety i jakos mnie to nie dziwi. Wiec nie wiem z kad ten smiech :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi