Skocz do zawartości

[baterie] Jaki typ do lampki Fenix BC 30

NorthAngel82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie dawno zakupiłem sobie do roweru latarkę Fenix BC 30 i nie miałem w zestawie bateryjki do tejże latarki. W instrukcji pisze o baterii fenix która kosztuje około 200 zł. Czy ktoś posiada tę latarkę do roweru i mógłby mi polecić jakąś dobrą baterię do mojej lampki Fenix ?

Z tego co widziałem wchodzi tam jedna bateria paluszek - tylko nie cienki tylko chyba ten gruby

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Patrzyłem na tę stronę ale tam nic nie ma o bateriach jakie są potrzebne do mojej latarki Fenix BC30 . A nie chcę dać za jedną baterię fenix 50 zł. gdyż potrzebuje 2 czyli w sumie wyjdzie mi to pomad 100 zł razem z kurierem. Czy ktoś może mi coś doradzić ?

Napisano
Napisano

Dzień dobry

Wydaje mi się, że BC30 jest zasilany wewnętrznymi akumulatorami - sprawdź czy da się otworzyć obudowa. Być może też są dostępne zewnętrzne pakiety akumulatorów.  Do zasilenia tej lampki potrzebujesz 2 akumulatorów 18650, 3,7V. Najlepiej jakby były jakieś markowe o jak największej pojemności. Największa pojemność jaką pozwala osiągnąć aktualna technologia to ok. 3400 mAh. Koszt od ok. 20 zł/szt. wzwyż (polecane przemysłowe, zielone - PANASONIC NCR 18650B). Czyli 2 komplety (4 szt.), do tego może jakaś porządniejsza ładowarka sieciowa. 

Oczywiście łatwo zajdziesz na aukcja i innych portalach akumulatory, o których sprzedawcy piszą, że mają pojemności 5000, 8000 mAh, a kosztują 8-10 zł. To zwykły zabieg marketingowy, takich nie brać. Można też zasilić 4 bateriami CR123A, ale wydaje się, że 18650 to rozsądniejszy wybór. Źródło zasilania na obrazku poniżej.

BC30_15__26630__44675.1443049267.1280.12

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Wydaje mi się, że BC30 jest zasilany wewnętrznymi akumulatorami - sprawdź czy da się otworzyć obudowa.

W linkach które ja podałem wszystko jest super opisane, obfotografowane, ba na temat tej latarki jest sporo filmów w sieci.

Największa pojemność jaką pozwala osiągnąć aktualna technologia to ok. 3400 mAh. Koszt od ok. 20 zł/szt. wzwyż (polecane przemysłowe, zielone - PANASONIC NCR 18650B). Czyli 2 komplety (4 szt.), do tego może jakaś porządniejsza ładowarka sieciowa. 

Na forum Swiatelka.PL ktoś podał dobrą cenę chyba do takich ogniw o których piszesz.

http://www.mareo.eu/

Tylko nie wiem jak to się ma do tego fragmentu jednej z wypowiedzi jakie są w tych linkach, dokladnie z tego linku i to co zacytowałem, a jeszcze lepsza/czytelniejsza jest umieszczona tam fotka.

https://locomotivelabs.wordpress.com/2014/11/27/fenix-bc30-recenzja-czesc-22/

Cytat"

Do tego moje akumulatory 3400 są trochę dłuższe od standardowych i muszę się zwykle trochę namęczyć żeby je wyjąć.

"

jka

Napisano

Po prostu potrzebujesz dwóch ogniw 18650 niezabezpieczonych. Możesz kupić takie za piątaka czy 8pln używane z forum światełka, możesz kupić nowe pojemne z forum światełka za 15pln a możesz też się szarpnąć i kupić najpojemniejsze i najtrwalsze zalinkowane wyżej ncr18650b panasonica. Bardzo dobra oferta. Bardzo.

Co do różnic w długości ogniw: nie ma takiej. Niezabezpieczone ogniwa klasyczne mają 65mm cylinder. Dopiero ewolucje ogniw mogą mieć inny wymiar: np ogniwa zabezpieczone pcb są dłuższe o grubość płytki, można też kupić ogniwa w opcji z wystającym plusem. Autor potrzebuje najzwyklejszych 18650 niezabezpieczonych.

