Skocz do zawartości

[Rower z silnikiem spalinowym] Boardtracker - koncepcja budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Minarelli AM6 to o ile dobrze pamiętam silnik ze zintegrowana skrzynią biegów, sporym dyfuzorem, chłodzony cieczą i mocy około 6 KM, kręcący się do 10 krpm.
I Ty chcesz to adaptować do rowerowej ramy?

Nie masz pojęcia o czym piszesz

Wyprowadzenie napędu - AM6 ma duża linię łańcucha pod oponę szerokości ponad 100, waga, miejsce na cały osprzęt - chłodnica, dyfuzor, akumulator (instalacja jest na aku, bez aku nie pojedziesz) moc silnika która rozerwie każda rowerową ramę.

No i jeszcze że by tanio wyszło?

Jak tego się nawet drogo nie da zrobić.

KJ

No nie mogę wyjść z podziwu! Zaczyna się coraz konkretniej...

Ja nie pisałem, że od razu chcę z tym ustrojstwem jechać do Bonneville... Spokojnie.

Rozkminiałem następująco - skoro podpina się inne silniki mocno podrasowane (uzyskują podobne moce) do prostych rowerów to gdyby wziąć tą aemszóstkę i wsadzić w coś lepiej przystosowanego to nie powinno być gorzej a znacznie lepiej.

Spotkałem na forach wiele opisów urwanych szprych, również przy budowie elektryków. Ale nikt się nie żalił, że padało/urwało mu się coś więcej.

Jakie masz doświadczenie w zabawie w takie przeróbki? Jeżeli zerowe, to na początek proponuję pobawić się we wstawienie silnika elektrycznego o kilkukrotnie mniejszej mocy.

Koszty będą dużo niższe, a nauczysz się o przeniesieniu napędu, zabawy z narzędziami (szlifierki, wiercenie, spawanie itp.) i ogólnie jak to się robi.

poza tym, to ciągle będzie rower - w praktyce, i "w myśl ustawy"

W myśl ustawy to będzie motorower. Ustawodawca nie przewidział roweru ze wspomaganiem silnikiem spalinowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...