Gdybym kupował sobie, to wyłącznie Panasonic / Sanyo 3350 NOWE. To razem 35pln będzie kosztowało za dwa ogniwa, a nie dość, że są najpojemniejsze to wystarczą na kilkaset cykli.

Napisano

Powiedzcie mi proszę jeszcze czy te baterie się ładuje ?  czy one są jedno razowego użytku ? - oczywiście pytam o te baterie panasonic NCR 18650B

Jeśli się ładuje to jaką najlepiej kupić sobie ładowarkę do tych baterii ?

Napisano

Dobry wieczór

Panasonic NCR 18650B to akumulatory, więc się ładuje. Wytrzymują, jak napisano powyżej, kilkaset cykli ładowania i obecnie to jedne z najpojemniejszych akumulatorów dostępnych na rynku. Osobiście używam najprostszej ładowarki do akumulatorów Litowo-Jonowych. Niteore I2.

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Dokładnie, Lii100/300/500, wszystkie dostępne na Aliexpres. Jedna uwaga, trzeba dokładnie przeczytać opis, bo występują wersje (najtańsze) bez zasilacza (sama ładowarka), a do takiej Lii500 potrzeba zasilacza minimum 2A z okrągłym bolcem. To najtańsze opcje, bo Lii500 kosztuje raptem 60zł od kitajców. Różnica pomiędzy modelami to ilość ładowanych jednocześnie aku, 500 ma ich 4szt, 300 2szt, a Lii100 jedną. Poza tym sposób ładowania też może być inny, a to może być już istotne przy innych akumulatorach. Moim zdaniem warto szarpnąć się na Lii500 choćby ze względu na możliwość właśnie przetestowania pojemności akumulatorów i ich dalszej przydatności.

Jedna ważna uwaga - ładowarki na kilka ogniw muszą obowiązkowo mieć osobne zasilanie każdego z kanałów. Ładowarki które tego nie mają, powinny być odgórnie zdyskwalifikowane z listy zakupów.

Inaczej nie mogę pomoc bo ja mam takiego Fenix-a  http://www.forumrowe...bt30r-rowerowa/   A tam jest inny sposób zasilania o taki.

To są też dwa aku 18650, ale połączone w baterię dwóch akumulatorów. O ile pamiętam 18650 są też dostępne ze zgrzanymi blaszkami lub można sobie coś takiego łatwo samemu zrobić: http://mdiy.pl/budowa-pakietu-li-ion-z-ogniw-18650-cz-3/

Napisano

Lepiej jest mieć ładowarkę na dwie baterie ? jeśli kupuje 4 baterie bo mam dwie lampki, czy lepiej na 4 ? czy może  Niteore D4 na 4 paluszki ?

Jeśli chodzi o baterie Panasonic NCR 18650B to możesz mi podać link do właściwych bo mi znajduje rozne np. Li-ON 3400

Możecie mi pomóc, żebym miał te właściwe  ?

Napisano

http://www.hurt.com.pl/akumulator-18650-li-ion-3400-mah-panasonic-ncr-18650b,p11456.html

Pewny sklep i pewny towar

Twoja wola czy ładowarka będzie na dwa ogniwa czy na 4. Jak przyjdzie ładować 4szt to zajmie ci to 2x więcej czasu :)

TA Nitecore może być, ale po co przepłacać?

https://pl.aliexpress.com/item/2015-Liitokala-Lii-500-NiMH-Battery-Charger-3-7V-18650-26650-1-2V-AA-AAA-5/32371732440.html

Napisano

Czy te baterie, które podał Arni220 i lucass3 w swoich linkach to są te same baterie ? czy dwie różne ?

Bo widzę, że jedna ma nazwę Li-on a druga nie ma tej nazwy. Więc nie wiem, o co w tym chodzi ?

Napisano

Wszystkie ogniwa 18650 to ogniwa litowo jonowe. To jest znormalizowane. Różnią się one jedynie pojemnością, napięciem i maksymalnymi prądami rozładowania, ładowania... No i kwestia jakości - lepsze wystarczają na więcej cykli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...